tiistai 16. heinäkuuta 2013

Paistettu sininen juustokakku




Viikon hedelmä 29/52:   mustikka

Mustikasta väitetään sen olevan suomalaista superfoodia. Mitään terveysväittämiä ei kuitenkaan enää lain mukaan saa esittää sen enempää mustikasta kuin maapallon toiselta puolelta tuotavista lisäravinteistakaan. Joka tapauksessa on täysin luvallista sanoa, että minun mielestäni mustikka maistuu hyvältä ja että se on parhaimmillaan jossain leivonnaisessa.

Kumpaa saisi olla? Tavallisia pieniä vai jättikokoisia pensasmustikoita?

Yleensä olen tehnyt hyydytettäviin juustokakkuihin keksipohjan ja paistettaviin olen valmistanut ihan oikean pohjataikinan. Tällä kertaa kokeilin tehdä keksipohjan myös tällaiseen paistettavaan versioon ja onnistuuhan se näköjään näinkin. Vähän sen keksijauhelman voi valui vuoan pohjan ja reunan liitoskohdasta, mutta ei siitä isoa sotkua syntynyt. Halusin kuitenkin nimenomaan Bastognen maun juustokakun pohjaan ja näin se kävi kätevästi. Reseptissä mainituista tuotemerkeistä huolimatta tämä ei ole mainospostaus, vaan olen jokaiseen henkilökohtaisesti erityisen tykästynyt ja ostanut ne ihan omalla rahalla.

Reseptin Peltola Blue sinihomejuusto saattaa herättää ihmetystä. Sitä ei kuitenkaan missään tapauksessa pidä jättää pois! Mustikka, kaneli, limetti, vanilja ja sinihomejuusto ovat yhdessä aivan mahtavan hieno yhdistelmä. Tässä sekoitussuhteessa mikään reseptin aineksista ei hyökkää päälle, vaan lusikallisessa kakkua ne kaikki sekoittuvat todella tasapainokseksi suupalaksi. Kannattaa kokeilla. Tästä tuli yksi parhaista, ellei jopa paras paistettu juustokakku, mitä koskaan olen tehnyt. Jos tästä jotain vielä pitäisi korjata, niin kanelikermavaahto voisi olla hiukan löysempää ja sitä pitäisi olla paljon enemmän.

Paistettu juustokakku on parhaimmillaan paistamista seuraavana päivänä, kun kaikki maut ovat ehtineet rauhassa tasaantua.



Paistettu sininen juustokakku

pohja (irtopohjavuokaan halk. n 24 cm)
1 paketti (260 g) LU Bastogne keksejä
0,5 tl kanelia
120 g sulatettua voita

täyte
400 g Philadelphia tuorejuustoa
150 g crème fraichea
2 rkl limettimehua
200 g (metsä)mustikoita soseutettuna
150 g Peltola Blue sinihomejuustoa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
0,5 dl maissitärkkelystä
3 munaa
200 g kokonaisia (metsä)mustikoita

päälle koristeeksi
kokonaisia mustikoita (tähän käy pensasmustikatkin)
kuohukermaa
ripaus kanelia


Valmista ensin pohja. Rouhi keksit hienoksi. Sulata voi ja sekoita siihen kaneli. Kaada voi keksijauhelman joukkoon ja sekoita hyvin. Taputtele seos tasaisesti voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.


Sekoita Philadelphiajuusto ja crème fraiche hyvin keskenään. Soseuta mustikat, sinihomejuusto ja limettimehu sauvasekoittimella.  Vatkaa munat, sokeri, vaniljasokeri ja maissitärkkelys kuohkeaksi vaahdoksi.  Vatkaa tuorejuustoseos ja munavaahto voimakkaasti yhteen. Lisää mustikka-homejuustosose ja sekoita kunnes täyte on kauttaaltaan tasaväristä. Lisää viimeksi kokonaiset mustikat ja sekoita ne tasaisesti täytteen joukkoon. Ota irtopohjavuoka jääkaapista ja kaada täyte pohjan päälle. Paista 175 asteessa uunin keskiosassa 50 - 60 minuuttia (laita uunipelti alle, jos vuoka sattuu falskaamaan). Sen jälkeen käännä lämpö pois päältä, luukku hiukkasen raolleen ja anna juustokakun jälkikypsyä jäähtyvässä uunissa vielä puolen tunnin ajan. Jäähdytä kakkua huoneenlämmössä tunnin verran ja sen jälkeen jääkaapissa vielä ainakin pari tuntia ennen kuin avaat vuoan ja siirrät kakun tarjoilualustalle.


Maut ovat tasaantuneet vasta seuraavana päivänä, joten jos haluat kaikkien reseptin komponenttien erottuvan edukseen, et hätäile tarjoilun kanssa vaan annat juustokakun rauhassa odotella jääkaapissa. Paistettu juustokakku jää yleensä reunoiltaan hiukan korkeammaksi ja laskeutuu keskeltä. Se ei ole ”leipurin virhe”. 


Koristele mustikoilla ja kanelikermavaahdolla.  Tämän kakun koristeluun käytetyt jättikokoiset pensasmustikat saavat kohtalaisen kookkaan kakun näyttämään tosi pieneltä :)

Viinisuosituksena tälle juustokakulle ranskalainen Moët & Chandon Impérial Brut.




8 kommenttia:

Päivi / Inkiväärihillo kirjoitti...

Näyttää suussasulavalta, tosi herkulliselta!

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos kommentista :) Herkkua oli ja sokerin määräkin jäi sopivan kohtuulliseksi.

kati kirjoitti...

Ooo, tämä pääsee h e t i kokeiluun! Varmasti oikein sopiva pari tuo sinihomejuusto ja mustikka. Takuulla hyvää.

Ps. onnea hienosta sijoituksesta top100:ssa!

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos kommenteista. Kannattaa kokeilla. Se OLI hyvää :)

Yllättävän nopeasti top100 sijoitus on parantunut ottaen huomioon, että epätrendikäs on ollut kaikkien luettavissa vasta toukokuusta lähtien. Kyllä tämä tästä ;)

kati kirjoitti...

Kyllä!
Nyt sain kokeiltua tätä - ja voi apua. Uusi juustokakkujen kuningatar. Hui miten hyvää, ja makujen tasaantuessa lisää varmasti vieläkin herkullisempaa. Olen aina ollut sitä mieltä että paistettu juustokakku on juuri se oikea, ja tässä oli kyllä kaikki kohdallaan: koostumus, maku ja raaka-aineet, sekä yksinkertainen valmistus.
Aikamoinen wow-efekti tuo sinihomejuusto. Jouduin tinkimään merkistä ja tyytymään lähikaupan tarjoamaan Pirkan hopeisen sarjan sinihomejuustoon. Kakku toimi jopa senkin voimalla upeasti.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiva että kakku maistui :)
Sehän saikin juuri sopivasti vetäytyä ja maut tasaantua sunnuntaibrunssin jälkiruoaksi :)

Anonyymi kirjoitti...

Sopiiko kakku pakastettavaksi ja miten ajoissa voisi tehdä pakastimeen juhlien viimehetkenpaniikilta säästyäkseni ? Tietenkään päällisiä en pakastaisi. Onko tätä mahdollista tehdä laktoosittomana ?

Tuplaespresso kirjoitti...

Sorry että vastaus tulee "vähän myöhässä". En ole kokeillut pakastaa juustokakkua, joten en osaa sanoa miltä kakku näyttää pakasteesta sulatettuna. Epäilen kuitenkin, että se saattaa hiukan kärsiä pakastamisesta. Laktoositon versio onnistuu kyllä, kunhan vaan onnistuu kaupasta löytämään laktoosittomia maitotuotteita ohjeen ainesten tilalle.