perjantai 21. marraskuuta 2014

Poroa, pastaa ja sardellivoita - yllättävän herkullinen yhdistelmä



Kuulostaa oudolta, eikös?

Ajatus lähti siitä, että poronfileen kanssa tarjotaan tuorepastaa. Kastiketta pohtiessani ajattelin ensin perinteistä suppilovahverokastiketta, mutta jostain ihan puskista juuri kauppaan lähtiessäni mieleeni pompsahti *anjovisvoi*. Anjovisvoi?...  ??? Päätin sitten noudattaa intuitiotani ja suppilovahverot putosivat pois ostoslistalta. Anjovisvoi kuulostaa kovin voimakkaan makuiselta poron kaveriksi. Anjovis tässä tapauksessa tarkoittaa sardellia, eikä sitä pohjoismaista ”abbaa”. Oikeat sardellit on pakattu pieneen kapeaan lasipurkkiin ja niitä löytyy hyvin varustettujen ruokakauppojen kylmähyllystä siitä sillien vierestä. Tuplaespresson mukaan onnistuin oikein hyvin saamaan kaikki tämän hiukan erikoisemman ”kastikkeen” maut balanssiin ja niinpä mikään ei lyönyt yli valmiista maustevoista. Tässä siis päivän herkun reseptit:



Sardellivoi

100 g             huoneenlämpöistä voita
2                    sardellifileetä pieneksi silputtuna
1                    pieni salottisipuli hyvin hienonnettuna
1                    valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl               kuivaa valkoviiniä
½ tl                kuivattua timjamia
½ tl                kuivattua rakuunaa
1 tl                 kapriksia
8                    kokonaista mustapippuria
pari                raetta karkeaa suolaa
1                    pieni laakerinlehti hienoksi murennettuna
¼                   sitruunan menu

Ota voi kulhoon lämpiämään huoneenlämpöön. Mittaa timjami ja rakuuna mortteliin ja murenna sekaan laakerinlehti. Lisää mustapippurit ja suolarakeet ja hienonna kaikki lähes jauhoksi. Laita 1 rkl voita pienelle pannulle tai kastikekattilaan ja kuumenna. Kuullota siinä silputtu salottisipuli ja valkosipulisilppu. Lisää joukkoon valkoviini ja anna kiehua lähes kokonaan. Lisää hienonnetut mausteet ja kaprikset ja siirrä sivuun jäähtymään. Sekoita voin joukkoon kuivamausteet, jäähtynyt mausteseos kasarista ja sitruunamehu.


Poro

1                    poron sisäfilee ruokailijaa kohti
                      sormisuolaa
                      mustapippuria myllystä
                      voita paistamiseen

Paista poro vähässä voissa nopeasti niin, että se on sisältä medium miinus. Mausta pannulla suolalla ja mustapippurilla. Siirrä lautaselle ja peitä alumiinifoliolla vetäytymään.



Pasta

Keitä tuorepasta suolatussa vedessä ohjeen mukaan ja nosta siivilään valumaan.


Annoksen kokoaminen

                      parmesaaniraastetta
                      silputtua lehtipersiljaa

Nostele lautaselle pastaa, poron fileeviipaleita ja laita niiden päälle huoneenlämpöistä maustevoita. Voi toimii pastan kastikkeena. Raasta pastalle parmesaania ja ripottele pinnalle lehtipersiljaa.


Suosittelen lämpimästi kaikille niille, joille poro on jo vanha tuttu - sekä erityisesti niille, jotka vasta tekevät tuttavuutta tämän kotimaisen pohjoisen herkun kanssa.



Ei kommentteja: