lauantai 1. marraskuuta 2014

Marokkolainen mausteinen kurpitsasosekeitto




Löysin Half baked harvestin blogista mielenkiintoisen kurpitsakeiton reseptin ja kun kaapissa sattui olemaan lähes kaikki tämän sopan ainekset, niin päivän ateria oli marokkolainen kurpitsakeitto hiukan alkuperäisestä reseptistä tuunattuna. Nyt on ihan paras kurpitsa-aika ja kurpitsaa kannattaakin paahtaa uunissa, kuutioida (soseuttaa) ja pakastaa. Sieltä sitten voi ottaa käyttöön kurpitsaa tarpeen mukaan. Minäkin nautin nyt kuukauden takaisen kurpitsanpaahtoprojektin sadosta.

Keitosta tuli ihanan mausteinen, suorastaan talvisen lämmittävä. Mikään mauste ei nouse ylitse muiden, mutta ruokailun jälkeen kielen päälle jää kiva pieni kihelmöinti. Soppa ei kaivannut murustakaan suolaa, sillä kasvisliemessä ja vuohenjuustossa oli sitä ihan riittävästi. Jos käyttää suolatonta kasvislientä, suolaa voi olla tarpeen lisätä.



Mausteinen marokkolainen kurpitsakeitto

2  valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl currya
1 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl kanelia
1/8 tl cayennepippuria
1/8 tl hienonnettua kardemummaa
1/2 tl tuoretta timjamia
400 g kurpitsasosetta
4 dl kookosmaitoa
5 dl kasvislientä (kuutiosta) (kanaliemikin käy)
100 g pehmeää vuohenjuustoa
1 tl raastettua appelsiininkuorta
1 rkl limettimehua
inkivääri-kookoskerma:
1 dl kookoskermaa
2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
lisäksi:
vuohenjuustomuruja
pistaasirouhetta
granaattiomenan siemeniä
hienonnettua tuoretta korianteria

Jos käytettävissäsi ei ole valmista kurpitsasosetta, se pitää ensin valmistaa. Ohje löytyy tästä muutaman viikon takaisesta päivityksestä.

Leikkaa valkosipulinkynnet ihan pieniksi. Kuumenna kasarissa oliiviöljy ja kuullota valkosipuli siinä. Lisää mausteet ja keittele niitä miedolla lämmöllä vajaan minuutin verran koko ajan sekoitellen. Lisää kurpitsasose, kookosmaito sekä kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Anna sopan kiehua viitisen minuuttia. Lisää pehmeä vuohenjuusto pieninä paloina ja sekoita kunnes juusto on sulanut keiton joukkoon. Lisää appelsiininkuori sekä limettimehu, sekoita ja tarkista suolan riittävyys. Kaada keitto siivilän läpi toiseen astiaan. Sekoita inkivääri-kookoskerman ainekset keskenään.

Jaa keitto lautasille ja lisää keittoon inkivääri-kookoskermaa, vuohenjuustomuruja, pistaasirouhetta, granaattiomenan siemeniä sekä hienonnettua tuoretta korianteria. Tarjoile keitto naan-leivän kanssa. Kuvassa on Kanniston perunarieskaa, joka sekin sopi tämän keiton kanssa oikein hyvin.


3 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Todellakin tämä keitto vetoaa mun tunteisiin!

Hanna kirjoitti...

Mä bongasin tän kanssa - pakko varmaan kokkailla asap. Kuulostaa niiiin ihanalta!

Tuplaespresso kirjoitti...

Jos tykkää maustetusta ruoasta, tykkää varmaan tästäkin. Ja jos vielä jaksaisi pyöräyttää uuniin satsin naan-leipiä, niin aina parempi. Tosin tuo perunarieskakin sopi annokseen yullättävän hyvin.