lauantai 26. heinäkuuta 2014

Uusi Kesäkeitto 2.014


Ruokablogien heinä-elokuun haasteena on ”Mummola” ja koska nyt on kesä, ensimmäisinä tietenkin tulevat mieleen maalla vietetyt kesät ja ne ruoat, joita maalla siihen vuodenaikaan laitettiin ja tarjottiin. Klassikkoherkku tai –inhokki, riippuen siitä keneltä kysytään ja kenen keitoksia on aikanaan maisteltu, on kesäkeitto. Siis se yksinkertainen kasviskeitto niistä kotipuutarhan ”vaatimattomista” tuotteista, jotka ovat tänä päivänä Michelin tähden arvoisia lähi- ja luomuruoan perusaineksia. Syystä tai toisesta kesäkeitto on monelle nounou. Siinähän ei ole lainkaan proteiineja ”lihaaneille”, kasvikset on ehkä keitetty mauttomaksi soseeksi, liemessä oli liikaa tai liian vähän maitoa, tai sitten mummolan aikainen perusmaustaminen ei muuten vaan antanut riittävästi makua.

Muokkasin tämän kovin perinteiseltä maistuvan keiton reseptiä vähän paremmin 2000-luvun ruokamakuihin sopivaksi. Kuka on sanonut, että mummo asuu pienessä punaisessa tuvassa 15 km Vaarinkankaalta itään ja viljelee siellä pientä kasvimaata? Tämän päivän mummola voi olla ihan missä vain, Helsingissä, Portugalissa, tai vaikka Patagoniassa. Kesäkeitto 2.014 tarjoaa uuden lähestymistavan puhdasta kasvisruokaa kammoaville, mutta toimii myös mainiosti ilman kalalisäystä. Perinteisen kesäkeiton reseptiä kaipaaville wanhanajan kesäkeittoreseptimme löytyy täältä.


Uusi kesäkeitto 2.014

4                    uuden sadon porkkanaa
6 – 8              pientä perunaa (siikli)
½                   kukkakaali kukinnot irrotettuna
½                   romanesco-kukkakaali samoin kukinnot irrotettuna
n. 2 dl            tuoreita herneitä riivittynä (vastaa 1 litraa)
1                    uuden sadon kotimainen sipuli
1                    mieto punainen chilipalko renkaina siemenet poistettuna
1/4 tl              korianterinsiemeniä
1/4 tl              fenkolinsiemeniä
3 dl                vettä
2 rkl               osterikastiketta
1 tl                 thai kalakastiketta
1 tlk               kookosmaitoa  (4 dl)
200 g             kylmäsavutaimenta (tai kylmäsavulohta) palana
1/2                 ruukkua tuoretta korianteria silputtuna
                      valkopippuria myllystä
                      voita

Valmistele ensin kaikki ainekset. Kuori ja suikaloi (lyhyt julienne) tai viipaloi porkkanat (tai kumpaakin, kuten itse tein, koska en osannut päättää). Pese ja viipaloi perunat. Jätä perunat huomattavasti isommiksi paloiksi kuin porkkanat, jotta ne kaikki kypsyvät samoihin aikoihin. Irrota kaaleista kukinnot. Riivi herneet. Litrasta tulee 2 – 2 ½ dl herneitä. Kokille riittää maisteltavaksi kolme-neljä palkoa, mutta jos keittiöhommissa on mukana (pieniä) apulaisia, on hyvä varata kaksi litraa tai enemmän herneitä. Viipaloi chili renkaiksi ja poista siemenet. Viipaloi sipuli. Laita sisäosan pienet renkaat sellaisenaan keittoon ja pieni ulommat renkaat. Rouhi morttelissa korianterinsiemenet ja fenkolinsiemenet. Kuutioi käyttämäsi kala, maista, mausta rouhitulla valkopippurilla ja tarvittaessa lisää suolaa.

Laita kattilaan voita ja pyörittele siinä perunat, porkkanat ja sipulit sekä rouhitut fenkolin- ja korianterinsiemenet. Lisää kuumennettu vesi, osterikastike ja kalakastike sekä chili. Anna kiehua 5 minuuttia. Lisää kaalit, herneet sekä kookosmaito ja keitä vielä 10 minuuttia. Lisää joukkoon kala, viipaloidut sipulinvarret ja hienonnettu tuore korianteri ja tarjoile.


2 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Ihku varmasti mainiota. Mutta mä tykkään siitä peruskeitostakin!

Tuplaespresso kirjoitti...

Peruskesäkeitto on hyvää - ja joskus taas sitten vaihtelu virkistää :)