keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Kotijuustoa punaisesta maidosta ja jälkiruokaa kotijuustosta
Joissain kotijuustoresepteissä käsketään säilyttää maitoa huoneenlämmössä päivän verran ennen kuin alkaa tehdä siitä juustoa. Mekin kokeilimme sillä seurauksella, että avatessamme maitotölkit maito oli jo ihan omia aikojaan muuttunut kulmikkaaksi juustoksi, jota ympäröi sameankellertävä neste. Se oli siis huono ohje ainakin näin kesäkuumalla. Ei  muuta kuin kauppaan ostamaan lisää maitoa.

Tätä maitojuustoa valmistamme useita kertoja vuodessa. Helppoa ja hyvää. Juuston voi valmistaa harsokankaassa ihan oikeaan juustomuottiin tai tavalliseen siivilään. Me käytämme yleensä siivilää

Sen lisäksi, että tämä juusto yleensä syödään leivänpäälisenä, maitojuustosta voi paistaa jälkiruoan. Joskus pitäisi kokeilla tehdä siitä myös tätä Sauvajyväsen pekoni-grillijuustoa.Kotijuusto punaisesta maidosta

3 l kulutusmaitoa
1,5 tl suolaa
2 tl juustonjuoksutinta (apteekista)
(hiukan sormisuolaa ja/tai tuoreita yrttejä)Kaada maito isoon kattilaan ja lisää suola sekä juustonjuoksutin. Kuumenna maitoa hitaasti kunnes sen lämpötila on 37 astetta. Siinä lämpötilassa hera alkaa erottua ja juustomassa painua kattilan pohjalle. Pidä keitoksen lämpötila 37 ja 40 asteen välillä 15 minuutin ajan ja sekoita sen verran ettei juusto tartu pohjaan.

Nosta juustomassa reikäkauhalla kostealla harsokankaalla vuorattuun muottiin tai siivilään. (Ripottele juustokerrosten väliin hiukan sormisuolaa. Voit maustaa juuston myös tuoreilla yrteillä.) Kumoa juusto muutaman kerran muotista pois ja takaisin. Käännä harsokangas tiiviisti juuston päälle.  Laita muotin alle lautanen tai kulho ja koko höskä heti jääkaappiin tekeytymään. Juusto on valmista syötäväksi seuraavana päivänä eikä se kestä kovin monen päivän säilytystä. Jos haluaa olla kovin säästäväinen, kattilaan jäänyttä heraa voi käyttää vaikka leivontanesteeksi.Jälkiruokaa kotijuustosta

itse tehtyä kotijuustoa
voita
mansikoita tai mansikkahilloa

Leikkaa kotijuustosta noin sentin paksuisia viipaleita ja paista niihin kauniin kullanruskea pinta voissa paistinpannulla. Tarjoile heti lämpimänä mansikoiden tai mansikkahillon kera.5 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Kiinnitin huomioni tuohon teidän mittarin anturin pidikkeeseen. Oliko se mittarin mukana, vai jostain muusta nipistetty? Minulla anturi aina uiskentelee mitattavassa liemessä ja on sekoittelun tiellä. Saattaisin ehkä pihistää vastaavan jostain Kammenpyörittäjän lukuisista maitomittareista... :)

Tuplaespresso kirjoitti...

:D hyvä huomio :D

Ei tullut mittarin mukana. Sattumalta kerran joitain vuosia sitten huomasin näitä Chez Mariuksessa ja itsekin anturin uiskenteluun kyllästyneenä ostin, tottakai.
On se vaan kumma juttu, miten tuollaisten mittarien valmistajat eivät voi sen vertaa tehdä tuotekehitystä että ajattelisivat asiaa käyttäjän kannalta loppuun asti :/ Ei tuo pellinpala niin paljoa maksa etteikö siitä samalla vaivalla voisi tehdä kunnollista ja toimivaa klipsua.

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Okei, sinne kauppaan ensi kuussa, ellei ne kotoa löytyvät passaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Lapsuuden herkku ;).
Mummun tekemä juusto oli ihan parasta.

Tuplaespresso kirjoitti...

Hyvää on, eikä edes vaikea tehdä :)
Mä en varmaan koskaan lakkaa ihmettelemästä miten kovin pieneksi 3 litraa maitoa kutistuu, kun niistä tehdään juustoa <8-O