tiistai 1. joulukuuta 2020

Maustekakun facelift


Kuivakakku? Kahvikakku? Maustekakku? Kuulostaa tosi kuivalta ja usein onkin. On aika päivittää maustekakku uuteen kuosiin ja houkuttelevammaksi. Tuhkimosta prinsessaksi. Kun maustekakkutaikinan paistaa muffinivuoassa ja kuorruttaa valmiit palat ihaniksi (epätrendikkäiksi) leivoksiksi, ei joulun kahvipöytä kaipaakaan enää sen seitsemästä sortista niitä kuutta muuta. Jouluisten mausteiden lisäksi leivoksissa maistuu päärynä sekä kuorrutteessa miedosti sinihomejuusto.


 

Maustekakkuleivokset

120 g  voita sulatettuna ja jäähdytettynä

200 g  vehnäjauhoa

0,5 tl  ruokasoodaa
1 tl  leivinjauhetta
1 tl  inkivääriä
1 tl  neilikkaa
3 tl  kanelia
1 tl  kardemummaa
0,5 tl  pomeranssinkuorta

1  muna (koko L) huoneenlämpöinen

150 g  fariinisokeria

150 g  kermaviiliä

kostutukseen maitoa tai päärynämehua

 

Sekoita keskenään kuivat aineet. Vatkaa muna ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon jäähtynyt voisula, puolet jauhoista sekä kermaviili. Kääntele joukkoon vielä loput jauhoseoksesta ja jaa taikina tasan voidellun ja korppujauhotetun muffinpellin syvennyksiin.

Kypsennä leivoksia 200 asteessa noin 15-18 minuuttia. Kun kakkuun pistettyyn cocktailtikkuun ei tartu taikinaa, paisto on valmis. Anna leivosten jäähtyä vuoissaan ennen kuin irrotat ne.

Pistele leivoksiin tikulla muutama reikä ja kostuta varovasti maidolla tai päärynämehulla. Älä lotraa liikaa nestettä ettei leivos hajoa muusiksi.

Paina leivoksen keskelle kuoppa ja täytä se päärynäkompotilla. Pursota pinnalle saint agur -kermavaahto ja viimeistele vielä nokareella päärynähilloketta sekä kuivatulla päärynäviipaleella.

 


 

Kuivatut päärynäviipaleet

1  päärynä

1 dl  sokerilientä

Leikkaa päärynästä mandoliinilla noin 1-1,3 mm ohuita viipaleita ja dippaa ne sokeriliemessä. Kuivaa ilmavasti kuivurissa noin 60 asteessa. Jos haluaa läpinäkyviä koristeita, päärynäviipaleet täytyy ensin keittää sokeriliemessä, mutta siinä on aika paljon isompi vaiva.

 

Päärynähilloke

2  päärynää

4 rkl  sokeria
2 rkl  vettä

Kuori päärynät, poista siemenkodat ja leikkaa päärynät noin puolen sentin kuutioiksi. Laita kaikki pieneen kattilaan ja keitä keskilämmöllä kunnes päärynät ovat pehmenneet ja neste pääosin haihtunut. Jäähdytä hilloke ennen käyttöä.

 


 

Saint agur – tuorejuustokermavaahto

40 g  Saint agur sinihomejuustoa

2 dl  vispikermaa
2 rkl  sokeria
100 g  Philadelphia tuorejuustoa

Kaada kerma pieneen kulhoon ja lisää sinihomejuusto pieninä paloina. Kuumenna ja sekoita kunnes juusto on sulanut kerman joukkoon, minkä jälkeen siivilöi kerma tiheän siivilän läpi. Jäähdytä maustettu kerma jääkaappikylmäksi.

Lisää maustettuun kermaan sokeri ja vatkaa kunnes seos on löysää vaahtoa. Lisää tuorejuusto ja jatka vatkaamista kunnes vaahto on melko napakkaa ja sopivaa pursotettavaksi. Siirrä vaahto pursotinpussiin käyttövalmiiksi.

 


 

 

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Mikä herkku! Tätähän voisi kokeilla joulun jälkkäriksi, kun koolla on Saint agur -faneja.

Tuplaespresso kirjoitti...

On se herkkua jos/kun tykkää sinihomejuustosta ja erityisesti Saint Agurista. Piparimausteet, päärynä ja sinihomejuusto ovat vaan niin match made in heaven.