sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Lucianpäivän porotartar


Suomalaiset eivät juurikaan noteeraa Lucianpäivää. Se kuuluu enemmän ruotsalaiseen perinteeseen, mutta se ei estä suomalaisia ruokablogaajia tekemästä tälle päivälle jotain erityistä ruokaa. Alkuruokana siis tänään Lucianeidon seppeleen muotoon rakennettu porotartar kahdelle.


 

Lucianpäivän porotartar kahdelle

1  poron sisäfilee

1  pieni säilykepunajuuri
4  viipaletta säilykekurkkua
1 tl  kapriksia
yhden pienen kevätsipulin vihreä varsi tai hiukan ruohosipulia
puolikas pieni punasipuli
1  munankeltuainen
suolaa ja mustapippuria myllystä

Yhtä fileetä ja kahta annosta varten ei kannata liata lihamyllyä, joten leikkaa filee ensin terävällä veitsellä kapeiksi suikaleiksi ja siitä edelleen muutaman millin kuutioiksi. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita liha sekä munankeltuainen keskenään.

Leikkaa kaikki muut ainekset ”brunoise” –kokoisiksi ja sekoita ne porotartarin joukkoon.

Lisäksi tässä on

jallupuolukoita (tehty tällä reseptillä mutta muutkin makeahkot puolukkasäilykkeet kelpaavat)

karhunlaukka-rosmariinimajoneesia (Karhunlaukka-rosmariiniöljy on valmistettu tämän reseptin mukaan, mutta blendausvaiheessa siihen on lisätty puoli desilitraa rosmariinin lehtiä. Siitä sitten on tehty majoneesi sauvasekoittimella.) 

creme fraichea


Rakenna tartarit suoraan lautasille siten että laitat lautasen keskelle pienen juomalasin, jonka ympärille tartar lusikoidaan. Kun lasi lopuksi otetaan pois, tartaria täytyy hiukan levittää myös keskiosan suuntaan ettei se näytä liian tehdyltä. Viimeistele vihreällä majoneesilla, puolukoilla ja creme fraichella. Niin halutessaan tähän tartarin ympärille voi askarrella myös jotain annoksen makuihin sopivia vihreitä yrttisomisteita kunhan ne kaikki ovat syötäviä.


 

 

Ei kommentteja: