tiistai 8. joulukuuta 2020

Itsenäisyyspäivän suklaafondant


Suklaafondant on pieni annoskokoinen suklaakakku, joka paistetaan puolikypsäksi, kumotaan lautaselle ja tarjoillaan hiukan lämpimänä niin että kun kakkuun iskee lusikan, kakun sisäosa ihanasti valuu lautaselle. Joissain resepteissä taikinan keskelle pursotetaan pehmeää suklaaganachea, jotkut luottavat siihen että kokki osaa valita oikean paistoajan. Minä teen sen erillisen täytteen kanssa samalla vanhalla reseptillä kuin ennenkin, sillä fondant saa kivaa lisämakua kun käyttää eri suklaita täytteeseen ja taikinaan. Koska fondantin tulee olla sisältä valuvan löysää, sitä ei siis pidä kypsentää liikaa. Joka tapauksessa kannattaa tehdä kaiken varalta pari ylimääräistä ja niistä testata kypsyyttä paiston aikana. Käytä mieluiten kapeaa ja korkeaa annosvuokaa, suunnilleen sellaista runebergintortun kokoista, jos mahdollista. Lopputulos riippuu vuoan koosta ja materiaalista sekä uunin lämpötilasta. Eri uunitkin paistavat hiukan eri tavoin vaikka säädetty lämpötila olisi asteen tarkkuudella sama.

Parhaat suklaafondantin kaverit ovat vadelmakastike / passionsiirappi sekä sitruunasorbetti / vaniljajäätelö – valitse niistä. Itsenäisyyspäivän jälkiruoka nautittiin vaniljajäätelön, passionsiirapin ja vadelmien kanssa.

Jostain syystä tästä itsenäisyyspäivän jälkiruoasta otettuja annoskuvia ei löydy mistään. Ne ovat mystisesti kadonneet johonkin bittiavaruuteen. Sorry. Laitan tähän siis nyt vain reseptin (otsikkokuva ei siis ole tästä, vaan on annoskuva eräästä vanhasta suklaafondantistani) ja täydennän kuvia sitten kun seuraavan kerran teen näitä ihania suklaaherkkuja.

Jos yrität etsiä suklaafondantin ulkomaisia reseptejä, ei kannata käyttää hakusanoja chocolate fondant, vaan googlata lava cake.


Suklaafondant

suklaaganache täyte

100 g  maitosuklaata
50 g  voita
100 g  kermaa

fondant

120 g  tummaa suklaata
80 g  voita
1 rkl  vahvaa espressokahvia
3  munaa (koko L)
70 g  sokeria
50 g  mantelijauhetta
40 g  vehnäjauhoa

vuokiin

voita ja kaakaojauhetta
 

Rouhi suklaa kulhoon ja lisää voi sekä kerma. Kuumenna mikrossa vain sen verran että ainekset lämpenevät ja suklaa alkaa sulaa. Varo ettei suklaa pala! Sekoita aineksia kunnes suklaa on sulanut ja jäähdytä seos jääkaapissa kunnes se alkaa jähmettyä. Siirrä täyte pursotinpussiin.

Sulata vesihauteessa suklaa ja voi. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi sokerin kanssa. Vatkaa keltuaiset rikki kahvin kanssa, mutta ei niiden tarvitse vaahtoutua. Siivilöi jauhoseos suklaa-voiemulsioon ja sekoita. Lisää vähitellen myös keltuaiset ja valkuaisvaahto. Siirrä massa pursotinpussiin.

Voitele fondantvuoat huolella voilla ja jauhota tummalla kaakaojauheella. Pursota taikinamassaa vuoan pohjalle ja lisää sitten suklaaganachea täytteeksi massan keskelle. Pursota vielä taikinaa sen verran että suklaasydän peittyy, noin 2/3 vuoan korkeudesta.

Laita vuoat jääkaappiin pariksi tunniksi, mielellään nollalokeroon jos jääkaapissa sellainen on.

Kypsennä fondantit 185 asteessa noin 12 minuuttia. Yhdestä vuoasta voi tehdä ”koefondantin” ja välillä kokeilla koska se on sopivasti paistunut.

Anna vuokien jäähtyä hetken, minkä jälkeen irrota reunat varovasti palettiveitsellä ja kumoa fondantit lautasille. Tarjoile fondant lämpimänä kylmän jäätelön kanssa.

Ei kommentteja: