maanantai 14. joulukuuta 2020

Puna-valkoista herkkua, mutta ei liikaa joulun makuista


Alkaako luumun, suklaan, glögin ja joulumausteiden tulva tökkiä jo nyt, vaikka vielä ei ole edes joulu? Maistuuko kaikki ruoka joulupöydässä piparkakulta? Tee sitten ainakin jälkiruoaksi näyttävä (helppo ja halpa) punavalkoinen herkku, joka näyttää jouluiselta, mutta maku vie jo seuraavan kesän odotukseen.

Pakastin viime kesänä ”vispipuuromarjoja” eli pakasterasiaan pari kourallista perkaamattomia punaherukoita ja kourallinen vadelmia valmiina keitettäväksi veden kanssa vispipuuroa varten. Pakkasesta niitä on talven mittaan kiva käydä poimimassa. Tämä kerrostettu jälkiruokaherkku valmistuu tavalliseen juomalasiin ihan keittiön perusaineksilla ja jos ei ole muita marjoja, pelkistä puolukoistakin tulee oikein hyvää. Jos ihmettelet mitä virkaa suolalla on tässä reseptissä, niin se ei maistu, mutta se tasapainottaa makean ja happaman suhdetta jolloin sokeria tarvitaan vähemmän. Toiset tykkää makeammasta, joten jätän reseptissä sokerin lopullisen määrän kokin itsensä maisteltavaksi.

Reseptistä tulee 6-8 tai jopa 10 annosta jälkiruoaksi, välipalaksi, aamiaiseksi, ihan miten vain. Kuvan annokset ovat enemmän kokoa ”aamiaispuuro”, kun taas pienemmät toimivat paremmin jälkiruokana. Kaikkien jouluherkkujen jälkeen jälkiruoka-annoksen ei tarvitsekaan olla kovin suuri...


Punavalkoinen jälkiruoka joulupöytään

250 g punaherukoita ja

100 g vadelmia
tai 200 g pakastepuolukoita
1 litra vettä
¼ tl suolaa
1 dl sokeria

          6 dl marjamehua

          sokeria maun mukaan
          3/4 dl mannasuurimoita
                    4 dl marjamehua
                    sokeria maun mukaan
                    2,5 rkl perunajauhoa
                              2 dl maitoa
                              2 dl kermaa
                              sokeria maun mukaan
                              3 rkl maissitärkkelystä
                                          pinnalle vadelmia

Keitä marjat, vesi, suola sekä sokeri kattilassa mehuksi ja lopuksi siivilöi mehu erikseen ja heitä marjasurvos pois. Mehua pitäisi olla litran verran. Jos on liian vähän, lisää vettä. Jos on liikaa, juo ylimäärä. Ota 4 dl mehua erikseen ja kaada 6 dl takaisin kattilaan.

Valmista ensin vispipuuro. Kuumenna 6 dl mehua kiehuvaksi ja lisää joukkoon sokeria sen verran kun mielestäsi on sopiva. Vispaa joukkoon mannasuurimot niin että puuroon ei jää kokkareita. Keitä puuroa 10 minuuttia matalahkolla lämmöllä aika ajoin sekoitellen. Kun puuro on valmista. jätä se jäähtymään. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella ja jaa puuro tasan 6-8 juomalasiin. Laita lasit jääkaappiin jäähtymään.

Valmista seuraavaksi mehusta ihan tavallinen marjakiisseli. Jätä 1 dl mehua erikseen pieneen kuppiin ja kaada loput 3 dl mehua kattilaan. Kuumenna kattilan sisältö kiehuvaksi ja lisää sokeria sen verran kun mielestäsi on sopivasti. Sekoita perunajauho siihen yhteen mehudesilitraan, ota mehukattila pois liedeltä, kaada perunajauhoseos kapeana nauhana kuumaan mehuun koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Nosta sitten kattila takaisin lämmölle ja anna pulpahtaa pari kertaa, jolloin kiisseli on valmista. Anna jäähtyä viitisen minuuttia, minkä jälkeen jaa kiisseli tasan laseihin vispipuuron päälle. Laita lasit takaisin jääkaappiin.


Tee lopuksi maito-kermakiisseli. Sekoita kattilassa maito sekä kerma ja mausta sokerilla oman maun mukaan. Lisää maissitärkkelys ja vispaa se huolella nesteen joukkoon. Kuumenne maito-kermaseos kiehuvaksi, jolloin se alkaa saostua. Keitä kiisseliä hiljalleen sekoitellen noin kolmen minuutin ajan, minkä jälkeen se on valmista. Anna kiisselin jäähtyä viitisen minuuttia, jaa se sitten tasan jälkiruoka-annosten pinnalle ja palauta lasit takaisin jääkaappiin.

Kun jälkiruoka on jäähtynyt, viimeistele annokset vadelmilla ja tarjoile. Tämän kerrosjälkiruoan voi valmistaa vaikka jo pari päivää etukäteen jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Ei kommentteja: