lauantai 5. joulukuuta 2020

Hyvää itsenäisyyspäivää 6.12.2020


Perinteinen itsenäisyyspäivän päivällinen lähisuvulle jouduttiin peruuttamaan tänä vuonna koronan takia, mutta mikäs tässä on kahdestaan kattaa pöytä koreaksi ja nauttia hyvästä ruoasta. Vaikka sanotaan että pidot paranee kun väki vähenee, niin kyllä tästä silti jää puuttumaan se tärkein: läheisen porukan yhdessäolo, puhumattakaan että yhdessä saisi seurata ja kommentoida presidentinlinnan kättelyseremoniaa. Sekin on peruutettu. Ilmeisesti rauhallisesti samoissa merkeissä kahdestaan vietetään myös joulua, jolloin yleensä olemme juhlineet sen toisen puolen lähisuvun kanssa. Yritetään siis vielä vähäksi aikaa kaivaa esiin se sisäinen erakkomme ja toivotaan että joskus ensi vuonna pandemia on jo takanapäin.

Trendit tulevat ja menevät, mutta epätrendikkyys on pysyvää. Vanhat klassikot ovat yhtäkkiä kokeneet suoranaisen renessanssin ja uusien ravintoloiden listoilta löytyy mm haukikvenellejä, tartarpihviä, katkarapucocktailia ja metsästäjänleipää. Huomasimme, että emme ole vielä postanneet 80-luvulla huippusuositun suklaafondantin reseptiä, joten siitä lähti ajatus valmistaa itsenäisyyspäivän retromenu retroille. Meillä oli kaapissa vasta valmistunutta, todella hienon makuista karviaisginiä, jota käytettiin siika-alkuruoan maustamiseen. Karviaisginistä enemmän reseptiä kuitenkin vasta ensi kesänä sitten kun taas on karviaisten aika. Pääruokana 80-luvun hitti chicken kiev, joka tällä kertaa tehtiin mahdollisimman oikeaoppisesti. Aloitetaan ginisiikareseptillä, Kiovan kanan resepti huomenna ja suklaafondant sitä seuraavana päivityksenä.

 

Ginigraavattua siikaa

2  ruodotonta, nahallista siikafileetä (yht, 400-500g)

2 rkl  karkeaa merisuolaa
valkopippuria myllystä
2-3 rkl  giniä
tilliä

Ripottele mausteet siikafileille ja valele fileet lopuksi ginillä. Laita fileet vastakkain, väliin tilliä ja nahkapuolet ulospäin, ja pakkaa tiiviisti voipaperiin tms. Laita paketti jääkaappiin noin vuorokaudeksi ja käännä muutaman kerran muistaessasi.

Tarjoiltaessa pyyhi fileistä mausteet pois ja leikkaa ohuiksi siivuiksi lautasille.

 

Ginigraavatun siian kanssa lautasella on vuonankaalia, hernepyreetä, retiisiä, creme fraichea, punasipulia, ruohosipulia, pikkelöityä fenkolia, tilliä sekä paahdettuja saaristolaisleipämuruja.

2 kommenttia:

Jasmin♥ kirjoitti...


Hyvää & rauhallista itsenäisyyspäivää!💙

http://jasukuvaa.blogspot.com/

Tuplaespresso kirjoitti...

Hyvää itsenäisyyspäivää sinullekin - toooodella rauhallista sellaista ;)