torstai 17. joulukuuta 2020

Luumutäytteiset lettipuustit joulun kahvipöytään


Äidilläni oli tapana tehdä joulun kahvipöytään upea, sahramilla maustettu pullakranssi. Iso renkaaksi pyöräytetty nelisäikeinen pitko, jonka päällä oli ihan ohut kolmisäikeinen pitko ja ulkoreunalla rivissä pienet taikinapallot joiden keskellä oli rusina. Se oli tosi hieno siihen maailmanaikaan, kun pöydässä piti olla ”seitsemää sorttia” ja niiden syöjiäkin oli paljon. Mutta kahdelle? No ei...

M löysi meille uuden muodon joulupulllaan Pinterestistä. Sieltä löytyy monta tämän näköistä kanelipuustia, mutta jouluisemmat lettipuustit tulee kun ne täyttää luumumarmeladilla. Pullataikinaresepti on sellainen vanha resepti, josta olen todennut tulevan parhaat, pehmeimmät ja maukkaimmat pullat. Nämä lettipuustit paistetaan muffinivuoassa, jolloin niistä tulee kauniin muotoisia.


Luumutäytteiset lettipuustit

(12 kpl)

taikina

2,5 dl  haaleaa maitoa
25 g  tuorehiivaa
100 g  sokeria
1 tl  hienonnettua kardemummaa
1  kananmuna (koko L)
600 g  vehnäjauhoa (käytä vaakaa!)
100 g  pehmeää voita
vajaa 1 tl  suolaa

täyte

luumumarmeladia

vuoan voiteluun

pehmeää voita

pinnalle

voitelu kananmunalla
viimeistely tomusokerilla


Sekoita hiiva maitoon. Lisää joukkoon sokeri sekä muna ja vatkaa ainekset sekaisin. Lisää kardemumma sekä lähes kaikki jauhot ja vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia. Lisää pehmeä voi sekä suola ja jatka vaivaamista muutaman minuutin ajan. Alusta taikinaan vielä loput jauhot ja vaivaa kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta.

Anna taikinan levätä kulhossaan puoli tuntia kelmulla peitettynä. 

Levitä taikina työtasolle suorakaiteen muotoon. Kauli taikina kooltaan noin 50 x 40 cm ja muutaman millimetrin paksuiseksi  levyksi, levitä 2/3 taikinan pinnalle tasainen kerros luumumarmeladia. 


Taita taikina niin että ensin taitat puhtaan kerroksen luumumarmeladin päälle ja sitten toisen puolen niin että taikina on nyt kolminkerroin.


Leikkaa ensin päät tasaisiksi ja sen jälkeen 12 tasalevyistä suikaletta.


Voitele muffinivuoan kolot voilla. Leikkaa jokainen taikinasuikale kolmeen osaan niin että osat ovat toisesta päästä kiinni toisissaan. Pizzapyörä olisi paras työkalu tähän, mutta toiseksi paras on pitkä, ohutteräinen veitsi.


Letitä suikaleet, kierrä letti rullalle ja rulla muffinivuoan koloon.


Kun kaikki 12 lettipuustia on valmiina, kohota niitä lämpimässä paikassa liinalla peitettynä noin 45-60 minuuttia. Voitele vatkatulla kananmunalla ennen paistamista.


Paista luumupuustit 210 asteessa noin 12 minuuttia tai kunnes ne ovat sopivasti ruskettuneet. Sirottele tomusokeria hiukan jäähtyneiden lettipuustien pinnalle.


 

3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Aivan ihanan näköisiä:) En ole mikään pullan ystävä,mutta nuo kyllä maistuisivat:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Tämä on siitä kiva pullamalli, että joka haukkauksella saa hilloa :)

Birgitta kirjoitti...

Onpas todella kauniit pullat, varmasti ihanan makuisia :)