lauantai 17. lokakuuta 2020

Lähes "aitoa" etnoruokaa eli jääkaapin siivous -curry



Ruokamediassa on viime aikoina esitetty huolta siitä, voiko kantasuomalaisen huippukokin Suomeen perustama etnoravintola olla aito ja autenttinen, ja suureksi ongelmaksi nostetaan ymmärtämättömyys ruoan kulttuuritaustasta. Supisuomalaiset ravintoloitsijakokit on otettu tulilinjalle samoin kuin ruokalehdet ja –ohjelmat sekä myös ruokabloggaajat, joita viimeksimainittuja moititaan kritiikittömästä hehkutuksesta näitä suomietnoravintoloita kohtaan koko Suomen ollessa kuulemma muutenkin ”irrallaan läntisestä keskustelusta”. Mielenkiintoisia pohdintoja. Tosin The Guardianin ruokakriitikko ja kolumnisti Jay Rayner kirjoitti samasta aiheesta viime vuoden maaliskuussa, kun Gordon Ramsay oli avannut ravintolan, joka tarjoaa ”autenttista aasialaista ruokaa”. Rayner tulee siihen tulokseen, että paras kun ei mainosta aitoutta, vaan tarjoaa vain erinomaista ruokaa, niin ei kuulu turhanpäiväistä naputusta mistään suunnasta. Rayner toteaa napakasti: ” I don’t care about a barista’s ideology or beard-sculpting; all I want is a nice cup of coffee.”

Onneksi kotiväelle kokatessa ei tarvitse miettiä mahdollista kulttuuriappropriaatiota, identiteettipolitiikkaa tai muuta poliittista korrektiutta eikä loukkaantua kenenkään puolesta, vaan saa ihan vapaasti tehdä vaikkapa juuri tällaista etnovaikutteista ruokaa niistä aineista mitä Suomessa, tai oikeastaan omassa jääkaapissa tällä hetkellä on saatavilla.

Kun jääkaappiin on kertynyt kaikenlaisia puoliksi käytettyjä kasviksia, ne loputkin täytyy käyttää pois ennen kuin ne joutuu heittämään pois. Yksi helppo konsti on upottaa ne kaikki ihanan mausteiseen curryyn eli tästä tulee eräänlainen suomalais-intialais-jotain-jääkaapin siivous –curry. Mausteita lukuunottamatta juureskuutioiden, kukkakaalin, tomaattien ja herneiden määrä on ”noin”. Tällainen sisäisesti lämmittävä resepti kannattaa korvamerkitä talven pakkasten varalle. Vaikka mausteiden määrä vaikuttaa paljolta, niitä on juuri sopivasti.


 

Jääkaapin siivous –curry

1  isohko sipuli

1  solo valkosipuli
n. 3 cm  pala tuoretta inkivääriä
1  vihreä chilipalko
3/4 dl  cashewpähkinöitä (ei paahdettuja!)
1,5 dl  vettä

2 rkl  voita tai ruokaöljyä

1 rkl  curryjauhetta
2 tl  jauhettua korianteria
1 tl  jeeraa
1 tl  kurkumaa
1 tl  garam masalaa
0,5 tl  jauhettua kanelia
0,5 tl  jauhettua kardemummaa
1,5 tl  suolaa

4 dl  tölkki paseerattua tomaattia

2 dl  vettä
1 litra  kuutioituja juureksia (peruna, palsternakka, porkkana, juuriselleri, ym)
4 dl  kookosmaitoa
1 litra  pieniksi paloiksi leikattua kukkakaalia
200 g  miniluumutomaatteja
1 tölkki (320 g) keitettyjä kikherneitä

1 rkl  sitruunamehua

200 g  pakasteherneitä
2 dl  tuoretta korianteria hienonnettuna

 

Kuori sipuli, halkaise se ja laita blenderiin. Lisää blenderin kannuun kuorittu solo valkosipuli, kuorittu inkivääri, halkaistu chilipalko (poista siemenet!), cashewpähkinät sekä vesi. Blendaa ainekset soseeksi.

 
Valmista kuivamausteseos ja laita se hetkeksi odottamaan. Kuutioi kaikki kasvikset valmiiksi runsaan sentin kuutioiksi, juurekset omaansa ja kukkakaali omaan astiaansa. Halkaise miniluumutomaatit ja valuta kikherneet ja yhdistä ne omaan astiaan.
 
Kuumenna voi/öljy ja lisää kuivamausteseos. Sekoittele mausteita kuumassa rasvassa parin minuutin ajan. Lisää mausteseos blenderin kannusta, sekoita ja kypsennä aineksia yhdessä vielä muutaman minuutin ajan. Lisää paseerattu tomaatti,vesi sekä juureskuutiot ja keitä matalalla lämmöllä välillä sekoitellen 10 minuutin ajan. Lisää sitten kookosmaito sekä kukkakaalipalat ja keitä taas 10 minuuttia. Lisää halkaistut miniluumutomaatit sekä valutetut kikherneet ja keitä aineksia niin kauan että kaikki juurekset ovat pehminneet. Kun kasvikset kiehuvat tällaisessa paksussa liemessä, ne eivät muhjuunnu yhtä helposti kuin kiehuessaan vedessä. Lopuksi mausta curry sitruunamehulla, lisää jäiset pakasteherneet, sekoita ja anna herneiden sulaa ja lämmetä. Viimeistele pata hienonnetulla tuoreella korianterilla.
 
Reseptistä riittää kuudelle. Tarjoile keitetyn basmatiriisin ja jogurtin/creme fraichen kanssa. Jos tuntuu siltä, että nyt alkaa olla jo vähän liian kasvispitoista ruokaa, tähän joukkoon voi ruskistaa 400-500 grammaa broilerisuikaleita.
 

 

4 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Tämä on mun suosikki MKL-ruuista (mitä kaapista löytyy). Erityisesti näin syksyllä tykkään upottaa siihen kurpitsaa. Herneet onkin hauska lisä, pitää kokeilla!

Birgitta kirjoitti...

Kivalta tuntuva resepti, taidan tehdä jo tänään, jotta ensiviikoksi riittää lounasruokaa :)

Jael kirjoitti...

Tuollaiset curryt ovat ihan parasta, ja etenkin kun niihin voi laittaa melkein mitä vaan. No vähän hölmöä että kaikesta nahistaan, pääasia että ruoka on hyvää.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Ulla
Pitäisiköhän ottaa laajempaan käyttöön ja ihan omaksi tagiksi tuo MKL :D

@ Birgitta
Tämä pitää nälän poissa yllättävän kauan, joten lounasruoaksi erittäin sopivaa.

@ Jael
Monet arastelevat laittaa currya sen pitkän mausteluettelon takia, mutta jos kaapissa on sopivia mausteita, tämä on hyvä ruoka "hukata" monenlaiset raaka-ainetähteet.