perjantai 11. syyskuuta 2020

Hävikkiviikon herkut, osa 3/4


Kuluttaja -median tutkimusten mukaan eniten ruokahävikkiä syntyy yhden hengen talouksissa ja lapsiperheissä. Siksi tänä vuonna Hävikkiviikon erityisenä kohderyhmänä ovat kotitaloudet, joissa syntyy paljon ruokahävikkiä.

Tutkimus kertoo, että kotitalouksien ruokahävikki johtuu useimmiten suunnittelemattomuudesta, tilanteiden muuttumisesta, keittiötaitojen heikkoudesta ja viitseliäisyyden puutteesta. Tähteitä ei osata tai haluta hyödyntää ja parasta ennen -merkintää ei osata erottaa viimeinen käyttöpäivä -merkinnästä. Suunnittelemattomuuden seurauksena kaupasta ostetaan liikaa ruokaa, jolloin kaikkea ei ehditä hyödyntää ennen ruoan pilaantumista.

Jokainen voi aloittaa ruokahävikin vähentämisen vaikka vain sellaisella hyvin yksinkertaisella tavalla että ei kasaa lautaselleen tarpeettoman paljon ruokaa ja syö lautasensa tyhjäksi. Seuraava askel ruokahävikin rajoittamiseksi on tarkastaa ruokakaapin ja jääkaapin sisältö ennen kauppaan lähtöä. Myös sieltä hyllyjen perältä. Esimerkiksi monet maitotuotteet on nykyisin niin hygieenisesti valmistettu ja pakattu, että oikein säilytettynä ne ovat käyttökunnossa vielä jopa viikkoja ”parasta ennen” –päiväyksen jälkeen. Minä tein elokuun lopulla kalaruoalle kermaviilistä tartarkastiketta, kermaviilistä jonka "parasta ennen" oli ollut juhannuksena, mutta jota oli koko ajan säilytetty jääkaapissa oikeissa olosuhteissa. Aistinvarainen tarkistus osoitti, että se oli edelleen täysin priimakunnossa ja käytettävissä.

Jos kaapissa on pastaa, tölkkitomaatteja sekä erilaisia juustonkannikoita, niistä yhdistämällä tulee maukas vuokaruoka. Kun vielä muista resepteistä tähteiksi jääneet ruukkuyrtit sekoitetaan joukkoon, syntyy käden käänteessä maukasJäikö tähteeksi lettutaikinaa tai jopa valmiiksi paistettuja lettuja? Jos lettutaikinassa ei ole käytetty sokeria, ne voi täyttää ja lämmittää ihan uudeksi ei-makeaksi ruoaksi joka voi ollasyntyvät todella vähistä aineksista edellyttäen että jääkaapissa on edes hiukan jotain muuta kuin pelkkä valo.kätkee sisäänsä kaikenlaiset sattumat jääkaapista. Piirakkataikina kannattaa tehdä itse. Mitä kauniimpi asettelu, sitä kauniimpi piirakka syntyy vaatimattomistakin aineista.Erilaiset pienet lihanpalat, tähteeksi jääneet kasvikset ja lehtivihannekset soveltuvat salaattiaineksiksi. Salaatinkastikkeenkin voi soveltaa saatavilla olevista aineksista.Jäikö tähteeksi risottoa? Laita se jääkaappiin yön yli ja tee siitä seuraavana päivänä
joiden sisään laitetaan hiukan sinihomejuustoa antamaan makua.Kun lihamureketta jää tähteeksi, sen voi naamioida seuraavalle päivälle ihan uudeksi ruoaksi.
voi olla murennettua lihamureketta joka on sekoitettu uuteen kastikkeeseen.

Ei kommentteja: