keskiviikko 9. syyskuuta 2020

Epäviralliset Pride -viikon sateenkaarileivokset



Kun kaikkia tapahtumia ja juhlapäiviä varten on olemassa omanlaisensa leivonnaiset, laskiaispullat, runeberginleivokset, vapputippaleivät ja niin edelleen, niin täytyyhän pride –viikollekin olla omat nimikkopullansa. Siispä tässä kaikille riittävän huumorintajuisille leivontaresepti prideviikon kahvipöytään. Tai saa näiden kanssa juoda teetäkin, tai samppanjaa tai ihan mitä vaan, jos kahvi ei maistu.


Leivokset on valmistettu tuulihattutaikinasta, täytetty ja kuorrutettu asianmukaisesti. Muotoina ovat donitsi, èclair ja perinteinen pieni pyöreä tuulihattu. Tuulihattujen leipominen ei itse asiassa ole ollenkaan vaikeaa kun noudattaa reseptiä. Viimeistelyn voi tehdä helposti tai vaikeasti riippuen siitä paljonko näiden leipomiseen haluaa käyttää aikaa ja tiskiä. Leivonnaiset voi kuorruttaa vaikka jokaisen eri väriseksi ja koristella, ja täytteitäkin voi tehdä useampaa eri makua. Siis jos haluaa… Näiden täyte valmistui helpoimmalla ja nopeimmalla mahdollisella tavalla sekoittamalla se valmiista moussejauheesta. Tässä se on valkosuklaa-nougat mousse kun sitä sattui kaapissani olemaan, mutta kaupoissa on tarjolla myös vadelman, suklaan ja mango-passionhedelmän makuisia moussejauheita. Yksinkertainen kuorrute on tomusokerista ja viimeistelty täysin överiksi sateenkaarenkirjavilla strösseleillä.



Sateenkaarileivokset tuulihattutaikinasta

2 dl  maitoa
1,5 dl  vettä
140 g  voita
0,5 tl  suolaa
2 tl  sokeria
210 g  vehnäjauhoa
6  munaa (koko L)

pehmeää voita donitsipellin voitelemiseen
taikinan voitelemiseen 1 muna ja 1 rkl maitoa

täyte:
1 pakkaus  BlåBandin moussejauhetta (tässä valkosuklaa-nougat)
2 dl  maitoa
200 g  philadelphia tuorejuustoa

kuorrute:
400 g  tomusokeria
1 tl  sitruunamehua
2-3 rkl  vettä (ja lisää jos tarvitaan)
(elintarvikeväriä)
sateenkaarenkirjavia strösseleitä (hanki riittävästi!)


Sulata voi kattilassa, mutta älä päästä sitä ruskistumaan. Lisää maito, vesi, sokeri ja suola, ja kuumenna seos kiehumispisteeseen. (Työjärjestys on tämä siitä syystä, että maito ei niin helposti kärähdä kattilan pohjaan kun siinä on ensin sulatettu rasva.) 

Lisää jauhot, sekoita tasaiseksi ja hämmennä kiehuvaa seosta puuhaarukalla kunnes se irtoilee kattilan reunoista, muuttuu hiukan kiiltäväksi ja siitä pystyy muotoilemaan pallon. Laita taikinapallo jäähtymään yleiskoneen kulhoon ja laita uuni lämpiämään 190 asteeseen. (Jos munat vatkataan liian kuumaan taikinaan, ne kypsyvät liian aikaisin eikä taikina kohoa uunissa.) 

Kun taikina on jäähtynyt hiukan yli kädenlämpöiseksi, suunnilleen 50-asteiseksi, käynnistä koneen lapavatkain ja lisää munat yksi kerrallaan koko ajan reippaasti vatkaten. Viimeisen munan jälkeen jatka vatkaamista vielä noin viiden minuutin ajan kunnes taikina on notkeaa ja kiiltävää.

Taikinan pursottamista varten tarvitaan iso kertakäyttöinen pursotinpussi ja siihen 15-20 mm halkaisijaltaan tylla. Paras on 16-millinen tähtitylla (maksaa 4,50) mutta jos sellaista ei ole, tyllan voi kääräistä kertakäyttöisestä alumiinivuoasta ja kiinnittää maalarinteipillä pursotinpussin päähän.

Donitsit pursotetaan donitsivuokaan. Voitele vuoan kolot huolellisesti pehmeällä voilla. Pursota koloon rengas ja tasoita pinta niin ettei sauma jää näkyviin. Jos pursotus ei ole tehty tähtityllalla, vedä haarukalla donitsin pintaan matalat urat.

Èclairit pursotetaan suoraan leivinpaperille noin 12-13 cm pituisina pötköinä. Päät viimeistellään ja pintaan vedetään haarukalla matalat urat. Urat vähentävät taikinan repeilemistä paistettaessa.

Pienet tuulihatut  pursotetaan pieninä palloina leivinpaperille, minkä jälkeen pinta tasoitetaan kevyesti.

Voitele leivokset muna-maitoseoksella ja paista uunin keskiosassa 190 asteessa 30-35 minuuttia kunnes ne ovat kauniisti kohonneet ja kullanruskeita. Älä avaa uunin luukkua kesken paiston etteivät tuulihatut lässähdä. 

Siirrä valmiit leipomukset metalliritilälle jäähtymään vähintään puoleksi tunniksi ennen kuin alat täyttää ja kuorruttaa niitä.

Valmista täyte käyttämällä molemmat pakkauksen moussejauhepussit. Kaada kulhoon maito, lisää moussejauhe ja vatkaa (miel. sähkövatkaimella) 5 minuutin ajan. Lisää sitten tuorejuusto ja vatkaa se huolella täytteen joukkoon. Anna täytteen tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen käyttöä. Lusikoi sitten täyte isoon pursotinpussiin.

Tuulihattutaikinasta valmistetut leivonnaiset ovat tyhjiä sisältä joten niitä ei tarvitse halkaista täyttämistä varten. Tee pienen tuulihatun pintaan yksi reikä syömäpuikolla tms, donitsin yläpintaan 3 reikää tasaisin välein ja èclairin yläpintaan reikä kumpaankin päähän. Näin pursotinpussin kärjen voi työntää leivokseen ja pursottaa täytettä niin että leivos täyttyy tasaisesti. Kuorrute peittää reiän.

Kun täyttö on tehty, valmistele kuorrute. Kaada ensin yhteen kulhoon strösselit. Kaada toiseen kulhoon ensin tomusokeri. Lisää sitten sitruunamehu ja vettä ja sekoita tasaiseksi. Lisää vettä varovasti teelusikallinen kerrallaan kunnes kuorrute on tasaista ja notkeaa. Ota sitten yksi tuulihattu kerrallaan, kasta pinta kuorrutteeseen, valuta ylimääräinen pois ja laita takaisin metalliritilälle. Kun olet kuorrutanut 5-6 tuulihattua, kasta ne yksi kerrallaan syvälle strösseliseokseen ja ravista varovasti ylimääräiset pois. Jatka seuraavien kanssa kunnes kaikki on tehty. 

Siirrä sateenkaarileivokset ritilän päällä jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään, jolloin ne ovat parhaimmillaan.

VAROITUS! Älä missään tapauksessa säilytä valmiita leivoksia ilmatiiviissä pakkauksessa! Muovin sisällä niin taikinan, kuorrutteen kuin strösselinkin rapeus häviää ja lopputulos on yhtä pehmeää mössöä.


Jos tykkää enemmän suolaisista tuulihatuista, èclairit voi jättää kuorruttamatta ja tehdä niistä vaikka minihotdogeja täyttämällä ne pienillä Nürnbergin bratwursteilla ja lisukkeeksi ruohosipulimunakokkelia.

Ei kommentteja: