lauantai 1. elokuuta 2020

Grillattu makrilli ja salaattia



Tuore, rasvainen makrilli on vähintään lohen veroinen, ellei parempikin ruoka-aine hyvien Omega 3 -rasvahappojen lähteenä. Kala on sitä mitä se syö, makrilli syö kalaa, kasvatettu lohi nykyisin suurimmaksi osaksi enää soijaa, härkäpapua, rypsiöljyä ja muita kasviksia, minkä vuoksi lohen rasvapitoisuus on viime vuosina laskenut, joidenkin arvioiden mukaan jopa alle puoleen 15 vuoden takaisista arvoista. 

Tuore, "villi ja vapaa" makrilli on kuitenkin valitettavan harvinainen kala missään kalatiskillä. Joten, kun sellaisen näkee, kannattaa ostaa. Ja jos ei näe, kannattaa kysyä josko takahuoneesta löytyisi. Paistettuna tai grillattuna makrilli on huikeasti paremman makuista kuin savustettuna (IMHO). Kaikki (ne muutama) makrillireseptimme löytyvät sivupalkin kautta hakusanalla *makrilli*.

Reseptissä on mainittu kahden hengen salaattia varten raaka-aineiden suurinpiirteiset määrät, joita jokainen voi itse soveltaa kunhan niitä kaikkia löytyy salaatin joukosta. Jopa muutama parmesaanilastu on tärkeä makulisä tässä salaatissa.



Makrillisalaatti

1 iso  makrilli fileoituna, pystyruodot poistettuina
ruokaöljyä
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

10-15  pientä varhaisperunaa (Annabelle tms)
tilkka ruokaöljyä
pari kourallista rucolaa
1  makeahko omena (pink lady)
puolikas fenkoli
6-8  pientä etikkapunajuurta
parmesaania ohuina lastuina

kastike
1  tölkki creme fraichea
muutama lusikallinen etikkaista punajuurilientä
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
sipulijauhetta
hienonnettua tuoretta tilliä
tilkka kermaa jos kastiketta täytyy ohentaa

lopuksi
tuoretta tilliä
(pikkelöityä) punasipulia
sitruuna


Aloita keittämällä perunat kypsiksi hyvin suolatussa vedessä. Jäähdytä perunat mahdollisimman nopeasti, leikkaa ne peukalonpään kokoisiksi paloiksi ja pyöräytä tilkassa ruokaöljyä.

Valmista sitten kastike sekoittamalla creme fraicheen punajuurilientä ja mausteita. Luota omaan makuusi mausteita lisätessä.

Tikuta fileet cocktailtikkujen avulla suoriksi (katso tarkempi ohje täältä), ripottele suolaa makrillifileille molemmin puolin. Hiero fileet ruokaöljyllä ja rouhi pinnalle vielä vähän mustapippuria.

Valmistele kaikki muutkin salaatin ainekset omiin kulhoihinsa. Salaatti kootaan sitten suoraan lautasille. Huuhtele ja kuivaa rucolat, kuori ja viipaloi omena, leikkaa fenkoli mandoliinilla millin viipaleiksi. Leikkaa etikkapunajuuret pieniksi lohkoiksi. Veistä juustohöylällä parmesaanista lastuja.

Öljyä alumiinifolio ja aseta maustetut makrillifileet folion päälle nahkapuoli alaspäin. Kuumenna grilli mahdollisimman kuumaksi. Nosta folio grilliritilälle ja laita kansi heti kiinni. Kypsennä fileitä 4-6 minuuttia kunnes lihan väri muuttuu vaaleaksi. Varo kypsentämästä liikaa. Nypi tikut pois hiukan jäähtyneistä fileistä.

Rakenna salaatti kahdelle lautaselle, ensin rucolaa pohjalle ja sitten muut ainekset. Valuta kastike kasvisten päälle. Nosta makrillifilee päällimmäiseksi ja viimeistele se pikkelöidyllä punasipulilla sekä tuoreella tillillä. Vielä sitruunanlohko lautaselle, niin tosi herkullinen makrillisalaatti on valmis.

Ei kommentteja: