keskiviikko 12. elokuuta 2020

Kesäkurpitsa - parmesaanisipsit ja kermaviili-sipulidippiParmesaanisipsit ovat maukasta pientä naposteltavaa. Ne soveltuvat niin sopan kaveriksi kuin ihan sellaisenaankin, dipattuna herkulliseen kermaviili-sipulidippiin.

Vaikka reseptissä mainitaan kesäkurpitsa, se ei anna näihin sipseihin makua sen enempää kuin pikkelöity punasipulikaan, mutta ne yhdessä tekevät parmesaanisipsit paljon paremman näköisiksi, hennon vihreä- ja punapilkullisiksi. Voimakas parmesaaninmaku taittuu erilaisilla yrteillä. Näihin meni pari teelusikallista ihan hienoksi hakattua tuoretta rosmariinia, mutta olisi saanut olla vielä vähän enemmänkin.


Parmesaanisipsit
(20-24 kpl)

100 g  karkeasti raastettua parmesaania
150 g  karkeasti raastettua kesäkurpitsaa
3 rkl  hienonnettua pikkelöityä punasipulia
20 g  pankoa
0,5 tl  valkosipulijauhetta
1-3 tl  hienonnettuja yrttejä oman maun mukaan

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Päällystä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.

Laita raastettu kesäkurpitsa ja hienonnettu punasipuli kaksinkertaiseen uuteen puhtaaseen chifonet-liinaan tai caritaliinaan ja kierrä liina tiukkaan kiinni palloksi. Puristele kangaspalloa kaikin voimin niin että saat kasviksista poistetuksi mahdollisimman paljon kosteutta.

Sekoita keskenään parmesaani, panko, valkosipulijauhe sekä hienonnetut yrtit (tuoreita tarvitaan enemmän, kuivattuja vähemmän). Lisää kuivahkoiksi puristellut kasvikset ja sekoita nopeasti kaikki tasaiseksi massaksi. Nosta seoksesta kukkuraisen ruokalusikallisen kokoisia kasoja leivinpaperille, noin 12 kasaa per pelti. Tasoita kasat mataliksi.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia. Sipsit ovat valmiit kun ne ovat reunoilta ruskistuneet. Ota pelti ulos uunista ja anna sipsien jäähtyä ja jähmettyä pellillä vielä toiset 10 minuuttia. Paista toinen pellillinen heti perään. Suosittelen nauttimaan sipsit kohtalaisen nopeasti niiden tultua uunista. Varsinkin näin kesäkostealla nämä tuppaavat pehmenemään seuraavaan päivään mennessä.

Tarjoile keiton tai salaatin kanssa, tai tee kermaviilistä niille hyvä dippi:


Kermaviili-sipulidippi

1 tölkki  kermaviiliä
0.5 tl  suolaa
0,5 tl  sokeria
1-1,5 rkl  sipulijauhetta

Sekoita ainekset keskenään ja anna dipin makuuntua 10-15 minuuttia ennen käyttöä.

Ei kommentteja: