lauantai 29. elokuuta 2020

Vain kuusi raaka-ainetta: Grillattua naudanmaksaa, nam!

Hyvään ruokaan ei tarvita montaa ainesta. Lapsuuteni herkku valmistuu oikeasti vain kuudesta aineksesta, jos vettä, suolaa ja valkopippuria ei lasketa. Grillatun naudanmaksan lisäksi lautasella on iso (siis todella iso) kasa haudutettua sipulia sekä eräänlainen salvia”risotto” joka ei kuitenkaan yritä olla mikään risotto. Tämä on ihan parhaita tapoja valmistaa maksaa. Resepti on kahdelle.


Haudutettu sipuli

4  keskikokoista keltasipulia
2 rkl  voita
hiukan vettä
suolaa

Kuori sipulit ja viipaloi/suikaloi ne. Sulata paistinpannulla voi ja kuullota sipulit siinä vaaleanruskeiksi. Lisää tilkka vettä ja kypsennä sipulit pehmeiksi. Mitä pidempään sipuleita hauduttaa, sitä makeampia niistä tulee. Älä päästä sipulia kuivumaan. Mausta lopuksi suolalla.


Salviariisi

2 rkl  voita
3 rkl  hienonnettua tuoretta salviaa
1 dl  arborioriisiä
puolikas kanaliemikuutio
5 dl  vettä
maun mukaan suolaa

Sulata voi kasarissa ja lisää salvia. Kuullota salviaa voissa noin minuutin ajan. Lisää riisi ja kuullota sekin voissa. Lisää kanaliemikuutio ja puolet vedestä. Keittele riisiä keskilämmöllä välillä sekoittaen ja lisää loput vedestä kun riisi alkaa kuivahtaa. Kun vesi alkaa olla imeytynyt riisiin, kokeile kypsyyttä ja mausta suolalla. Salviariisi saa jäädä hiukan löysäksi, mutta silti kypsäksi. Riisi kuivuu nopeasti ja tässäkin se ehti kuivahtaa kattilan ja kuvaamisen välillä. Riisin voi siis jättää melko kosteaksi, sillä tässä annoksessa ei ole kastiketta.


Grillattu naudanmaksa

450 – 500 g  naudanmaksaa palana
suolaa
valkopippuria

Leikkaa maksasta pois kalvot ja suonet. Leikkaa maksasta pitkiä noin 1,5-2 cm paksuja siivuja ja pujota ne vartaisiin (6 kpl). Raaka maksa on aika lötköä tavaraa, joten kannattaa pujottaa tosi tiukkaan. Mausta vartaat suolalla ja valkopippurilla.

Kuumenna grilli todella kuumaksi ja grillaa vartaita noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Maksa on parhaimmillaan silloin kun se on paahtunut päältä tummanruskeaksi ja on keskeltä vielä kauniin rose. Varo siis kypsentämästä liian pitkään.

Ei kommentteja: