Tämä
teksti pitäisi varmaan aloittaa kertomuksella, miten alusta alkaen itse
valmistettu hampurilainen on niiiiiiin paljon parempaa ja terveellisempää kuin
kaupan tekeleet. Kun sitten omia grillihampurilaisia varten askartelee omatekoisen
tomaattisoseen, maustekurkun, sämpylät, jauhelihapihvit, majoneesin, sinapin, marinoidun
punasipulin sekä salsan, niin siinähän se päivä onkin jo mennyt. Niin
muodikasta kuin grillaus nykyään onkin, sen ei tarvitse olla pelkkää
suorittamista ja kokin oman erinomaisuuden esittelyä. Maukkaan ja terveellisen
hampurilaisen voi tehdä helpommallakin. Me grillasimme
kana(lue:broileri)purilaisia lyhyen kaavan mukaan ilman turhia maustekikkailuja.
Kokolihasta valmistettuna hampurilaispihvien valmistus nopeutui entisestäänkin.
Olen usein valittanut kaupan hampurilaissämpylöiden huonoa laatua ja leiponut
omat sämpylät, mutta nyt löysin marketista juureen leivotut ruotsalaiset
hampurilaissämpylät, jotka olivat hyvänmakuisia, sekä myös toimivat grillissä erinomaisesti. Valitettavasti
sämpyläpussit menivät jo roskiin, joten en osaa nimetä valmistajaa, mutta nyt
ei tarvinnut edes leipoa itse. Nopeasti sekoitettu kurkkumajoneesi sopi ihan
täydellisesti muiden ainesten kanssa.
Näitä
grillatessa kokkikin ehtii mukaan seurustelemaan vieraiden kanssa tarvitsematta
viettää koko päivää keittiössä ja grillin äärellä.
Helpot
kanapurilaiset
(8 annosta)
700-800 g kananpojan minuuttipihvejä (niitä ohuita
rintaleikkeitä)
suolaa ja mustapippuria
8 hampurilaissämpylää
2-3 isoa tomaattia
1 punasipuli ohuen ohuina renkaina
iso kerä friseesalaattia
kurkkumajoneesi:
4 rkl Hellmans majoneesia
4 rkl crème fraichea
4 rkl Felixin perinteistä kurkkusalaattia
Valmista ensin kurkkumajoneesi, sekoita ainekset
keskenään ja jätä maustumaan kunnes kaikki on grillattu. Taputtele ohuet
broilerifileet talouspaperilla kuiviksi ja mausta ne molemmin puolin suolalla
sekä mustapippurilla. Viipaloi tomaatit sekä punasipuli ja huuhtele
salaatinlehdet.
Kuumenna grilli ja paista lihoihin grilliraidat
molemmin puolin. Pari minuuttia lienee sopiva paistoaika per puoli, mutta tämä
riippuu grillistä ja sen tehosta. Voit halkaista yhden fileen ja tarkistaa
kypsyyden eli lihan sisällä ei saa olla enää yhtään punertavaa sävyä. Varo myös
kypsentämästä liikaa, ettei lopputulos ole kuiva. Laita grillatut lihat isolle
lautaselle ja peitä ne alumiinifoliolla muutaman minuutin ajaksi jolloin liha
saa hetken vetäytyä. Grillaa sämpylänpuolikkaisiin raidat, rakenna aineksista
hampurilaiset, nauti ruoasta ja seurasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti