Kasvissyöjiäkin
pitää muistaa näin juhannuksena. Lakto-ovo-kasvissyöjiä varten valmistuu ihana
parsakaali-sinihomejuustopiirakka. Eikä se ole pelkästään kasvissyöjille, vaan
maistuu myös grilliruoan, kuten flank steakin, lisukkeena.
Broccoli
& blue cheese piirakka (27-28 cm vuokaan)
pohja
125 g voita pieninä kuutioina
2,5 dl vehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä
täyte
1 pieni parsakaali
1 rkl ruokaöljyä
1-2 rkl tuoreita timjaminlehtiä
3 kevätsipulin vihreät varret
100 g sinihomejuustoa (Saint Agur) pieninä muruina
3 munaa
2 dl kermaa
150 g mozzarellaraastetta
suolaa, mustapippuria myllystä
Kaada jauhot ja suola kulhoon ja lisää voikuutiot.
Nypi ainekset sekaisin muruseokseksi (tai pyöräytä kutterin kulhossa muruiksi).
Lisää kylmä vesi ja sekoita kunnes aineksista on muodostunut taikinapallo. Taputtele
taikina tasaiseksi kerrokseksi piirakkavuoan pohjalle ja reunoille, pistele
pohja haarukalla täyteen reikiä ja laita vuoka jääkaappiin 30-60 minuutiksi.
Peitä kylmä piirakkapohja leivinpaperilla sekä paistopavuilla ja kypsennä uunissa
keskitasolla 225 asteessa 12-15 minuuttia. Nosta paistopavut papereineen pois
ja jatka kypsentämistä vielä noin 5 minuuttia kunnes piirakkapohja on pinnaltakin
saanut hiukan väriä ja on varmasti kypsä. Jäähdytä pohja ennen täytteen
lisäämistä.
Leikkaa parsakaalista kukinnot irti ja kuori varsista
pintakerros. Leikkaa kukinnot pieniksi ja pilko varsi vajaan sentin kuutioiksi.
Kukinnot ja varsi vaativat hiukan eripituisen kypsymisajan. Kuumenna kattilassa
vettä ja lisää reilusti suolaa. Ryöppää ensin varrenpaloja noin 5 minuuttia ja
nosta ne sitten jääkylmään veteen jäähtymään. Ryöppää sen jälkeen kukintoja
noin 2 minuuttia ja nosta ne heti jääkylmään veteen jäähtymään. Kun parsakaali
on jäähtynyt, valuta palat ja levitä talouspaperille. Parsakaalia ei saa
keittää liian pitkään, ettei sen maku ja väri muutu.
Leikkaa kevätsipulin varret ohuiksi viipaleiksi ja
lisää joukkoon timjaminlehdet. Kuumenna paistinpannulla ruokaöljy ja kuullota
ainekset kevyesti. Levitä sitten sipuli-timjamiseos piirakkapohjalle ja sen
päälle muruina puolet sinihomejuustosta. Ripottele piirakkaan sen jälkeen ryöpätyt
parsakaalin varrenpalaset ja vajaa puolet kukinnoista. Lisää tasaisesti puolet
mozzarellaraasteesta, sen päälle loput parsakaalin kukinnot ja loput mozzarellaraasteesta.
Riko kananmunat kulhoon ja sekoita niiden joukkoon kerma sekä loput
sinihomejuustosta. Mausta munaseos suolalla sekä mustapippurilla ja kaada viimeksi
piirakan päälle.
Kypsennä piirakka uunin keskitasolla 200 asteessa noin
30 minuuttia kunnes pinta alkaa ruskistua. Anna piirakan vetäytyä toiset 30
minuuttia ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti