Hyvää
uutta vuotta. Kiinalainen vuosi vaihtui muutama päivä sitten ja nyt elämme
kukon vuotta. Kyseisestä eläimestä ja delicious –lehden reseptistä
inspiroituneena olisimme halunneet valmistaa kukonpojasta ruokaa, mutta tähän
hätään kukonpoikia ei löytynyt, joten tyydyimme maalaiskanaan (broileriin).
Toisaalta, kukko tai kana, eikös nykyään muutenkin pyritä olemaan mahdollisimman
sukupuolineutraaleja. Kanakin voi olla kukko – vai miten se menikään. Kypsennysliemi
on täynnä Kaukoidän makuja ja tällä liemellä maustettiin myös riisinkeittovesi.
Soijahaudutettu
kana
1 kokonainen
kana (N. 1,6 kg)
1 kokonainen
valkosipuli halkaistuna
100 g inkivääriä
(kuorineen) ohuina viipaleina
1 punasipuli
halkaistuna
4 kaffirilimetin
lehteä murskattuna
1 sitruunaruohon
valkoinen osa halkaistuna
5 dl soijakastiketta
2,5 dl riisiviinietikkaa
+
kylmää
vettä niin, että kana peittyy
1 korianteriruukun
varret paloiteltuna, lehdet tarjoiluun
2 mietoa
vihreää chilipalkoa halkaistuna
tarjoiluun
1 korianteriruukun
lehdet
1 ruukku thaibasilikaa
1 ruukku minttua
1 vihreä
chili viipaleina
limetin
lohkoja
Laita kana ja kaikki haudutusliemen aineet
kannelliseen pataan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua 10 - 12 minuuttia. Ota
talteen 2 dl haudutuslientä ja anna kanan hautua kannen alla noin tunnin ajan
tai kunnes kana on kypsä. Koska kanani ei ollut kokonaan upoksissa, käänsin sen
40 minuutin jälkeen. Kanan kypsyyden voi tarkistaa pistämällä siihen reiän
vaikka varrastikulla. Kanasta tuleva liemi on kirkasta, kun kana on kypsää.
Sillä aikaa kun kana hautuu, voit valmistaa sitruunaruohoriisin.
Sitruunaruohoriisi
300 g tummaa
riisiä tai valkoista riisiä
(määrä tietenkin syöjien
lukumäärän mukaan)
1 sitruunaruohon
valkoinen osa kevyesti murskattuna
4 ohutta
viipaletta inkivääriä
2 kaffirilimetin
lehteä murskattuna
2 dl talteen
otettua kanan haudutuslientä +
vettä
riisimäärän mukaan
Keitä riisi käyttämäsi riisin ohjeen mukaan. Tässä
käytin tumman villiriisin, vaalean ja lyhyen luomuriisin sekoitusta, joka sai
kiehua 20 minuuttia ja vetäytyä sen jälkeen 10 minuuttia kannen alla. Poimin
sitruunaruohon, kaffirilimetin lehdet ja inkivääriviipaleet pois ja kuohkeutin
riisin haarukalla. Annoin riisin jäähtyä ja ylimääräisen kosteuden haihtua
ennen tarjoilua.
Nosta kana liemestä ja paloittele se. Tarjoa riisin,
yrttien ja limetinlohkojen kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti