Sämpylät
valmistuivat vanhalla luottoreseptilläni, jonka määrät puolitoistakertaistin ja
korvasin ohjeen veden maidolla. Nämä sämpylät onnistuvat aina. Sloppy Joen
valmistus täytyykin aloittaa sämpylöistä. Onko tämä ateria nyt sitten hampurilainen
vai täytetty leipä - vai onko sillä lopultakaan mitään väliä.
Kun olin tehnyt sämpylätaikinan, laitoin sen kohoamaan ja aloin valmistaa jauhelihatäytettä. Tein sen ”italialaiseen tapaan” eli haudutin aineksia toista tuntia, jolloin jauhelihaseoksen maku syvenee todella täyteläiseksi. Tosin italialaisille pari-kolme tuntia lienee ihan minimi haudutusaika jauhelihakastikkeelle? Sitten kun jauhelihatäyte oli mielestäni hautunut riittävästi, pyöritin hyvin kohonneesta taikinasta kahdeksan sämpylää, nostatin ne vielä kertaalleen ja paistoin. Heh, joku on sanonut että Sloppy Joe –leipien valmistus sopii hyvin laiskoille kokeille, jotka eivät jaksa paistaa jauhelihapihvejä. Minä olisin paistanut sata jauhelihapihviä siinä ajassa missä nyt huolella haudutin ihanan jauhelihakastikkeen ja leivoin sämpylät. Toisaalta, kuka nyt harrastukselle lähtisi kellottamaan kaikkea siihen kulunutta aikaa...
Kun olin tehnyt sämpylätaikinan, laitoin sen kohoamaan ja aloin valmistaa jauhelihatäytettä. Tein sen ”italialaiseen tapaan” eli haudutin aineksia toista tuntia, jolloin jauhelihaseoksen maku syvenee todella täyteläiseksi. Tosin italialaisille pari-kolme tuntia lienee ihan minimi haudutusaika jauhelihakastikkeelle? Sitten kun jauhelihatäyte oli mielestäni hautunut riittävästi, pyöritin hyvin kohonneesta taikinasta kahdeksan sämpylää, nostatin ne vielä kertaalleen ja paistoin. Heh, joku on sanonut että Sloppy Joe –leipien valmistus sopii hyvin laiskoille kokeille, jotka eivät jaksa paistaa jauhelihapihvejä. Minä olisin paistanut sata jauhelihapihviä siinä ajassa missä nyt huolella haudutin ihanan jauhelihakastikkeen ja leivoin sämpylät. Toisaalta, kuka nyt harrastukselle lähtisi kellottamaan kaikkea siihen kulunutta aikaa...
Yritin
etsiä minkä kanssa Sloppy Joe pitäisi tarjota, mutta aika harvoin sen kyljessä
näyttää koskaan mitään olevan. Ranskiksia, perunalastuja, suolakurkkua, ehkä
joskus coleslaw, siinä se tiivistettynä. Sämpylän sisään jotkut laittavat
salaattia tai juustoa (cheddar) tai englantilaista keltaista sinappia, tai
crème fraichea, mutta jos jauhelihaseos on riittävän maukasta, se ei mielestäni
kaipaa mitään muuta. Tässä epätrendikkään keittiön Sloppy Joe –resepti.
Sloppy
Joe –leivät
2 keskikokoista sipulia
1 sellerinvarsi
1 porkkana
2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita + 2 rkl oliiviöljyä
700 g hyvää naudan jauhelihaa
400 g tölkki tomaattimurskaa (Mutti)
2 rkl fariinisokeria
3 rkl tomaattipyreetä
2 pientä linnunsilmächiliä
1 tl sriracha maustekastiketta
2 rkl Worchestershirekastiketta
2 rkl soijakastiketta
1-1,5 dl kuumaa vettä
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
hyviä hampurilaissämpylöitä
(Maku –viipalekurkkuja sekä perunalastuja)
Leikkaa kasvikset ihan pieniksi kuutioiksi, noin 2-3
mm kanttiinsa, valkosipulinkynnet vielä sitäkin pienemmiksi. Kuumenna isolla
paistinpannulla voi-öljyseos ja lisää sipulit, sellerit ja porkkanat. Kuullota
kasviksia miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, minkä jälkeen lisää
valkosipulipalat ja kuullota vielä toiset 5 minuuttia. Kaada pehmenneet
kasvikset odottamaan pois paistinpannulta. Ruskista samalla pannulla jauheliha
2-3 erässä ja kun kaikki jauheliha on ruskistettu, kaada ne kasvisten kanssa
takaisin pannulle.
Lisää pannulle tomaattimurska, fariinisokeri sekä
tomaattipyree ja sekoita hyvin. Hauduta jauhelihaseosta 5 minuuttia ja lisää
hienoksi jauheeksi murennetut linnunsilmächilit, sriracha, worchestershire sekä
soijakastike. Kaada pannulle vielä kuuma vesi, sekoita ja anna hautua (kannen alla)
matalalla lämmöllä noin tunnin ajan. Jos seos näyttää kovasti kuivuvan, siihen
voi lisätä tarvittaessa hiukan lisää kuumaa vettä. Kun seos on hautunut riittävästi,
mausta se suolalla sekä maun mukaan mustapippurilla. Tarkista maku ja lisää
reseptin mausteita mikäli seos tuntuu tarvitsevan tasapainotusta.
Tarjoile jauhelihaseos halkaistun hampurilaissämpylän
välissä.
2 kommenttia:
Minä teen just noin, että silppuan varsisellerin paloiksi ja pakastan pussissa. Sitten on helppo ottaa sieltä raguun tai mihin nyt milloinkin tarvin kohmeisen kourallisen.
Mitenkähän sitä oppisi rakastamaan varsiselleriä ihan sellaisenaan?
Lähetä kommentti