Ravintoloissa
saa sentään silloin tällöin täällä eteläisessä Suomessakin eteensä poron
niskasta tehtyjä herkkuruokia. Niskan ostaminen kotona kokattavaksi onkin
sitten jo hankalampaa, sitä kun ei kaupoista löydy. Onneksi on vielä olemassa
yksi poronlihaan erikoistunut palveleva myymälä. Se on Turun Kauppahallissa
sijaitseva Poronlihan Erikoisliike. Nimi kertoo olennaisen tiskin valikoimasta
– poroa ja riistaa. Sieltä ostin pakastetun poronniskan, joka painoi hieman
reilun kilon verran. Sen voi hauduttaa uunissa padassa, mutta koska pöydällä on
haudutuspatakin, niin kypsensin poron siinä. Periaatteessa samalla tavalla kuin
possunniskankin. Valmiin ”nyhtöporon” kanssa sopii perinteiset perunamuusi, puolukat ja
suolakurkku.
Haudutettua
poronniskaa
n. 1 kg poron
niskaa
1 tl hienoa
merisuolaa
1 porkkana
pala juuriselleriä
1 palsternakka
(ei turhan iso)
12 pikkusipulia
(tai 1-2 tavallista lohkottuna)
2 tuoreen
rosmariinin oksaa
pari timjamin
oksaa
2,5 dl punaviiniä
1 dl vettä
8 mustapippuria
6 katajanmarjaa
murskattuna
1 laakerinlehti
Sopivan kokoisessa padassa poronniskan voi hauduttaa
kokonaisena, mutta koska haudutuspatani on siihen hieman pieni, niin
ystävällinen hallikauppias sahasi sen neljään osaan. Näin se oli helpompi
asettaa pataan. Annoin poron sulaa jääkaapissa seuraavaan päivään.
Todennäköisesti sen olisi voinut laittaa jäätyneenäkin pataan, mutta kun en ole
sellaista ennen kokeillut, niin en halunnut riskeerata harvinaista herkkuani, vaan
menettelin hyväksi koetulla tavalla.
Kuorin ja paloittelin juurekset tuuman mittaisiin
paloihin ja kuorin pikkusipulit. Laitoin padan pohjalle juurekset, sitten
niiden päälle poron palat, jotka olin hieronut suolalla. Joukkoon menivät myös
sipulit, mausteet ja yrtit. Lopuksi lisäsin punaviinin ja veden ja laitoin
padan kannen päälle. Virta asentoon high ja hälytin soimaan 1 ½ tunnin kuluttua. Sitten virta asentoon low ja
ajastin uudelleen päälle.
Kun yhteensä kolme tuntia oli kulunut, niin poron liha
tuntui kypsältä. Nostin palat pois padasta ja irrotin haarukalla lihat luistaan
kuin minkä tahansa nyhtölihan. Paitsi että tämä ei ollut mitä tahansa possua,
vaan siis kotimaista poroa. Siksi en laittanut pataan mitään eksoottisia
mausteitakaan, sillä halusin lihan maistuvan nimenomaan porolta. (Jos liha ei
vielä irtoa hyvin suikaleiksi niin kypsennä lisää.) Padan jäähdyttyä
riittävästi siivilöin haudutusliemen talteen.
Kastike haudutusliemestä
haudutuslientä sen verran kuin pataan sitä jäi
1-2 tl mustaherukkahyytelöä
1-2 tl sinihomejuustoa
1 rkl ohrakas
suurustetta tai maizenaa
½ - 1 dl kermaa
hienoa
merisuolaa tarvittaessa
mustapippuria
tarvittaessa
n. 75 g muutama
nokare kylmää voita
Haudutusliemen maku oli hyvä, joten keitin sitä vain
hieman kokoon. Jos liemessä ei ole mielestäsi riittävästi makua, voit keittää
sitä enemmän kokoon ja halutessasi voit lisätä siihen boquet garnin
kokoonkeiton ajaksi. Maustekimppuun voit laittaa palan purjoa, timjamia,
laakerinlehden ja persiljaa. Poista maustekimppu ennen suurustamista. Lisää
kastikkeeseen mustaherukkahyytelö ja homejuusto. Sekoita ohrakas kylmään
kermaan ja kaada seos kastikkeen joukkoon samalla vispaten ja anna kiehahtaa.
Tarkista suolan ja pippurin tarve. Lopuksi voisi vielä viimeistellä kastikkeen
vispaamalla sen joukkoon muutaman nokareen kylmää voita, jolloin kastikkeesta
tulee ihanan kiiltävä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti