Kaali on
yksi halvimpia salaattiaineksia ja porkkanan kanssa varsin maukas yhdistelmä.
Pelkistetyimmillään coleslaw on valkokaalia, porkkanaa ja
majoneesi-viinietikkakastiketta, mutta tästä kaalisalaatista on lukemattomia
variaatioita, joista mikään ei liene se ainoa oikea coleslaw. Minä lisään usein
valkokaalin joukkoon punakaalia, sillä se tekee salaatista kauniimman värisen. Pelkkä
valkokaali ja porkkana kun jäävät vähän aneemisen väriseksi. Lisäksi minun
salaattiini kuuluu sipuli antamaan hiukan lisäpotkua ihanan rouskuvan coleslaw -salaatin
makuun.
Koska
salaateilla on taipumus vetistyä, coleslaw kannattaa säilyttää jääkaapissa
kahdessa eri astiassa – pilkotut kasvikset erikseen ja salaattikastike
erikseen. Niistä voi sitten sekoittaa sen minkä kerralla tarvitsee.
Coleslaw
500 g valkokaalia
300 g porkkanaa
200 g punakaalia
100 g keltasipulia
kastike
200g majoneesia
2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
1 rkl hunajaa
2 tl dijon sinappia
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria myllystä
Raasta porkkanat kohtalaisen karkeasti. Leikkaa kaalit
ja sipulit mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Mandoliini on tässä tosi näppärä
kapistus, kun säätää viipaleen paksuuden 2,5-3 milliin. Sekoita kaalit,
porkkanat ja sipulit keskenään ja painele aineksia perunanuijalla tms, jotta
rakenne rikkoutuisi. Näin kasviksista irtoaa nestettä ja salaatista tulee mehukkaampi.
Laita salaatti painon alle jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi ennen
käyttöä. Oikeastaan vasta seuraavana päivänä coleslaw alkaa olla sopivan
mehevää.
Vatkaa salaattikastikkeen ainekset keskenään ja
säilytä astia jääkaapissa. Kastike säilyy hyvin muutaman päivän, jos ei tule
heti syödyksi.
Jos kaikkea salaattia ei syödä kerralla, sekoita salaatti ja kastike vasta vähän ennen tarjoilua ja silloinkin vain sillä aterialla tarvittava määrä.
Jos kaikkea salaattia ei syödä kerralla, sekoita salaatti ja kastike vasta vähän ennen tarjoilua ja silloinkin vain sillä aterialla tarvittava määrä.
Coleslawn joukossa voi halutessaan käyttää vaihtelun vuoksi myös
kyssäkaaliraastetta,
raastettua omenaa,
ohueksi viipaloitua fenkolia,
punasipulia,
kevätsipulia,
raakaa parsakaalia ohuina viipaleina tai
raakaa parsakaalia ohuina viipaleina tai
oranssin porkkanan sijaan jonkin muun väristä porkkanaa
(valkoinen, keltainen, punainen, violetti).
Salaattikastikettakaan ei aina tarvitse sekoittaa majoneesista, vaan sen tilalla voi käyttää
Salaattikastikettakaan ei aina tarvitse sekoittaa majoneesista, vaan sen tilalla voi käyttää
jogurttia,
crème fraichea
tai
pelkkää omenaviinietikkaa.
2 kommenttia:
Hyvä idea tuo raasteen ja katikkeen säilytäminen erikseen, kiitos! Raastetta tulee helposti tehtyä paljon, ja sitten se tosiaan menee helposti huonoksi kastikkeen kanssa.
Kauan tuo yksinkertainen jippo kesti minultakin oppia ;)
Lähetä kommentti