Selatessani
Mikko Takalan kirjoittamaa Lihapullakirjaa satuin huomaamaan mielenkiintoisen
lisukkeen, perunalastumunakkaan. Takalan mukaan resepti on kotoisin
maailmankuulun espanjalaisen El Bulli –ravintolan keittiöstä, jossa tätä
munakasta kuulemma valmistettiin usein henkilökunnan ruoaksi. Siinä tulikin kätevästi
ratkaistuksi ribsit & coleslaw –lautaselta puuttunut kolmas elementti.
Lopputulos oli sanalla sanoen mielenkiintoinen. Perunalastut antoivat munakkaalle
sekä suolaisuutta että perunaista makua. Noudatin reseptiä täysin, mikä on aika
harvinaista. Jotain pientä jäin kuitenkin kaipaamaan. Ehkä hienonnettu kevätsipuli
olisi antanut tarvittavaa lisäaromia, mutta näin tällä kertaa.
Ohjeista
riittää ruokaa neljälle.
Perunalastumunakas
resepti:
Mikko Takala, Lihapullakirja, Readme 2013
6 kananmunaa
70 g tavallisia perunalastuja
oliiviöljyä
Vatkaa munat kulhossa melkein vaahdoksi. Lisää
perunalastut vaahtoon, mutta älä riko niitä. Anna imeytyä minuutin ajan.
Lämmitä tarttumattomalla pinnalla varustettu, noin 25 cm leveä paistinpannu
keskilämmöllä ja lisää 2 tl öljyä. Kaada muna-perunalastuseos pannulle ja
sekoittele varovasti muovisella lastalla.
Käytä lastaa niin ettei munakas pääse tarttumaan
pannun reunoihin kiinni. Noin 40 sekunnin jälkeen, kun munakkaan keskusta alkaa
olla asettunut, peitä pannu lautasella. Kumoa munakas lautaselle.
Laita pannu takaisin levylle ja lisää pannulle toiset
2 tl öljyä. Valuttele munakas takaisin pannulle paistamaton puoli alaspäin.
Paistele 20 sekuntia. Tarjoa heti.
Ribsit
esikypsennettiin foliossa ennen varsinaista grillaamista. Näin kypsennettynä liha säilyttää mehevyytensä ja tipahtaa irti luista lähes itsekseen.
Mehevät
possunribsit
2 kylkiluuriviä
rypsiöljyä
suolaa
valkopippuria myllystä
sinappijauhetta
pari oksaa tuoretta puuvartista rosmariinia
muutama oksa tuoretta puuvartista timjamia
Sivele ribsirivit öljyllä ja ripottele molemmin puolin
suolaa, pippuria sekä sinappijauhetta. Hiero mausteet lihaan, aseta rosmariini-
ja timjamioksat toisen kylkirivin lihaisalle puolelle ja nosta toinen kylkirivi
sen päälle niin että lihaisat puolet ovat vastakkain. Kääri ribsit vahvaan
alumiinifolioon ja kypsennä uunissa ensin 1 tunti 160 asteessa ja sen jälkeen
vielä 2 tuntia 100 asteessa. Avaa folio, pyyhi tuoreyrtit pois ja jäähdytä
lihat. Juuri ennen ruokailua laita ribsit vielä vähäksi aikaa grilliin tai
uuniin grillivastuksen alle ja paahda pinta kauniin ruskeaksi. Leikkaa paloiksi
ja nauti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti