sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Macarons á la Runeberg



Niin hyviä kuin runebergintortut ovatkin, aina ei tee mieli syödä isoa leivonnaista. Kaupan runebergeista meidän suosikkimme on nyt M-bakeryn minirunebergit, joissa on kaikki kohdallaan, maku, koko ja kosteus – täydellistä. Oman kotiuunin runebergeistä tuli tänä vuonna perinneleivonnaisen inspiroimia, suupalan kokoisia macaroneja sopivasti päivän teemaan maustettuina.


Runebergin inspiroimat macaronit
(25-30 kpl)

170 g tomusokeria
130 g mantelijauhoa
40 g mämmimaltaita
1 g suolaa
1,5 g jauhettua inkivääriä
3 g jauhettua kanelia
2,5 g jauhettua kardemummaa
0,5 g jauhettua neilikkaa
1 tl rommiaromia
60 + 60 g munanvalkuaista (yhteensä noin 4 munasta, koko L)
50 g valkoista hienoa sokeria
50 g ruokokidesokeria
60 g fariinisokeria
2 rkl vettä
täyte
pikeeriä = tomusokeria ja vettä
0,5 tl rommiaromia
vadelmahilloa

Sekoita keskenään ensin tomusokeri, mantelijauho, mämmimaltaat, suola, inkivääri, kaneli, kardemumma sekä neilikka. Siivilöi nämä isoon kulhoon ja heitä viimeksi pois se karkea osuus, mikä ei suosiolla tule siivilän läpi. Sekoita jauhoseoksen joukkoon 60 g munanvalkuaista sekä 1 tl rommiaromia. Munanvalkuainen on niitä harvoja aineksia, jonka paino 100 g on suunnilleen 1 dl, eli 60 ml valkuaista painaa 60 g. Nyt kulhossa on hyvin maustettua jauhotahnaa.


Kaada toiset 60 g munanvalkuaista kulhoon ja vatkaa ne pehmeäksi vaahdoksi. Kaada paksupohjaiseen kattilaan sokerit sekä vesi ja anna veden hiukan imeytyä sokeriin. Kuumenna seosta (sekoittamatta) kunnes sokerin lämpötila nousee 118 asteeseen. Tähän tarvitaan kunnollinen lämpömittari. Kaada heti kuuma sokeri kapeana nauhana valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Vatkaa seosta kunnes se jäähtyy muuttuen samalla kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi (italialainen marenki). Yhdistä jauhotahna sekä valkuaisvaahto varovasti käännellen. Lusikoi taikina pursotinpussiin ja pursota uunipellillä olevalle leivinpaperille parin sentin välein halkaisijaltaan noin 2,5 cm marenkikiekkoja (tästä tulee 2 pellillistä). Kun leivinpaperi on täynnä, täräytä peltiä muutaman kerran pudottamalla se voimakkaasti pöytään. Näin macaroneihin ei jää ilmakuplia. Anna peltien levätä peittämättä vajaan tunnin, jotta marengin pintaan ehtii muodostua hiukan kuorta. Paista macaronit 170 asteessa tasan 14 minuuttia. Jäähdytä marenkeja hetki ja irrota ne sitten leivinpaperista.

Sekoita tomusokerista, vedestä sekä rommiaromista pursotuskelpoinen tahna. Ota puolet macaronkuorista ja pursota jokaiseen tasaiselle puolelle kuoren reunaa myötäilevä ympyrä. Täytä ympyrä vadelmahillolla ja paina toinen kuori kanneksi. Tämän jälkeen macaroneja pitäisi malttaa säilyttää jääkaapissa seuraavaan päivään. Ne ovat silloin parhaimmillaan, kun maku ja kosteus ovat ehtineet tasaantua.


Ei kommentteja: