Mieleni
on tehnyt jotain teriyakilla maustettua ruokaa, ja koska en nyt halunnut mennä
ulos grillaamaan, päädyin pannulla kypsennettyyn loheen – tarkemmin sanottuna
kotimaiseen kirjoloheen. Se näytti kalatiskissä paremmalta kuin norjalainen
serkkunsa ja on terveellisillä ja vähemmän luontoa kuormittavilla
ravintoaineilla kasvatettua. Niin, ja se on siis kotimaista. Ajattelin päästä
helpolla ja ostin kaupasta samalla valmista teriyakikastiketta. Kotona
maistelin sitä ja totesin, että maku ei vaan ollut sitä, mitä olin mielessäni
maistellut. Niinpä päätin tehdä oman makuiseni kastikkeen. Onneksi kotona oli
lähes kaikkia tarveaineita ja lähikaupasta hain palan luomuinkivääriä, meiltä
kun oli inkivääri lopussa. Kastikkeen runko on Gordon Ramsayn keittokirjasta
Ultimate Home Cooking. Maistelin valmista kastiketta ja lisäsin siihen vielä
hieman aineksia, joilla mausta tuli mieleiseni.
Lohen
kanssa nautimme soba -nuudelisalaattia, joka sekin oli maustettu hyvin
japanilaisittain.
Kirjolohta/Lohta
teriyakikastikkeessa
Gordon
Ramsayn ainekset
2 cm pala
tuoretta inkivääriä raastettuna
2 valkosipulinkynttä
ohuina viipaleina
3 rkl soijaa
2 rkl vaahterasiirappia
1 rkl miriniä
oliiviöljyä
Omat
lisäykset
1 tl seesamiöljyä
1 tl riisiviinaetikkaa
Lisäksi
600 g kirjolohta
josta ruodot on poistettu ja joka on suomustettu
(hienoa
merisuolaa)
(mustapippuria
myllystä)
Tarjoiluun
hienonnettua
kevätsipulin vartta
seesaminsiemeniä
Paloittele kala neljään palaan. Sekoita kaikki
ainekset kulhossa ja laita kalat annospaloina kulhoon. Pyörittele niitä
kastikkeessa ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä 20 min – 2 tuntia.
Ota kalat marinadista ja mausta suolalla ja mustapippurilla niin halutessasi.
Itse jätin maustamatta ja lisäsin pikkiriikkisen sormisuolaa lautasella. Laita
tilkka öljyä kuumalle pannulle ja paista siinä kaloja ensin nahkapuoli alaspäin
kolmisen minuuttia. Käännä kalat varovasti ja anna kypsyä lihapuolelta vielä
pari minuuttia. Ota pannu pois levyltä. Nosta kalat lautaselle ja valele niille
pannulla olevaa marinadia. Laita pinnalle seesaminsiemeniä ja kevätsipulia.
Soba
–nuudelisalaatti
1 nippu (100 g) tattarinuudeleita (Soba)
1 iso porkkana raastettuna
2 kevätsipulinvartta ohuina viipaleina
5 pientä ruskeaa herkkusientä ohuina viipaleina
1 arkki Noria (merilevää) murskattuna pieneksi
Kastike
1 rkl soijakastiketta
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl kalakastiketta
1 tl valkoviinietikkaa (tai riisiviinietikkaa)
1 tl sokeria
Pinnalle
seesaminsiemeniä
Keitä soba –nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, valuta
ja jäähdytä. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Yhdistä kaikki nuudelisalaatin
ainekset, sekoita ja tarjoile.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti