perjantai 6. toukokuuta 2016

Kiinalainen kaalisoppa



Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Niinpä pinaattikiinankaaliakin kutsutaan meillä usein paksoiksi tai bok choyksi. Perinteistä lihakeittoa keveämpi, maukas ja nopeampitekoinen keitto syntyy käyttämällä jauhelihaa. Talvisten keittojuuresten tilalla käytin keväisen vihreää paksoita ja tuoreita herkkusieniä. Tästä tuli siis eräänlainen kaalisoppa. Paksoi on Wikipedian mukaan hyvä A-, C- ja K-vitamiinin lähde, joten tämä keitto on hyvän makunsa lisäksi myös terveellistä.

Jos paksoita ei ole saatavilla, sen voi korvata kiinankaalilla.


Kiinalainen kaalisoppa

500 g                                   naudan paistijauhelihaa
(rasvaton on tässä parempi kuin tavallinen)
1 kpl                                   keskikokoinen keltasipuli hienonnettuna
2                                          valkosipulinkynttä hienonnettuna
½ tl                                     hienoa merisuolaa
2                                          linnunsilmächiliä murskattuna
1 kpl (n.500 g)                    paksoi, lehtien valkoiset osat ja vihreät osat
erikseen karkeasti hienonnettuna
1 rasia (200 g)                    tuoreita herkkusieniä viipaloituna
2 rkl                                    soijakastiketta
1 l                                       kanalientä
1 tl                                      seesamiöljyä
2                                          kevätsipulia ohuina viipaleina
pieni pala (1 rkl)                tuoretta inkivääriä kuorittuna ohuina viipaleina
oliiviöljyä

Kuumenna keittokattila ja laita sinne oliiviöljyä. Lisää murusteltu jauheliha ja ruskista sitä kattilassa. Lisää hienonnettu sipuli ja valkosipuli, sekoita ja kypsennä lisää. Mausta suolalla ja chilillä. Laita seuraavaksi kattilaan paksoin paloitellut valkoiset osat eli lehtiruodit, viipaloidut herkkusienet ja soijakastike. Sekoita ja anna muhia kunnes paksoin varret ja sienet ovat pehmenneet ja lähes kypsät. Lisää sitten kanaliemi, seesamiöljy, inkivääri, kevätsipuli ja hienonnetut paksoin lehdet eli se vihreä osa. Anna keiton porista hiljaa nelisen minuuttia ja se on valmis nautittavaksi.


Ei kommentteja: