Toukokuun
monipuolisin kasvis on raparperi, joka sopii niin makeisiin kuin suolaisiinkin
ruokiin, kastikkeeksi, leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Se ”pakollinen”
raparperikiisseli saa vielä odottaa, kun keitin puolesta kilosta
raparperinvarsia sosetta ja maustoin sillä uunissa paistettavan juustokakun. ”Helluntaiheilani”
tykkäsi oikein kovasti. Ohje on pieneen 17 cm irtopohjavuokaan. Isompaan
vuokaan määrät täytyy kaksinkertaistaa.
Paistettu
raparperijuustokakku
500 g raparperinpaloja
100 + 50 g sokeria
100 g digestivekeksejä
50 g sulatettua voita
0,5 tl jauhettua vaniljatankoa (dr oetker)
2 munaa (koko M)
100 g fariinisokeria
1,5 rkl maizenaa
1/4 tl suolaa
200 g Philadelphia tuorejuustoa
100 g crème fraichea
marenkirouhetta
Laita raparperinpalat kattilaan ja lisää 100 g
sokeria. Sekoita ja anna raparperin mehustua huoneenlämmössä muutaman tunnin
ajan. Kun sokeri on sulanut ja raparperista on irronnut nestettä, kaada neste
pois (sen voi vaikka juoda mehuna) ja lisää vielä 50 g sokeria. Keitä kunnes
raparpereista on tullut sosetta. Jäähdytä sose. Mehustaminen ja ylimääräisen
nesteen kaataminen pois auttaa siihen, että raparperisoseesta ei tule liian
vetistä.
Laita leivinpaperiarkki irtopohjavuoan pohjaosan
päälle ja napsauta reunat kiinni pohjaan. Leikkaa pois ylimääräinen paperi. (Kun kakun ja vuoan välissä on paperi,
kakku irtoaa helpommin.) Laita digestivekeksit isoon muovipussiin ja murskaa ne
kaulimella rullaamalla. Sekoita keskenään keksirouhe, vanilja sekä voisula ja
taputtele se tasaisesti kakkuvuoan pohjalle. Jäähdytä jääkaapissa vähintään 15
minuuttia jotta pohja kiinteytyy.
Vatkaa yhdessä kulhossa munat, fariinisokeri, maizena
sekä suola kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto sekä
crème fraiche keskenään. Yhdistä seokset, lisää 200 grammaa jäähtynyttä
raparperisosetta ja vatkaa kaikki kunnolla sekaisin. Kaada täyte kakkuvuokaan
digestivepohjan päälle ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 50
minuuttia. Avaa tämän jälkeen uunin luukku raolleen ja anna kakun jäähtyä
uunissa noin tunnin ajan ja huoneenlämmössä vielä pari tuntia, minkä jälkeen
laita kakku vuoassaan jääkaappiin odottamaan seuraavaan päivään.
Irrota kakun reunat vuoasta varovasti ohuella
veitsellä ennen kuin avaat vuoan. Liu’uta kakku tarjoiluvadille niin että saa
vedetyksi paperin pois kakun alta. Viimeistele juustokakku jäljellä jääneellä
raparperisoseella (sitä voi vähän lämmittää) ja marenkirouheella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti