Berliinistä
kotoisin oleva currywurst on eräs tunnetuimmista saksalaisen ruokakulttuurin
komponenteista. Tämä ruoka on berliiniläisen Herta Heuwerin kehittämä II
maailmansodan jälkeen vuodelta 1949. Hänen kerrotaan kehittäneen ruoan ytimen
eli curryketsupin brittisotilailta saamistaan aineksista.
Ensimmäisen
kerran Saksassa, Frankfurtissa, hakeuduin syömään tätä kuuluisaa currywurstia.
Paikallisella kävelykadulla myytiin katuruokaa, ja halusin nimenomaan maistaa juuri currywurstia. Grilliteltalla oli aikamoinen trafiikki ja tarkkailin hetken
tilausprosessia. Hinnastossa luki currywurst, mutta mikä kaikista niistä
makkaroista oli se currywurst? Lopulta menin tilaamaan itselleni annoksen, ja
minulta kysyttiin, että ”rindswurst oder schweinewurst ?” eli
naudanlihamakkaraa vai possumakkaraa. Vastasin, että currywurstia, kiitos.
Kysyivät samaa uudelleen, joten osoitin annosta, joka juuri ojennettiin
viereiselle asiakkaalle ja sanoin, että tuollainen, kiitos. Sitten grillistä
napattiin makkara, joka laitettiin koneeseen ja alle laitettiin sellainen
pahvinen astia, jossa meillä tarjotaan makkaraperunoita tai vastaavaa
grilleissä. Koneesta se makkara tuli ulos valmiina viipaleina. Sitten makkaran
päälle laitettiin kastiketta ja kastikkeen päälle siroteltiin curryjauhetta. Nälkäisenä
messuturistina söin hiukopalani ja ihmettelin, että siitä päälle ripotellusta
currystako ruoka on saanut nimensä? Ja missä on se currymakkara? Vanhempana ja
viisaampana (?) tiedän, että nimi tulee kastikkeesta eikä makkarasta, kuten
aikoinaan luulin. Makkara voi olla tehty naudanlihasta, possusta tai niiden
sekoituksesta. Curryketsuppi tekee currywurstin.
Nyt on
sattumalta myös varhaiskaalin parhaat hetket ja kun currywurstin kanssa ei
ollut tarjota sauerkrautia, Tuplaespresso paahtoi kevätkaalin ohuina lohkoina
uunipellillä. Siitä tulikin ihan täydellinen lisuke currywurstille.
Paahdettu
varhaiskaali
1 iso varhaiskaali
1 rkl valkoviinietikkaa
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
vaahterasiirappia
Leikkaa kaali ohuiksi lohkoiksi siten, että ne ovat
kiinni kaalin keskiruodissa. Lado lohkot vieri viereen uunipellille. Sekoita
keskenään valkoviinietikka sekä öljy ja pirskottele kaalinlohkoille etikka-öljyseosta
sekä hiukan suolaa ja mustapippuria.
Paahda 200 asteessa noin 30 minuuttia kunnes kaali on
pehmeää ja paahtunutta. Lopuksi valuta kaalinlohkoille pieni määrä
vaahterasiirappia ja tarjoile.
Currywurst
1 pkt saksalaisia
bratwursteja
Currywurstin
kastike
2 rkl rypsiöljyä
1 keltasipuli
hienoksi hienonnettuna
1 rkl curryjauhetta
1 tl chilijauhetta
1 tlk (400 g) kuorittuja
tomaatteja liemineen
1 dl ketsuppia
(Heinz)
2 tl Dijon
sinappia
1 rkl ruokokidesokeria
1 rkl Worchestershire
–kastiketta
1 rkl sitruunan
mehua
1/3 tl hienoa
merisuolaa
mustapippuria
myllystä
Kuumenna öljy kasarissa. Kuullota siinä sipulit
pehmeiksi keskilämmöllä ruskistamatta niitä. Lisää curry- ja chilijauheet ja
sekoittele pari minuuttia, jotta mausteet ”kypsyvät” eli niiden aromit tulevat
hyvin esiin. Lisää tölkkitomaatit, ketsuppi, sinappi, ruokosokeri ja
Worchestershire -kastike. Voit rikkoa tomaatit purkissaan saksilla tai
kasarissa paistinlastalla painellen. Sekoita ja anna muhia hiljaa 20 – 30
minuuttia aina välillä sekoitellen. Lisää loppupuolella sitruunamehu ja suola
ja sekoita ne joukkoon. Tarkista maku ennen tarjoamista ja lisää tarvittaessa
suolaa, sitruunamehua tai mustapippuria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti