Pitkän
pitkästä aikaa tuli mieleen, että etanoitakin voisi taas joskus kokata. Ne
tulivat mieleen siksi, että osa pöytäseurueestamme nautti niitä, kun olimme
ulkoruokailemassa aivan loistavasti toteutetun Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummituksen jälkeen. Ulkoruokailun etanat olivat niitä perinteiseen tapaan
valkosipulivoin kera valmistettuja. Kotona aloin miettiä, että onhan niitä
muitakin tapoja tarjoilla tätä herkkua. Siitä sai alkunsa tämä ruoka, joka on
kiva vaihtoehto niille, jotka ovat kyllästyneet valkosipulin ja/tai
sinihomejuuston kanssa tarjottaviin etanoihin. Sopii myös niille, joille liika
valkosipuli on liikaa samoin kuin niille, jotka eivät perusta
aurajuustostakaan. Toki tätäkin reseptiä voi muuttaa suunmukaisemmaksi
lisäämällä valkosipulin määrää ja miksei lisäämällä Aurajuustoa tai
roquefort-juustoakin joukkoon.
Etanoita
voitaikinalehikäisessä
eli
Escargots
en vol-au-vent
48 kpl etanoita
200 g ruskeita
herkkusieniä
5 cm pätkä
ohutta purjosipulia
1 normaalikokoinen
keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tuoretta
timjamia hienonnettuna
2 rkl tuoretta
rakuunaa hienonnettuna
2 + 2 rkl hienonnettua
lehtipersiljaa
1 dl kuivaa
valkoviiniä
1 dl vettä
½ kanaliemikuutio
½ dl kermaa
1 prk crème
fraichea
2 rkl voita
hienoa
merisuolaa
mustapippuria
myllystä
Hienonna sipuli, purjo, valkosipuli ja yrtit. Leikkaa
kanta pois ja paloittele herkkusienet kuuteen lohkoon. Näin ne ovat suunnilleen
saman kokoisia kuin etanatkin. Valuta etanat.
Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja laita sille
voi. Kuullota sipuli ja purjo. Lisää herkkusienet ja kypsentele niitä 3-4
minuuttia. Nosta lämpöä ja lisää pannulle valkoviini. Anna sen kiehua puoleen
ja lisää sitten vesi ja kanaliemikuution puolikas. Lisää timjami, rakuuna ja
puolet lehtipersiljasta. Säästä loppu persilja tarjoilun yhteyteen. Sekoita ja
pudota lämpöä takaisin keskilämmölle. Lisää kerma ja anna sen kiehahtaa ja
lisää sitten valutetut etanat. Laske lämpö pienelle, jotta etanat eivät kiehu
liikaa ja muutu sitkeiksi. Anna porista minuutin pari. Sekoita joukkoon crème
fraiche, anna kiehahtaa ja tarkista maku.
Mausta maun mukaan suolalla ja mustapippurilla. Siirrä sivuun odottamaan
lehikäisiä. Tämä annos etanoita riittää kahdeksaan lehikäiseen.
Voitaikinalehikäiset
4 voitaikinalevyä leikattuina kahtia
1 muna voiteluun
Valmistusohje löytyy tästä aikaisemmasta päivityksestämme.
Lämmitä varovasti etanapaistos ja täytä lehikäiset.
Ripottele pinnalle tuoretta lehtipersiljaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti