keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Wallenbergare ei ole kevytruokaa



Pakastimen tyhjennys jatkuu eikä taaskaan tarvinnut vaivata lihakauppiasta. Ylimmän laatikon uumenista kaivoin paketin hevosen(tarjous)jauhelihaa. Siitä tulee ihania, pulleita wallenbergareita, kuohkeita jauhelihapihvejä perunamuusin ja metsäsienimuhennoksen kanssa. Hevosenliha on niin vähärasvaista, että se sopii erinomaisesti wallenbergareen, kermalla jatkettuna ja voissa paistettuna. Ei siis mitään ihan kevytruokaa. Varsinkaan kermaisen metsäsienimuhennoksen kanssa...

Oikeaoppisesti wallenbergaren ja muusin kanssa kuuluisi tarjota herneitä, mutta viis siitä vihreästä. Tai oikeamminkin, vaihdoin vihreän erilaiseen vihreään ja herneiden sijasta lautaselle tuli salaattia sekä maustekurkkua. Viime syksynä en säilönyt suolasieniä, vaan ostin pari pakettia Kaskein marjan metsäsienisekoitusta. Paketin sisältö oli kuin olisin itse säilönyt: kangasrouskuja, haaparouskuja ja leppärouskuja suolaliemessä. Hyvä sienisalaatti tai metsäsienikastike kaipaa aina kangasrouskuja. Muuten maku jää (ainakin minun mielestäni) ihan liian miedoksi ja mitäänsanomattomaksi. Suolasienten pakkauskoko (500g/josta sieniä 250g) sopii hyvin neljän hengen annokseen.


Metsäsienimuhennos

250 g liotettuja suolasieniä (kangas-, haapa- ja leppärousku)
1 iso keltasipuli
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoa
2 dl vettä
2 dl maitoa
1 dl kermaa
mustapippuria
ripaus timjamia

Leikkaa liotetut suolasienet kohtalaisen pieniksi. Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Sulata voi pannulla ja kuullota siinä sipulit. Sipulit voivat myös hiukan ruskistua. Lisää sienihakkelus ja sekoittele minuutin tai parin ajan. Ripottele pannulle sen jälkeen jauhot ja kypsennä niitä sekoitellen muutaman minuutin ajan. Lisää pannulle vesi ja keitä muhennosta vähän aikaa. Lisää maito ja anna kiehua miedolla lämmöllä viitisen minuuttia kunnes jauhot ovat kypsät. Tässä vaiheessa muhennos on melko paksua. Vähän ennen tarjoilua lisää muhennoksen joukkoon kerma, mustapippuri sekä timjami, sekoita ja kuumenna vielä sen verran että kerma kiehahtaa.


Heppawallenbergaret
(8 pihviä)

500 g hevosenjauhelihaa
1,5 tl mausteseosta (katso valmistusohje)
2 keltuaista
1,5 dl kuohukermaa
leivitykseen panko korppujauhoa
paistamiseen kirkastettua voita

Olin syksyllä löytänyt kaupan maustehyllystä mielenkiintoisen maustesekoituksen. Vaikka yleensä jätän kaikki valmiit sekoitukset ostamatta, tämä oli pakko heittää ostoskoriin: Scandinavian forest, sisältää mustapippuria, suolaa (21%), katajanmarjaa (16%), valkosipulia, sientä (6%), persiljaa, rosmariinia, timjamia, porkkanaa, rosepippuria, korianteria, sitruunahappoa, laakerinlehteä ja sitä pakollista paakkuuntumisenestoainetta (E551). Nyt oli aika avata tämä maustepurkki ja huomata, että maustesekoitus oli aika hyvin mietitty ja tasapainoinen. Sopi ainakin tähän ruokaan todella hyvin.

Wallenbergaren jauhelihan tulee olla todella hienoksi jauhettua, joten seos valmistuu parhaiten monitoimikoneessa. Kaikkien ainesten tulee olla jääkaappikylmiä.

Laita lihat monitoimikoneen kulhoon ja anna leikkuuterän silputa ne lähes soseeksi.  Lisää joukkoon mausteet, keltuainen sekä kerma tässä järjestyksessä koneen koko ajan käydessä. Seoksen tulisi nyt olla mahdollisimman tasaista ja kuohkeaa. Tee taikinasta kahdeksan lihapalleroa ja litistä niitä hiukan. Kieritä wallenbergaret nopeasti karkeissa panko korppujauhoissa ja kypsennä kirkastetussa voissa paistinpannulla.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ruotsalaisten klassikko! Monissa ohjeissa kerman määrä on ihan järkyttävä. Yhden ikimuistoisimmista lounaista söin kymmenisen vuotta sitten ravintola Prinsenissä - osa sitä oli lohi-katkiswallenbergare, nam.

Tuplaespresso kirjoitti...

Tuota lohi-katkisversiota täytyy joskus kokeilla. Minun paras wallenbergareni ikinä oli viime syksyn sorsakokeilu
http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2014/08/sorsaa-wallenberg.html