Sous
vide harjoitukset jatkuvat ja tällä kertaa peuranfilee pääsi kypsymään vesihaudekylpyyn.
Eri lähteet antoivat hiukan erilaisia lämpötiloja ja kypsymisaikoja, joista
sitten ”arvoimme” puoliraa’an fileen lämpötilaksi 52 astetta ja kypsymisajaksi
60 minuuttia, mikä osoittautuikin aika sopivaksi. Hasselbackan perunat
tarvitsivat suurin piirtein saman kypsymisajan, joten päivällinen kypsyi aika
lailla tasatahtiin. Fileestä tuli kauniin värinen ja todella tasaisen kypsä.
Peuranfileetä sous vide
yhdestä
fileestä tulee ruokaa kahdelle, tai yhdelle tosinälkäiselle
lisäksi
tarvitaan suolaa ja pippuria sekä tilkka öljyä paistamiseen
Säädä
sirkulaattori 52 asteeseen ("puoliraaka"), upota filee vakuumipussissa veteen ja
odota 60 minuuttia. Kun filee on valmis, leikkaa vakuumi auki ja mausta filee suolalla
ja pippurilla. Ruskista fileeseen tosikuumalla pannulla pinnat noin 25-30
sekuntia per puoli.
Wanhanaikainen kastike riistalihalle
1 rkl voita
1
rkl vehnäjauhoja
3
dl vettä
1
rkl riistafondia
1
tl soijakastiketta
1
tl mustaherukkahyytelöä
mustapippuria myllystä
lihoista tullut neste
pannulta ja pussista
suolaa
½
- 1 dl kermaa haluttaessa
Laita
voi pannulle, jossa olet ruskistanut fileet, sulata se ja lisää vehnäjauhot.
Kypsennä jauhoja voissa pari minuuttia ja lisää sitten kiehuva vesi vähän kerrallaan
samalla koko ajan vatkaten. Sekoita joukkoon fondi ja mausta rouhitulla
pippurilla ja soijalla. Jos vakuumipussissa on lihanestettä, niin lisää myös se
pannulle. Anna kastikkeen kiehua hiljaa 10 minuuttia. Sekoita lopuksi
mustaherukkahyytelö ja tarkista suolan tarve. Viimeiseksi voit niin halutessasi
lisätä kastikkeeseen kermaa.
Hasselbackan perunat
2-3
tasakokoista perunaa ruokailijaa kohden (kiinteähkö perunalaatu)
voisulaa
suolaa
korppujauhoa
Kuori
perunat ja etsi työvälinelaatikosta sopivan kokoinen lusikka tai kauha, jonka
syvennykseen yksittäinen peruna sopii. Leikkaa sitten terävällä veitsellä
perunaan parin millin välein samansuuntaisia viiltoja, jotka ulottuvat lähes
pohjaan asti. Lusikan/kauhan reuna estää veistä leikkaamasta perunaa kokonaan
halki. Aseta perunat voideltuun uunivuokaan, sivele pinnat voisulalla ja laita
uuniin 225 asteeseen 30 minuutiksi. Voitele perunat uudelleen voisulalla,
ripottele päälle hiukan suolaa sekä korppujauhoja ja kypsennä vielä toiset 30
minuuttia.
Pienet perunat kypsyvät nopeammin, isot voivat tarvita jopa 1,5
tuntia pehmetäkseen.
Wanhanaikainen salaatti ja
salaattikastike
tavallista
lehtisalaattia tai keräsalaattia
kurkkua
tomaatteja
kastike
1
rkl sinappijauhetta
1
rkl tomusokeria
1
tl valkosipulijauhetta
¼
tl suolaa
pari
rouhausta valkopippuria myllystä
kermaa
½
- 1 tl valkoviini- tai
väkiviinaetikkaa
Leikkaa
salaattikasvikset pieniksi ja sekoita.
Sekoita kastikkeen kuiva-aineet hyvin
keskenään ja sekoita niihin kermaa sopiva määrä. Kuivien mausteiden määrä ei
ole sinänsä tarkka, mutta niiden suhteilla on merkitystä. Sinappia tulee olla
yhtä paljon kuin sokeria. Etikkaa ei pidä laittaa liikaa, sillä kastikkeen
kuuluu olla makea eikä hapan. Etikka antaa kastikkeelle hyvän koostumuksen ja
sakeuttaa sitä. Tämä kastike sopii vanhanaikaiseen perussalaattiin, jossa on
jotakin salaattia, kurkkua ja tomaattia.
2 kommenttia:
Minuakin tuo sous vide kiinnostaisi kovasti. Ja hasselbackat ovat sitten niin hyviä!
Ahkeraa blogaania ei paljon tarvitse yllyttää? ;)
Voisin kuvitella ettei mene aikaakaan, kun sinunkin keittiössäsi on sirkulaattori ja vakumointikone. On ne vaan niin kätevät...
Lähetä kommentti