Tästä oli tarkoitus tulla ihan pelkkää
kasvisruokaa, vain pinaattia täytteeksi. Tai siis kasvisruokaa, jos kerma,
fetajuusto ja kananmunat lasketaan kasviksiksi? Kun kuitenkin jääkaapissa oli
avattu paketti kylmäsavulohta, päätin sitten laittaa senkin siivuiksi ja
piirakan täytteeksi. Eikä lopputulos ollut ollenkaan hassumpi. Piirakka oli
niin iso, että kahdestaan emme saaneet sitä kulumaan yhdellä aterialla. Niinpä
loput piiraasta säästyi sunnuntain brunssille. Kun viimeiset palat olivat
saaneet vetäytyä rauhassa jääkaapissa yön yli, piirakka oli jopa vielä parempaa
kuin vastavalmistettuna.
Lohi-pinaatti-fetapiirakka
pohja
150
g voita
3
dl vehnäjauhoa
0,5
tl suolaa
3
rkl kylmää vettä
täyte
1
iso (150-200 g) sipuli
1
rkl oliiviöljyä
1
rkl voita
250
g tuoretta pinaattia
3-4
rkl vettä
4
munaa
1,5
dl kuohukermaa
0,5
tl rouhittua mustapippuria
200
g fetajuustoa
(1
rkl juoksevaa hunajaa)
noin
60 g mozzarellaraastetta
noin
120 g kylmäsavulohta ohuina suikaleina
3
rkl pinjansiemeniä
Ainekset
on laskettu noin 24 x 32 cm vuoan mukaan.
Nypi
voi, suola ja vehnäjauho tasaiseksi muruseokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita
taikinaksi. Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä ohueksi ja levitä
taikinalevy paistovuoan pohjalle. Painele haarukalla taikinaan vähän reikiä ja
laita vuoka jääkaappiin odottamaan.
Kuumenna
voi ja oliiviöljy pannulla ja kuullota siinä pieniksi kuutioiksi leikatut
sipulit. Kaada sipulit kulhoon odottamaan. Esikäsittele pinaatinlehdet samalla
paistinpannulla kahdessa tai kolmessa erässä. Kaada pannulle lusikallinen vettä
ja kuumenna pinaatinlehtiä koko ajan sekoitellen kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää
tilkka vettä jos pinaatit näyttävät kuivuvan liikaa. Kaada pinaatit sipuleiden
kanssa samaan kulhoon jäähtymään.
Laita
uuni lämpiämään 200 asteeseen. Vatkaa munat kevyesti isossa kulhossa. Lisää
kerma, mozzarellaraaste sekä ihan pieneksi kuutioitu fetajuusto ja
mustapippurirouhe. Jos feta on kovin hapanta, lisää seokseen myös lusikallinen
juoksevaa hunajaa. Kun sipuli-pinaattiseos on jäähtynyt, sekoita sekin täytteen
joukkoon.
Laita
vuoka taikinoineen uuniin ja esikypsennä pohjaa 10 minuuttia. Levitä pohjalle
ensin puolet täytteestä, sen päälle lohisuikaleet tasaisena kerroksena ja
sitten toinen puoli täytteestä. Ripottele päällimmäiseksi pinjansiemenet ja
kypsennä piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa 25-30 minuuttia kunnes pinta
on kauniisti ruskistunut. Anna piiraan vetäytyä 15-20 minuuttia ennen
tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti