Vaikka meidän perheessä syödäänkin
mämmiä mieluiten ihan vaan wanhanaikaisesti sokerin ja kerman kanssa, mämmistä on hauska keksiä myös
uudenlaisia jälkiruokia ja parannella hyviä perinteitä. Leivontaakin mämmiä voi
käyttää, joskin monessa reseptissä, kuten saaristolaisleivässä, maltaat ajavat
saman asian. Kun käytän mämmiä mausteena, pyrin siihen että tämä loistava
raaka-aine ei hukkuisi reseptin muiden ainesten makujen runsauteen. Muutenkin
yritän aina miettiä, mitkä maut toimivat keskenään ja mitkä eivät toimi. Jos
vuosien saatossa yrittää kokkailla mahdollisimman monipuolisista aineksista ja
kokeilee erilaisia makuja sekä niiden yhdistelmiä, makumuisti kouliintuu vähitellen
tunnistamaan onnistuneet ja vähemmän onnistuneet lopputulokset, miksi jokin
toimi tai miksi ei. Sille ei voi mitään, että jotkut maut vaan toimivat hyvin
keskenään ihan luontevasti ja jotkut taas ovat yhdistelmänä täysi katastrofi. Mämmin
kanssa toimivat ainakin sitrushedelmät, maitotuotteet (kerma, rahka,
tuorejuustot tms), suklaa (tumma tai vaikka valkosuklaa) sekä vanilja.
Mämmistä valmistettuun granitaan sain
ajatuksen edellisessä mämmipostauksessa mainitsemastani Malta –juomasta. Tutustuin
kyseiseen alkoholittomaan ”energia”juomaan kauan sitten Curaçaolla
vieraillessamme paikallisessa oluttehtaassa. Ensimmäisellä maistamisella
kumpikin M:n kanssa katsoimme toisiamme ja totesimme kuin yhdestä suusta:
”nestemäistä mämmiä”.
Granita pitää valmistaa mahdollisimman
nestemäisestä seoksesta. Mämmi sellaisenaan on niin paksua tavaraa, että se ei
sohjoudu oikean tuntuiseksi. Mämmi pitää ohentaa, mutta jotta maku säilyisi ja
se olisi kelvollista granitaksi, ohentamiseen ei voi käyttää pelkkää vettä.
Lopulta ratkaisin asian käyttämällä jälkiruoan pääraaka-aineena Malta –juomaa
ja mämmiä vain mausteena. Ja jotta granita ei sulaisi lautasella liian
nopeasti, lisäsin seokseen pari liivatelehteä (vinkki jäädytettyihin
jälkiruokiin Australian Masterchefistä). Lopputulos oli näin juuri sellainen
kuin halusinkin: pääsiäisen jälkiruoka, jossa on kaikki tutut maut, mutta
suutuntuma täysin uusi ja erilainen kuin ennen. Mämmigranitan täydensi
sitrus-mascarponevaahto sekä mallas-pähkinänugatiini. Voisin väittää, että
tällaista jälkiruokaa tai reseptiä, tai edes sinne päin, ei toistaiseksi ole tehty
tai julkaistu vielä koskaan eikä missään. Siispä tässä maailmanensi-ilta:
mämmigranita. Olkaapa hyvät.
Mämmigranita
2
liivatelehteä
3,3
dl (1 pullo) Malta –juomaa
1
dl mämmiä
1
dl sokeria
Laita
liivatelehdet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Kuumenna noin 0,5
dl Malta –juomaa kiehuvaksi ja liuota liivatelehdet siihen. Sekoita keskenään kaikki ainekset ja vatkaa
seosta kunnes sokeri ja mämmi ovat liuenneet nesteeseen. Kaada seos laakeaan
astiaan ja laita se pakastimeen. Raaputa seosta haarukalla noin tunnin välein
kunnes se on kauttaaltaan jäistä sohjoa. Säilytä mämmigranita pakastimessa
tarjoiluun asti.
150
g kidesokeria
50
g glukoosijauhetta
0,5
dl vettä
2
rkl mämmimaltaita
40
g mantelijauhetta
Kaada
paksupohjaiseen kattilaan kidesokeri sekä glukoosijauhe. Lisää vesi ja odota
kunnes sokeri on kokonaan vettynyt. Keitä seosta (sekoittamatta!) kunnes
sokerin väri muuttuu vaalean kullankeltaiseksi. Lisää mämmimaltaat ja
mantelijauhe ja sekoita ne nopeasti sokerin joukkoon.
Kaada seos tasaiseksi
kerrokseksi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja anna jäähtyä.
Jauha
jäähtynyt nugatiinimassa hienoksi jauheeksi tehosekoittimessa ja siivilöi se
tiiviiseen lasipurkkiin odottamaan loppukäyttöä.
Aseta
uunipellille leivinpaperi ja siivilöi sen päälle tasainen, ohut kerros
nugatiinijauhetta. Jos haluat tehdä tarkkareunaisia kuvioita, leikkaa paksusta
paperista mieleisesi muotti, siivilöi sitä apuna käyttäen jauhe leivinpaperille
uunipellin päälle ja poista muotti varovasti. Paista uunissa 170 asteessa noin
5 minuuttia kunnes jauhe on sulanut ja saanut hiukan väriä.
Ota nugatiinit
uunista ja jos haluat muotoilla niitä, tee se heti niin kauan kun ne ovat
kuumia. Jäähtyneenä nugatiinit eivät enää taivu.
Sitrus-mascarponevaahto
3
dl kuohukermaa
250
g mascarponea
1
dl sokeria
1
rkl raastettua sitruunankuorta (erittäin hieno raaste)
2
rkl raastettua appelsiininkuorta (erittäin hieno raaste)
1
tl jauhettua vaniljaa
0,5
tl jauhettua pomeranssinkuorta
0,5
dl tuorepuristettua sitruunamehua
1
dl tuorepuristettua appelsiinimehua
Sekoita
keskenään kaikki ainekset ja vatkaa kunnes seoksesta tulee kohtalaisen tanakkaa
vaahtoa.
Jälkiruokamaljan pohjalla sitrus-mascarponevaahtoa, keskellä pieni pallo mämmigranitaa, rapeat koristeet mallas-mantelinugatiinista ja viimeistelynä pari sitruunamelissan lehteä. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti