Viikon keitto on keltainen juuressosekeitto.
Ei sitä ihan perinteistä porkkana-appelsiinikeittoa, vaan tähän on lisätty
rutkasti enemmän makua inkiväärillä ja juurisellerillä. Ja koska pääsiäinen on
ihan kohta käsillä, keitto saa lisämakua vuohenjuustosta ja koristeeksi
on keitetty muutama viiriäisenmuna. Lisukkeeksi paistoin pieniä, makeita sipulipasteijoita.
Edes M ei tällä kertaa kysynyt, mihin se pekoni unohtui…
Keltainen juuressosekeitto
1
rkl oliiviöljyä
noin
10 cm pätkä purjoa ohuina viipaleina
1
rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
5
dl kanalientä
2 isoa porkkanaa
n.
300 g bataattia
pieni
pala juuriselleriä
1
appelsiinin mehu ja raastettu kuori
hiukan
suolaa jos siltä tuntuu
mustapippuria
myllystä
(lisää
kiehuvaa vettä jos on tarpeen)
vuohenjuustoa
murusteltuna
keitettyjä
viiriäisenmunia
kevätsipulia
ohuina viipaleina
lehtipersiljaa
hienona silppuna
(maldonsuolaa,
mustapippuria myllystä)
Kuumenna
oliiviöljy kattilassa, lisää purjo sekä inkivääri ja kuullota näitä öljyssä miedolla
lämmöllä muutaman minuutin ajan. Lisää kuuma kanaliemi sekä porkkanat pieninä
paloina. Keitä porkkanoita muutaman minuutin ajan ennen kuin lisäät bataatti-
ja juurisellerikuutiot sekä appelsiinimehun ja appelsiininkuoriraasteen. Keitä
juureksia kunnes ne ovat kypsiä ja täysin pehmeitä. Soseuta keitto
sauvasekoittimella tai blenderissä. Älä soseuta ihan vauvanruoaksi. Tässä saa
olla pieniä sattumiakin. Jos nestettä on keitettäessä haihtunut liikaa, lisää
kiehuvaa vettä kunnes keiton koostumus on sopiva. Mausta mustapippurilla (ja
suolalla).
Lisää
keiton päälle lautasella vuohenjuusto, kevätsipuli, persilja sekä
viiriäisenmunat. Mausta lopuksi vielä ripauksella maldonsuolaa ja rouhitulla
mustapippurilla.
Makeat sipulipasteijat
1
paketti (5 kpl) voitaikinalevyjä
1
muna
15-20 pientä salottisipulia
0,5
dl kidesokeria
2
rkl voita
1
dl kiehuvaa vettä
7-8
tuoretta timjaminoksaa
suolaa
mustapippuria
myllystä
Sulata
voitaikinalevyt ja leikkaa ne puoliksi (=10 pasteijaa). Asettele taikinalveyt
uunipellille leivinpaperin päälle. Riko kananmuna kuppiin, vatkaa se rikki
haarukalla ja sivele voitaikinalevyt kananmunalla. Laita uuni lämpiämään 225
asteeseen.
Kuori
salottisipulit ja halkaise ne. Sulata paistinpannulla sokeri ja lisää sulaan
sokeriin voi. Sekoita hyvin ja lisää salottisipulin puolikkaat. Karamellisoi
sipuleita parin minuutin ajan. Lisää vesi sekä timjami ja jatka sipuleiden
hauduttamista vielä muutaman minuutin ajan kunnes sipulit ovat täysin
pehmenneet ja kerrokset irtaantuneet toisistaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Nosta
karamellisoitua sipulia voideltujen taikinalevyjen keskelle. Kypsennä pasteijat
225 asteessa 12-15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti