sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Kastike tummassa oluessa haudutetuille karitsanpotkille



Jo viime keväänä julkaisimme päivityksen, jossa karitsanpotkat oli hitaasti haudutettu tummassa oluessa ihanan meheviksi ja suussa sulaviksi. Teimme haudutusliemestä kastikkeen ja muistimme toki mainita, että ”Liemi kannattaa siivilöidä ja säästää. Siitä saa aivan mahtavan kastikkeen jollekin muullekin lammasaterialle.” Mutta…  tuotanoin… unohdimme kirjoittaa kastikkeen reseptin...




Tänä pääsiäisenä valmistimme samalla reseptillä karitsanpotkia (”nyhtökaritsaa”) tummassa oluessa (8 potkaa ja niille riittävästi haudutuslientä) ja nyt myös kastikkeen ainesmäärät on kirjattu muistiin.



Kastike tummassa oluessa haudutetuille karitsanpotkille

1 l karitsanpotkien haudutuslientä
3 rkl portviiniä
2 rkl ruokokidesokeria
2 rkl soijakastiketta
1 rkl espressokahvia
0,5 dl kylmää vettä
3 rkl Maizenaa tai Ohrakasta
1,5 dl kermaa
ripaus suolaa
1 tl sitruunamehua
2 rkl juoksevaa hunajaa

Siivilöi haudutusliemi, jäähdytä se ja kuori pinnalta pois näkyvä rasva. Keitä lientä kokoon noin puoleen, lisää portviini, ruokokidesokeri sekä soijakastike ja keitä vielä hetki. Sekoita Maizena tai Ohrakas espressolla maustettuun kylmään veteen, lisää seos kastikkeen joukkoon kapeana nauhana koko ajan vispaten ja keitä pari minuuttia kunnes kastike tuntuu hiukan saostuneen. Lisää kerma, sekoita hyvin ja kiehauta. Mausta lopuksi vielä sitruunalla, juoksevalla hunajalla sekä, jos on tarpeen, suolalla. Kiehauta vielä kerran ja kastike on valmis.
 

Nyhtökaritsaa ja kastiketta, peruna-palsternakkapyree, punasipulihilloke, viikuna-vuohenjuustosalaatti


2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Potkat ovat niin kivoja laittaa ruoaksi, samoin kuin lintujen koivet. Ovat niin passeleita annoksia:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Oikein passeli annoskoko - paitsi jos laittaa kalkkunankoipia ;)