Kukkoa
punaviinissä on tunnettu ruokalaji, vaikka se kotioloissa yleensä tehdäänkin
broilerista. Hietalahden Kauppahallin ’Nice to meat’ –lihakauppa myy kaikkea
sellaista, mitä muualta on turha etsiä – kuten tuoretta kokonaista helmikanaa.
Siispä nappasin kassiini kokonaisen helmikanan, jonka valmistin sunnuntairuoaksi
ranskalaiseen tapaan television kokkiohjelman inspiroimana käyttäen punaviinin
asemesta rieslingiä. Punaviinikylpyyn pääsi punakaali, joka hautui omenan ja
pekonin kanssa maukkaaksi lisäkkeeksi helmikanalle.
Rieslingissä haudutettua helmikanaa
1 kpl helmikana
2-4 kpl salottisipulia
(riippuu niiden koosta)
2
kpl valkosipulin kynsiä
2,5
dl rieslingiä
1,5
dl kanalientä
150
g creme fraichea
2
rkl konjakkia
½
rasiaa tuoreita herkkusieniä
lehtipersiljaa
voita
öljyä
suolaa
mustapippuria
Irrota
kanasta siivet, koivet ja rinnat. Rangasta voit keittää liemen. Kuumenna
pannulla öljy ja ruskista kananpalat. Ota kananpalat sivuun pannulta ja
kuullota pannulla olevassa rasvassa kuutioitu sipuli ja viipaloitu valkosipuli.
Kaada pannulle konjakki, kuumenna, liekitä ja anna hetki kiehua. Laita kana
takaisin pannulle. Laita rintapalat myöhemmin kuin muut palat, koska ne
kypsyvät nopeimmin. Kaada riesling ja kanaliemi joukkoon. Sulje kansi ja anna
hautua noin 20 minuuttia. Sillä aikaa puhdista herkkusienet ja pilko ne neljään
osaan. Paista ne pannulla kullanruskeiksi voin ja öljyn sekoituksessa. Siirrä
pannu sivuun odottamaan. 20 minuutin kuluttua ota kanat pannulta
tarjoiluastiaan ja peitä foliolla jotta ne pysyvät lämpiminä. Keitä lientä
pannulla kokoon kunnes se muuttuu kastikemaiseksi. Lisää herkkusienet ja creme
fraiche ja anna kiehua hetki. Kaada kastike tarjoiluastiaan kananpaloille,
ripottele päälle silputtua lehtipersiljaa ja tarjoile. Lisäkkeeksi sopii
vaikkapa viinissä haudutettu punakaali. Bon appetit.
Punaviinissä haudutettua punakaalia
puolikas
punakaali
1
kpl omena
4-5
siivua pekonia
1
kpl sipuli
1,5
dl punaviiniä
1,5
dl kanalientä
2
rkl balsamicoa
2
rkl fariinisokeria
öljyä
suolaa
mustapippuria
Pilko
sipuli ja omena kuutioiksi ja leikkaa pekoni pieniksi paloiksi. Ruskista pekoni
ja sipuli kasarissa. Poista punakaalista kanta ja leikkaa se ohuiksi
viipaleiksi. Lisää kaali kasariin ja anna hautua 10 minuuttia. Lisää punaviini,
balsamico ja kanaliemi ja anna kiehua hiljaa edelleen. Lisää 20 minuutin
kuluttua omenakuutiot kaalin joukkoon samoin kuin fariinisokeri. Anna hautua
vielä 30 minuuttia kunnes kaali on pehmeää.
2 kommenttia:
Nice to meatin valikoimat on ihan superia. Olen mm. ostanut sieltä täräyttävän hyvän entrecoten, jota en onnistunut pilaamaan edes vaikka se lipsahti hiukan ylikypsäksi. Se on myöskin yksi harvoja kauppoja, joista saa useimmiten maissikanaa.
Kyllä, Nice to meat on ihan loistava täydennys Helsingin lihakauppojen joukkoon. Useimmiten ostetaan sieltä mustan possun lihaa :)
Lähetä kommentti