Hauki
on Suomessa (ollut) pahasti aliarvostettu ruokakala, mikä saattaa johtua paitsi
kalan ruotoisuudesta, myös hyvän reseptin puuttumisesta kuivahkon kalan
kypsentämiseen. Nythän niitä hyviä reseptejä on ilmestynyt eri julkkiskokeilta
ja ruokablogisteilta. Hyvä niin, paitsi että uuden suosion myötä hauen hintakin
tuntuu nousseen melkoisesti. Toisaalta, jos samalla kotimaisen kalan saatavuus
kaupoissa paranee, on asiassa hyväkin puolensa.
Ja voihan taas alkaa mökillä heitellä sopivaa viehettä kaislikonreunaan.
Sanonta ”lähti kuin hauki rannasta” on hyvin kuvaava hauen nopeudelle. Kun
viehe osuu oikeaan paikkaan, hauki iskee siihen saman tien ja pienikin
hauensintti antaa sellaisen vastuksen että tuntuu kuin koukkuun olisi napannut
suurempikin peto.
Me
kaivoimme taas esiin muutaman vuosikymmenen takaisen luottoreseptin, jossa
hauki mehevöitetään voilla ja kermalla. Välillä olemme yrittäneet ”keventää”
haukireseptiä vähärasvaisemmaksi ja terveellisemmäksi(?...), mutta ei niistä
kokeiluista ole tämän ohjeen haastajiksi. Hauesta tulee erityisen kuohkea
mureke vain, kun jauhetun kalan joukkoon lisää riittävästi voita ja kermaa.
Haukimurekkeen
voi syödä ihan murekkeena tai sitten valmistaa siitä maailman parhaat
kalapuikot. Siis ruokaa, joka kuulostaa ikävästi kaupan pakastealtaan
halpistuotteelta? Mutta näiden maistamisen jälkeen sana kalapuikko saa aivan
uuden merkityksen. Massan joukkoon pilkotut katkaravut tekevät tästä suorastaan
juhlaruokaa eikä näillä eväillä muutenkaan ole kaupan kalapuikkojen kanssa mitään muuta yhteistä
kuin nimi. Sunnuntain brunssipöytään M valmisti hauki-katkarapumassasta minikokoisia,
sormin syötäviä ”fish on chipsejä” perunalastujen päälle. Otsikossa ei siis ole
kirjoitusvirhettä eikä siinä pidäkään lukea Fish & Chips.
Joitain
vuosia sitten jossain BBCfood-kanavalla esitetyssä ruokaohjelmassa joku teeveekokki
mainitsi nimen panko. Kalafileet piti paneroida nimenomaan sillä ennen
friteerausta. Panko korppujauhoa kehuttiin niin, että sitä oli ihan pakko
hankkia pussillinen ja kokeilla. Siitä lähtien pankoa onkin aina ollut meillä
ruokakaapissa ja leivityksessä se on lähes kokonaan korvannut tavallisen
korppujauhon. Panko on japanilaistyyppistä, karkeaa leipäjauhelmaa, johon
käytetään vain leivän sisus ilman kuorta, ja jolla saa aikaan aivan erityisen
rapean kuorrutteen paistetulle lihalle, kalalle tai kasviksille. Panko myös
paistettaessa imee paljon vähemmän rasvaa kuin tavallinen korppujauho. Ihan jokaisesta ruokakaupasta sitä ei valitettavasti
vieläkään saa. Mekin käymme hakemassa aina uuden pankopussin Hakaniemen
Vii-Voanista.
^ vasemmalla tavallista korppujauhoa oikealla pankoa ^ |
Paistetun
kalan kanssa sopii hyvin tartarkastike tai remouladekastike. Näitä
majoneesipohjaisia kastikkeita löytyy
netistä kummallakin nimellä mitä erilaisimpia versioita riippuen siitä, mistä
päin maailmaa reseptin kirjoittaja on kotoisin.
Hauki-katkarapupuikot eli parhaat kalapuikot
1
kg haukea jauhettuna
150
g huoneenlämpöistä voita
3
rkl vehnäjauhoja
2
– 3 munaa
4
– 5 dl kermaa
2,5
tl suolaa
valkopippuria
200
g katkarapuja suolaliemessä
cayennepippuria
leivitykseen
vehnäjauhoja
2 vispattua kananmunaa
pankoa (tai korppujauhoa)
suolaa
valkopippuria
rypsiöljyä
uppopaistamiseen
Valuta katkaravut, pilko pienemmiksi veitsellä ja mausta varovasti
cayennepippurilla. Sekoita jauhettu kala ja pehmeä voi hyvin keskenään. Sekoita
muut aineet katkarapuja lukuun ottamatta kulhossa. Lisää seos ja pilkotut
katkaravut kalavoiseokseen.
Leikkaa puikko vielä neljään osaan, jos paistat fish on chipsejä. |
Levitä massa kalapuikon paksuiseksi kerrokseksi
voideltuun uunivuokaan. Paista 200 asteessa uunissa 20 minuuttia. Anna jäähtyä
vuoassa. Leikkaa levystä sopivan kokoisia puikkoja. Pyörittele puikot ensin
vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi maustetussa pankossa (tai
korppujauhoissa). Kaada pannulle öljyä reilun puolen puikon paksuuden verran.
Paista puikot erissä kauniin kullankeltaisiksi ja siirrä sivuun lautaselle
talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois.
Remouladekastike
2
dl (kaupan tai kotitekoista) majoneesia
1
maustekurkku
2
rkl kapriksia
2
rkl tillisilppua
1,5
rkl sitruunamehua
Leikkaa
maustekurkku ihan pieniksi paloksi ja sekoita kaikki kastikkeen ainekset
keskenään. Anna makuuntua viileässä noin tunnin ajan ennen käyttöä.
2 kommenttia:
Onpa loistavan oloinen resepti. Tätä täytyy kokeilla seuraavasta hauesta!
Rasvan määrä näyttää olevan vakio: jos sitä ei ole pääraaka-aineessa, se pitää lisätä voilla ja kermalla ja siitähän ei voi tulla muuta kuin hyvää :) Brunssivieraatkin kehuivat vuolaasti M:n fish on chipsejä.
Lähetä kommentti