maanantai 2. syyskuuta 2013

Litsi-gorgonzoladippi ja perunalastupaneroidut kanafileet



Viikon hedelmä 36/52:   Litsi / Longaani / Rambutaani

Litsi, longaani ja rambutaani ovat keskenään sukulaisia ja ne kuuluvat saippuamarjakasveihin. Luumun kokoista hedelmää peittää paksuhko kuori, jonka alla on opaalinvalkoinen, miedosti happamanmakea hedelmäliha ja sen sisällä suurehko kivi, litsissä ja longaanissa tumma, rambutaanissa valkoinen. Vain hedelmäliha on syötävää ja vaikka Wikipedia kertoo näiden hedelmien erilaisesta ravintoainesisällöstä, maku on kaikissa suhteellisen samanlainen ja ne on keskenään korvattavissa. Litsi ja longaani ovat keskenään melko saman näköisiä, kun taas rambutaanin punaruskeassa kuoressa kasvaa kiharaisia karvoja. Satunnaisesti näitä saattaa löytää hyvin varustettujen ruokakauppojen hedelmätiskistä tai itämaisten ruokakauppojen säilykevalikoimista sokeriliemeen säilöttynä.

Litsejä
Rambutaaneja

Litsi ja lähisukulaisensa ovat ehdottomasti parhaimmillaan syötynä ihan tuoreeltaan. Seuraavaksi tietysti tulee mieleen erilaiset hedelmäiset jälkiruoat, joihin voi käyttää litsiä. Mutta litsi sopii erinomaisesti myös suolaisiin ruokiin antamaan hedelmäisyyttä ilman että sen maku olisi selkeästi tunnistettavissa. Itse olen tykästynyt litsiin kanaruokien maustajana. Litsi toimii tuoreeltaan osana ruokaisaa kanasalaattia tai, kuten tässä reseptissä, maustamaan friteerattujen kanafileiden dippikastiketta. Tällä ohjeella tulee maukasta sormisyötävää vaikkapa neljän hengen iltapalaksi tai useammallekin pienenä tapaksena tarjottuna.


Litsi-gorgonzoladippi ja perunalastupaneroidut kanafileet

dippikastike
15 litsiä / longaania / rambutaania
60 g hyvää gorgonzolaa tai jotain muuta mietoa sinihomejuustoa
1 dl kermaa
200 g crème fraichea
kourallinen lehtipersiljaa

kanafileet
3 broilerin rintafileetä
vehnäjauhoja
hiukan suolaa
ripaus valkopippuria
2 munaa
iso pussillinen perunalastuja (ohuita ja vähärasvaisia)
paistamiseen rypsiöljyä

Kuori litsit, poista kivet ja leikkaa hedelmäliha ihan pieneksi. Kaada kattilaan kerma ja murenna joukkoon gorgonzola. Lämmitä seosta kunnes gorgonzola on täysin liuennut kermaan. Lisää crème fraiche sekä litsit ja keittele kastiketta miedolla lämmöllä välillä sekoitellen n 5 minuuttia. Lisää hienoksi leikattu lehtipersilja ja jäähdytä kastike jääkaappilämpötilaan ennen tarjoilua.

Leikkaa jokainen kanafilee 6-7 suikaleeksi. Laita yhdelle lautaselle suolalla ja valkopippurilla maustettu vehnäjauho, toiselle lautaselle kevyesti vatkatut kananmunat ja kolmannelle hienoksi murskatut perunalastut.  Kieritä fileesuikaleet ensin jauhoissa, sitten kananmunassa ja viimeksi perunalasturouheessa. Lämmitä rypsiöljy kattilassa 180C asteeseen ja tipauta öljyyn paistumaan muutama filee kerrallaan ettei öljy pääse välillä jäähtymään. Valuta kypsät fileet talouspaperin päällä. Kattilassa friteeraamisen sijasta voit vaihtoehtoisesti kaataa paistinpannulle n 2 cm kerroksen öljyä ja kypsentää fileet siinä molemmin puolin kullanruskeiksi.



Ei kommentteja: