Viikon
hedelmä 37/52: tyrni
Tyrni
on Satakunnan maakuntakukka ja Satakunnan tyrniseura onkin tehnyt valtavan työn
kertoakseen tästä "tiivistyneestä auringonvalosta", tyrnistä ihan kaiken, mitä kukaan haluaa tietää. Tuohon ei ole enää
mitään lisättävää.
Tyrnissä
on itsessään niin voimakas maku, että se kestää muitakin vahvoja makuja samalle
lautaselle. Ei pelkkää kermavaahtoa…
Tyrnin ei myöskään tarvitse aina olla pääosassa, vaan sitä voidaan
käyttää myös mausteeksi. Kastikkeeseenkin tyrni antaa hienon aromin. En muista nähneeni tyrnimarjoja missään kaupan tiskissä. Tyrnimehukin on vielä hiukan harvinaisempaa sorttia, ainakin ennen kuin kaikki silakkamarkkinat on tältä syksyltä ohi. M kävi "poimimassa" tyrnimarjat kauppahallin tytöiltä (lue: Edellisviikolla juttelin heidän kanssaan tyrnistä ja Hanna oli poiminut näitä minua varten. Loistavaa palvelua, kiitos!)
Tästä
ensimmäisestä jälkiruoasta mietin, kehtaako näin kertakaikkisen simppeliä
reseptiä edes postata. Muutama hassu raaka-aine ja se on siinä. Mutta tottakai,
tämähän on ihan superhelppo ja superhyvä tyrnijälkiruoka. Toisessa tyrni on enemmän sivuosassa ja se on tyrni-balsamicokastikkeineen aikuiseen makuun sopiva, vähemmän makea jälkiruoka. Molempi
parempi.
Tyrnimousse ja lakritsikastike
(neljälle)
mousse
1
dl tyrnimarjoja (tai 0,5 dl tyrnimehua)
2,5
dl vettä
1
dl sokeria
2
rkl maissitärkkelystä
1,5
rkl vettä
1,5
dl kuohukermaa
kastike
3
Kick lakritsitoffeepatukkaa
1
dl kermaa
0,5
tl raakalakritsijauhetta
koristeluun muutamia
kokonaisia (mehustettuja) tyrnimarjoja (ja lakritsiströsseliä)
Tee
ensin kastike. Kaada kerma kasariin ja pilko lakutoffeepatukat kerman joukkoon.
Lämmitä koko ajan sekoittaen kunnes lakritsitoffee on kokonaan liuennut
kermaan. Lisää raakalakritsijauhe ja lämmitä sekoittaen vielä sen verran että
jauhe liukenee kokonaan. Jäähdytä kastike.
Keitä
kattilassa tyrnimarjoja, vettä ja sokeria muutaman minuutin ajan kunnes marjat
alkavat pehmetä. Paseeraa seos siivilän läpi ja laita takaisin kattilaan.
Sekoita keskenään maissitärkkelys ja 1,5 rkl vettä. Lisää tämä kuuman
tyrniliemen joukkoon ja keitä muutaman minuutin ajan kunnes kiisseli sakenee.
Jäähdytä tyrnikiisseli.
Jos olo tuntuu kovasti energiseltä, marjojen kuoret ja siemenet voi ottaa siivilästä, kuivata ja jauhaa. Niissä on tyrnin parhaat ravintoaineet.
Jos olo tuntuu kovasti energiseltä, marjojen kuoret ja siemenet voi ottaa siivilästä, kuivata ja jauhaa. Niissä on tyrnin parhaat ravintoaineet.
Vatkaa
kerma tanakaksi vaahdoksi ja lisää se kylmän tyrnikiisselin joukkoon koko ajan
vatkaten kunnes seos on tasaista. Tässä vaiheessa mousse on vielä jonkin verran löysää, mutta sen voi jo tarjoilla lasista, lakritsikastiketta pohjalle, moussea
päälle.
Jos
haluat mieluummin tehdä moussesta pieniä palloja, laita mousse vielä
jääkaappiin parin tunnin ajaksi kiinteytymään. Tee
lakritsikastikkeesta lautaselle pieni kastikepeili ja muotoile siihen kahdella lusikalla pallero tyrnimoussea. Koristele muutamilla kokonaisilla mehustetuilla tyrnimarjoilla (ja
lakritsiströsselillä).
Puutikun avulla kastikkeesta voi piirrellä lautaselle kuvioita. |
Pläts! |
(noin
kuudelle)
mehustetut marjat
0,5
dl tyrnimarjoja
0,5
dl sokeria
0,5
dl kiehuvaa vettä
ricottapannacotta
2
dl kermaa
2
dl maitoa
200
g ricottajuustoa
4
rkl sokeria
2
isoa oksaa tuoretta rosmariinia
yhden
limetin vihreä kuori
3
liivatelehteä (= 6 g)
2
rkl kiehuvaa vettä
kastike
1,5
dl tyrnimarjoja
0,5
dl balsamiviinietikkaa
1
dl sokeria
1
dl vettä
viimeistelyyn
muutama pala 70% tummaa suklaata rouheena
Kaada kuppiin 0,5 dl tyrnimarjoja, saman verran
sokeria ja 0,5 dl kiehuvaa vettä. Sekoita sen verran että sokeri on sulanut ja
jätä marjat mehustumaan.
Kaada
kattilaan kerma, maito, ricottajuusto, sokeri, rosmariini ja limetinkuoret.
Lämmitä kiehumispisteeseen, sekoita sokeri ja ricotta hyvin sekaisin, ota pois
liedeltä ja anna makuuntua muutaman tunnin ajan huoneenlämmössä.
Kaada
seos siivilän läpi toiseen astiaan ja avita lusikalla painelemalla sen verran,
että siivilään jää vain rosmariini ja limetinkuori. Kaada seos takaisin
kattilaan ja lämmitä uudelleen lähes kiehumispisteeseen. Pehmennä liivatelehtiä
kylmässä vedessä noin 5 minuuttia, minkä jälkeen liota ne tilkkaseen kiehuvaa vettä.
Lisää liuotetut liivatteet heti pannacottaseoksen joukkoon kaatamalla ne
kapeana nauhana samalla koko ajan vatkaten. Kaada pannacotta hyytymään pieniin
annoskulhoihin tai espressokuppeihin ja anna jähmettyä kylmässä vähintään 4
tunnin ajan. Koska tämä pannacotta sisältää ricottajuustoa, se on hyytyneenä
jonkin verran rakeista eikä samanlaista silkkistä kuin mitä tulee pelkästä
kermasta tai kermamaidosta valmistettuna.
Kastiketta
varten laita kattilaan 1,5 dl tyrnimarjoja, 0,5 dl balsamiviinietikkaa, 1 dl
sokeria ja 1 dl vettä. Keitä seosta noin 10 minuuttia, minkä jälkeen painele
kastike siivilän läpi toiseen kulhoon. Tarjoile tyrni-balsamicokastike hiukan
lämpimänä.
Jos
kippaat pannacotan lautaselle, irrota hyytelön reuna vetämällä varovasti
ohuella veitsellä hyytelön ja astian reunan välistä. Jos pannacotta tuntuu
jääneen pohjasta kiinni astiaan, kasta astia hetkeksi kuumaan veteen. Kumoa
pannacotta lautaselle, lisää kastike ja mehustetut tyrnimarjat. Viimeistele
pienellä lusikallisella tummasuklaarouhetta.
5 kommenttia:
Hieno räiskyvä annos tuo ensimmäinen.:) Kuulostaa muutenkin tosi herkulliselta. Tykkään paljon balsamiviinietikasta. Se on kiva, kun sopii sekä ruoanlaittoon, että makeisiin jälkiruokiin.:) Minäkin sain jo omista nuorista tyrnipensaista pienen rasiallisen marjoja. Toivottavasti ensi vuonna vieläkin enemmän, vaikkei se kerääminen kovin kivaa ollutkaan, kun piikit pistivät koko ajan.;)
Miten upeat annokset! Harmi, tänään juuri ehdin käyttää vanhentuvan ricottajuuston ruoanlaittoon, olisinpa lukenut tämän jutun aiemmin ;)
Ihanaa palvelua olet saanut!
@ Katja
Kiva kuulla, että olet saanut tyrnin viihtymään. Piikkejä on, kyllä vain, ilmankos saariston väki on kehitellyt kaikenlaisia omia marjapuristimia sadonkorjuuseen. Nyt minä ainakin odottelen silakkamarkkinoita, että saa sieltä myyjiltä täydennettyä kaappiin pari pulloa tyrnimehua.
@ Pikku leijonan emäntä
Upeat annokset, joo, kun juuri toissa viikolla todettiin että ruoalla SAA leikkiä jos ruoka kuitenkin syödään. Niin, ja sitä ricottaa saa kaupasta lisää :)
Onpa kauniita annoksia! Harmi että täällä meilläpäin tyrniä löytyy ,mutta vain kosmeettisista tuotteista...
Suomalaista superfoodia ulkoisesti :)
Tai ei sitä voi ihan suomalaiseksi omia, kun koko kasvikin on kuulemma alkujaan kotisin Nepalista.
Lähetä kommentti