Nahkiaiset ovat ympyräsuisiin kuuluvia otuksia jotka löytyvät kalakauppiaan tiskistä. Ne ovat niitä pitkiä halstrattuja pötköjä jotka ilmestyvät myyntiin syksyllä, kun niiden pyynti alkaa rauhoitusajan päätyttyä, tänä vuonna 15. elokuuta. Ne ovat parhaimmillaan lämpiminä samana päivänä kun ne on paistettu leppähaloilla erityisessä paistouunissa. Vilposen paistamon nahkiaiset tulivat tutuiksi 70-80 –lukujen taitteessa Porissa asuessani ja edelleenkin ne ovat se verrokkituote, johon kaikkia muita vertaan. Ruotsissa nahkiaisia kuulemma myös savustetaan, mutta kotimaassa olen tavannut ainoastaan paistettuja. Nahkiaiset kuuluvat asioihin, joista joko pidetään tai sitten ei. Välimuotoja niistä tykkäämisessä ei kokemukseni mukaan ole. Epätrendikkäässä keittiössä isäntä saa nauttia herkusta ihan keskenään, sillä Tuplaespresso ei kuulu tykkääjiin.
Makupala nautitaan päineen pyrstöineen paperista suoraan
paistamolla, kauppahallissa tai sitten vasta kotona. Voi ne tietenkin nauttia
herraskaisemminkin oikein lautaselta haarukalla ja veitsellä syöden. Niitä voi
myös niin halutessaan dipata sinappikastikkeeseen, jota myös hovimestarinkastikkeeksi
kutsutaan. Illallisella tai illanistujaisissa monet nauttivat niiden kanssa
juomana kylmää olutta ja kyytipojaksi mieleisensä snapsin.
Sinappikastike
tai hovimestarinkastike, miksi sitä nyt sitten kutsutaankin. Näiden
kastikkeiden ero ei ole ihan selvä allekirjoittaneelle, mutta
hovimestarinkastikkeessa on tilliä, sinappikastikkeessa ei ole – tai sitten on.
Ota niistä sitten selvää. Ehkä ruotsalaiset nahkiaisensyöjät vaan ovat tottuneet
hovimestariin. Ruotsalaisen ruokagurun Leif Mannerströmin resepti vaikutti
mielenkiintoiselta, joten kokeilin sen pohjalta kotitekoista versiota soveltaen
määriä ja aineita mutu-menetelmällä jotenkin näin:
Sinappikastike
2
rkl kotitekoista makeaa ja
väkevää sinappia (niin makeaa, että en lisännyt muuta sokeria)
1
rkl sitruunamehua
1
tl punaviinietikkaa
1 raaka munankeltuainen
2
tl soijaa
1/2
tl worchesterkastiketta
1
dl rypsiöljyä
ripaus valkopippuria
hitunen suolaa
sopivasti hienonnettua tilliä
Vispaa
kaikki aineet tilliä lukuun ottamatta sekaisin ja lisää lopuksi joukkoon
tillisilppu. Anna tekeytyä jokusen tunnin ajan jääkaapissa.
Hyvää
paitsi nahkiaisen, myös graavatun lohen kanssa.
2 kommenttia:
Oi nahkiaisia :-) Ne ne on hyviä!
Olen pitänyt niitä aina sormiruokana, ei ole tullut mieleenkään, että käyttäisin haarukkaa ja veistä.
Sellainenkin ihme on nähty, nahkiaisia haarukalla ja veitsellä :)
Yleensä kuitenkin syön ne pikalounaana siinä kauppahallin tiskillä, vielä hiukan paiston jäljiltä lämpiminä.
Lähetä kommentti