perjantai 31. maaliskuuta 2023

Vaalikahville ja pääsiäiseksi Torta Caprese - italialainen manteli-suklaatorttu


Vaalikahvilla on Suomessa pitkät perinteet ja joidenkin tietojen mukaan tällainen vaalikahvitapa on ollut jopa ihan itsenäisyyden alkuajoilta asti. Äänestämisen jälkeen suomalaiset ikään kuin palkitsivat itsensä siitä että oli käyttänyt oikeuttaan äänestää. Sitä oikeutta kun ei ole läheskään kaikkialla ja joissain maissa on tapana että ääntenlaskijat päättävät vaalien tuloksen valtionhallinnon määräysten mukaiseksi.

Meillä jo kummankin lapsuudenkodissa oli tapana äänestämisen jälkeen nauttia vaalikahvit hyvän pullan kanssa joko kotona tai jossain kahvilassa. Ja perinne on jatkunut edelleen. Tänä vuonna vaalikahvi”pullana” on italialainen jauhoton suklaa-mantelitorttu Torta Caprese, jonka valmistuksessa muokkasin hiukan reseptiä ja käytin sitä suomalaisille kaikkein rakkainta suklaata eli Fazerin sinistä (ei ole maksettu mainos). Italiassa näin vaaleaa suklaata ei kelpuutettaisi ollenkaan. 

 

Tämä suklaa-mantelitorttu ei nyt ole ihan muutenkaan aidon italialaisen näköinen, sillä perinteinen Torta Caprese viimeistellään ohuella kerroksella tomusokeria. Kun vaalipäivä nyt kuitenkin sattuu palmusunnuntaiksi ja keittiössä oli pussillinen pieniä suklaamunia, suklaatorttu sai ylleen pääsiäiseen sopivan viimeistelyn, mascarponevaahtoa ja pieniä suklaamunia. 
 
Vielä ehtii hankkia ainekset, leipoa kakun ja ennen kaikkea: käydä äänestämässä, mikäli ei ole käynyt jo ennakkoon. Ja sitten vaalikahville.

 

 

Torta Caprese

(italialainen suklaa-mantelitorttu)

 

200 g      voita
200 g      maitosuklaata
150 g      sokeria
50 g        fariinisokeria
           munaa
200 g      mantelijauhoa
ripaus     suolaa

               tomusokeria

 

Mittaa yhteen lasi- tai teräskulhoon voi pieninä paloina ja suklaa myös pieniksi paloiksi pilkottuna. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset erikseen omiin kulhoihinsa. Vuoraa leivinpaperilla Ø 22 - 23 cm irtopohjavuoka pohjasta ja reunoilta. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Sulata voi ja suklaa yhdessä vesihauteessa niin että kaikki on juuri ja juuri sulanut mutta ei kuumentunut liikaa. Lisää ripaus suolaa ja sekoita hyvin.

Vatkaa ensin valkuaiset kovahkoksi vaahdoksi omassa kulhossaan. Lisää sokerit keltuaisten joukkoon ja vatkaa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää mantelijauho keltuaisvaahtoon ja sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Kaada jäähtynyt mutta edelleen sula suklaa taikinan joukkoon voimakkaasti vatkaten. Lopuksi kääntele valkuaisvaahto taikinan joukkoon ja sekoita huolella. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla 180 asteessa 30-35 minuutin ajan kunnes pinta näyttää valmiilta. Valmis kakku on pinnalta kuiva ja sisältä tiivis mutta kostea ja mehevä. Liian pitkä paistoaika kuivattaa kakun sisuksen.

 

 

Anna kakun jäähtyä vuoassaan kokonaan. Jos kakku on liian lämmin, se helposti hajoaa siirrettäessä vuoasta tarjoilulautaselle. Siivilöi kylmän kakun pinnalle tasainen kerros tomusokeria tai päällystä pääsiäiskakuksi mascarponevaahdolla ja suklaamunilla.



kuorrute

250 g     mascarponea
3 rkl      fraiche kermaa
5 rkl      tomusokeria
2 rkl      Amarettoa (tai 2 tippaa karvasmanteliaromia)

Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa napakaksi vaahdoksi. Levitä vaahto kakun pinnalle ja viimeistele pienillä suklaamunilla.

 

Ei kommentteja: