keskiviikko 29. maaliskuuta 2023

Valkopapuja ja yrttiöljyä, parempaa kuin uskoisikaan


Joskus vaan käy niin, että on tullut ostetuksi tuoreita yrttejä eri resepteihin pari-kolme kappaletta ja niistä on mennyt alkuperäiseen käyttöön puolet. Se toinen puoli saattaa sitten unohtua kunnes se todetaan nuupahtaneeksi ja heitetään harmitellen pois. Siksi kannattaa ottaa tavaksi tehdä yli jääneistä yrteistä yrttiöljyä. Se säilyy joitakin päiviä ja sitä on helppo käyttää eri tarkoituksiin. Meillä oli korianteria ja basilikaa, mutta esimerkiksi lehtipersilja ja monet muutkin pehmeävartiset yrtit soveltuvat tähän. Tätä herkkua käytin tässä helpossa, nopeassa ja tosi maukkaassa annoksessa. Resepti on pääruoka kahdelle eli yksi paputölkki on aina yksi annos. Lisää määriä tarvittaessa. Yrttiöljy riittää kyllä useampaankin annokseen. Pinnalle lisäsin vielä yrttiöljyä täydentävää gremolataa ja valkosipulikrutonkeja.

 

Valkoisia papuja ja yrttiöljyä

 

2 tlk              valkoisia papuja liemessä, esim. Pirkka (ei tomaattikastikkeessa!)
2                   valkosipulin kynttä
2 rkl              oliiviöljyä paistoon
3 rkl              parmesaaniraastetta
1,5 + 1 dl      vettä

hienoa merisuolaa

mustapippuria myllystä
yrttiöljyä

 

Valuta pavut. Kuumenna öljy keskilämpöisellä paistinpannulla ja kuullota siinä ohueksi viipaloitua valkosipulia 1– 2 minuuttia, älä ruskista. Lisää pannulle puolet pavuista, sekoittele niitä valkosipulin kanssa pari minuuttia, survo pavut soseeksi, lisää vesi ja sekoita. Anna kiehua kunnes osa vedestä on haihtunut ja seos on mielestäsi sopivan paksuista. Lisää loput pavut sekä 1 dl vettä ja kuumenna kunnes kaikki pavut on lämmenneet. Jaa papumuhennos kahdelle lautaselle, lisää joukkoon 2-3 ruokalusikallista yrttiöljyä ja sekoita. Viimeistele valkosipulikrutongeilla ja gremolatalla.

 

Yrttiöljy

 

½ ruukkua     basilikaa
½ ruukkua     korianteria
3 vartta          kevätsipulia
1 - 1,5 dl        rypsiöljyä
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl              sitruunamehua

 

Aja tehosekoittimessa yrtit öljyn kanssa hienoksi ja mausta lopuksi maistellen. Jos ruokailun jälkeen jotain jää, laita loppu yrttiöljy kannelliseen astiaan jääkaappiin.

Jos ei ole tehosekoitinta, tämän voi tehdä myös sauvasekoittimella.

 

Gremolata

 

puolikkaan    sitruunan raastettu keltainen kuori
2 - 3 rkl          hienonnettua persiljaa
1 kpl              hienonnettu valkosipulinkynsi

 

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja ripottele ruoan pinnalle.
 

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Herkullista😋Olen yrttien suurkuluttaja, ja tuo niin maustuisi minulle💚

Tuplaespresso kirjoitti...

Joatin yrttiöljyä täytyy aina olla jääkaapissa. Nyt odotellaan kevään karhunlaukkakautta :) Sen miedosti valkosipulinen aromi vasta hyvää onkin.