sunnuntai 2. huhtikuuta 2023

Turskaa ja Orzoa


 

Kaupan pakasteosastolta löytyvät turskan selkäfileepalat ovat erinomainen raaka-aine. Ne on helppo valmistaa ja hyvää vaihtelua jo niin tutuksi tulleelle lohelle varsinkin kun kotimainen kalavaihtoehto usein puuttuu. Ruodoton haukifileen selkäpalakin sopisi tähän reseptiin oikein hyvin.

Orzo on kauranjyvän muotoista pastaa, ja siitä sekä tuoreesta pinaatista tulee mainio risoton tapainen lisäke uunissa haudutuille turskafileille. Erinomainen viikonloppuruoka perheelle ja maistuu varmasti päivällisruokana vieraillekin. Ja onhan tässä tulossa pääsiäinenkin, ettei joka päivä tarvitse syödä lampaanviulua.

 


 

 

Uunissa haudutettu turska

 

4                    turskan selkäfileepalaa

                      oliiviöljyä
2                    valkosipulin kynttä ohuina viipaleina
n.1 tl             sitruunapippuria (suolaton)
                      hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä
½                   sitruunan raastettu kuori
                      tilliä tarjoiluun

 


Ota kala pakkasesta  hyvissä ajoin sulamaan. Kuumenna uuni 200°C:een. Laita uunivuoan pohjalle pieni kerros oliiviöljyä. Taputtele kalapalat kuiviksi ja mausta ne molemmin puolin sitruunapippurilla ja suolalla. Nosta sitten vuokaan ja laita valkosipuliviipaleet niiden viereen. Sivele kalojen pinta oliiviöljyllä, rouhaise päälle mustapippuria ja ripottele puolen sitruunan raastettu keltainen kuoriosa niille. Nosta vuoka uuniin ja kypsennä 15-20 minuuttia, uunista ja kalan paksuudesta riippuen. Puolivälissä kypsennystä sivele kerran vuoassa olevalla öljyllä.

 


 

Pinaattiorzotto

 

3 dl                orzo pastaa

1                    hienonnettu salottisipuli
1                    valkosipulin kynsi ohuina viipaleina
                      oliiviöljyä
3 dl                orzo pastaa
1 dl                kuivaa valkoviiniä
5 - 7,5 dl       kanalientä (kuumaa)
250 g             tuoretta pinaattia
½                   sitruunan kuori
2 rkl              sitruunan mehua
kourallinen   raastettua parmesaania
2 rkl              voita
                      mustapippuria myllystä
(hienoa merisuolaa)
                      sitruunanlohkoja

 

Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä salottisipulia minuutin verran. Lisää viipaloitu valkosipuli ja kuullota pieni hetki. Kaada sitten mukaan orzo ja sekoittele sitä niin, että se sekoittuu öljyyn. Possauta valkoviini orzon joukkoon kuumalle pannulle ja anna sen kiehua lähes kokonaan pois. Lisää sitten kanalientä pari desilitraa kerrallaan hämmennellen ja anna edellisen imeytyä pastaan ennen uutta lisäystä. Kun pasta on koko ajan hämmennellen kypsynyt 12 minuuttia ja lientä lienee vielä vähän jäljellä, on aika laittaa sekaan pinaatti. Sammuta liesi, sekoita pinaatti pastan joukkoon ja anna hautua kypsäksi samalla sekoitellen. Jos orzotto näyttää jäävän liian paksuksi, lisää lientä tarvittaessa. Kun orzo on ”al dente”, sekoita mukaan voi ja parmesaani. Rouhaise vielä mustapippuria ja tarkista maku. Kanaliemessä ja parmesaanissa on jo itsessään suolaa. Nostele pastaa ja kalaa lautaselle, ripottele pinnalle tilliä ja nauti. Sitruunanlohkosta voi puristaa lisää makua annokseen jos niin haluaa.

 

Ei kommentteja: