maanantai 13. maaliskuuta 2023

Lohta italialaiseen tapaan


 

Näin New York Timesissa herkullisen näköisen lohiruoan kuvan. Lohipala oli kypsennetty uunissa oliiviöljyssä mausteiden ja aromaattien kera. Sitä katsoessani mieleeni tuli Italiassa aina aterian aluksi ravintoloissa tarjolle tuotu leipä, jonka seuraksi pienelle lautaselle lorautettiin hyvää oliiviöljyä. Lisäksi pöydässä oli suolaa ja mustapippuria. Leipäpalaa kostutettiin öljyllä, jonka sai itse maustaa tai olla maustamatta. Aikoinaan kovasti tykästyin siihen makuun ja siksi päätin laittaa tämän lohiherkun meille. Tämän aterian liemestä syntyvä öljykastike pyyhitään lautaselta samalla tavoin, ciabattaleivällä.
 


 

Lohta italialaiseen tapaan

 

n. 600 g                              kotimaista kirjolohta nahattomana palana
1 - 1,5 dl                             oliiviöljyä (määrä uunivuoan koon mukaan)
2 - 3                                    valkosipulin kynttä kuorittuna ja vähän litistettynä
1                                         sitruunan kuori ja mehu
2 - 3                                    rosmariinin oksaa
                                           miniterttutomaatteja
1 - 2                                    kuivattua chiliä kokonaisena
½  tl                                    fenkolin siemeniä rouhittuna
½  tl                                    korianterin siemeniä rouhittuna
                                           hienoa merisuolaa
                                           mustapippuria myllystä

Laita uuni kuumenemaan 175°C:een. Pese sitruuna ja ota siitä perunankuorimaveitsellä muutama kuorilastu. Raasta loppu kuori erikseen ja purista lopuksi mehu talteen. Kuori ja litistä veitsen lappeella hieman valkosipulin kynsiä. Rouhi fenkolin ja korianterin siemeniä morttelissa.

Sivele lohipala päältä sitruunamehulla. Mausta sitten suolalla, mustapippurilla ja murskatuilla siemenillä. Kaada 1 dl oliiviöljyä uunivuokaan ja nosta lohipala sen päälle. Jos vuoan pohja ei ole kokonaan peitossa lisää öljyä. Lohen ei ole suinkaan tarkoitus peittyä öljyyn. Laita vuokaan sitruunalastut, chilipalot, valkosipulit, rosmariinin oksat ja tomaattitertut. Kypsennä lohta noin 15 minuuttia. Aika riippuu palan paksuudesta. Voit myös käyttää alempaa lämpötilaa, esimerkiksi 150°C, jolloin kypsennysaika pitenee. Lohi pysyi mehevänä käyttämässäni lämpötilassa. Jos käytät digitaalista lämpömittaria, niin 42 – 46 astetta lienee sopiva tähän.

Nosta kala ja tomaattitertut tarjoiluvadille. Ripottele kalan päälle raastettua sitruunan kuorta. Poista rosmariinin oksat, chilipalot ja sitruunalastut. Sekoita puristamaasi sitruunamehua n. 1 rkl öljyn kanssa. Maista ettei kastikkeesta tule liian kirpeää. Mausta halutessasi lisää suolalla ja mustapippurilla. Kalan kanssa sopii keitetty jauhoinen peruna, jonka voi murskata vanhanaikaiseen tapaan haarukalla ja johon mausteinen sitruuna-öljykastike sopii oikein hyvin. Ciabatta-leipä on rakenteeltaan sopivaa öljyyn kastettavaksi ja maistui juuri niin hyvältä kuin kuvittelinkin.

Buon appetito.

 

Ei kommentteja: