sunnuntai 26. maaliskuuta 2023

Kuutamokiisseli


Lapsuuteni suosikki oli kuutamokiisseli, jota perheessämme aika ajoin tehtiin jälkiruoaksi. Siis silloin vuosina ”kivi ja kirves”. Jostain naistenlehdestä äitini lienee tuon reseptin poiminut. Vaikka kuutamokiisseli on maitopohjainen kiisseli, se ei ollut pelkkä maitokiisseli. Keltuaiset antoivat värin ja pikanttina lisänä aavistus muskottia, jota ilman se ei ole mikään kuutamokiisseli. Muskottipähkinä kuuluu alkuperäisen kuutamokiisselin reseptiin ja äidin lisäys oli sitruunankuori. Vaniljasokeri on valinnainen, mutta ei välttämätön. Suurusteena kuutamokiisselissä on sekä keltuaiset että maissitärkkelys. Valmis kiisseli kaadettiin jäähtymään pyöreään, laakeaan kulhoon, jolloin kiisselin haaleankeltainen väri sai sen muistuttamaan täysikuuta.

Yllättäen huomasin tämän vanhan perhereseptin muistuttavan läheisesti espanjalaista crema catalanaa niin useimpien ainesten kuin valmistustavankin osalta. Ihanan paksu ja kermainen kuutamokiisseli valmistuu helposti ja useimmissa keittiöissä on varmaan melkein kaikki aineksetkin jo valmiina. 

 


 

Kuutamokiisseli

 

6 + 1 dl  täysmaitoa
muutama suikale sitruunan keltaista kuorta
3/4 dl  sokeria
4  keltuaista
2,5 rkl  maissitärkkelystä (=Maizena)
pieni ripaus muskottipähkinää
(vaniljasokeria)

 

Mittaa kattilaan 6 dl maitoa ja lisää joukkoon sitruunan kuoret. Kuumenna lähes kiehuvaksi ja jäähdytä tunnin verran, jolloin sitruunankuoret antavat hiukan makua maitoon.

Nosta pois jäähtyneen maidon pinnalle muodostunut ”nahka” ja poimi pois sitruunan kuoret. Sekoita maissitärkkelys sekä ripaus muskottipähkinää 1 desilitraan kylmää maitoa, lisää keltuaiset ja sokeri, sekoita kaikki ainekset huolella ja vispaa kattilaan maidon joukkoon.  Kuumenna koko ajan sekoittaen. Kun kiisseli alkaa saostua, nosta kattila liedeltä ennen kuin keltuaiset ovat kypsyneet kokkeliksi, (sekoita joukkoon vaniljasokeria maun mukaan,) kaada kiisseli jäähtymään ja ripottele hiukan sokeria pinnalle.

Nauti kylmänä sellaisenaan tai hillon/marjojen kanssa.

 

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kuulostaa tosi hyvältä 😋

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Jael
Aivan ihana nostalgiajälkkäri, jonka edellisestä kokkauskerrasta olikin vierähtänyt jo ainakin pari vuosikymmentä... Jännä miten tuollainen pieni muskottilisäys tekee niin vahvan jäljen makumuistiin.