sunnuntai 19. maaliskuuta 2023

Veriappelsiinit, vielä ehtii jos pitää kiirettä


Keskellä talvea on paras sitrushedelmien satokausi. Monien sitrusten, kuten veriappelsiinien satokausi on niin lyhyt, että jos siitä haluaa nauttia pidempään, viimeisistä veriappelsiineista kannattaa tehdä marmeladia tai curdia, tai vaikka molempia.

 

Veriappelsiinilevite – blood orange curd

 

2                    veriappelsiinin raastettu kuori
3                    veriappelsiinin mehu
6                    keltuaista
165 g             erikoishienoa sokeria
100 g             suolatonta voita

 

Pese appelsiinit huolella ja raasta kuoret niin ohuelti että joukkoon ei tule yhtään valkoista osaa. Yhdistä kuoriraaste sekä mehu ja kiehauta sitä kokoon sen verran, että siivilöinnin jälkeen on käytettävissä 1,3 - 1,4 dl mehua. Jäähdytä mehu.

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset erikseen. Valkuaisille täytyy yrittää keksiä jotain muuta käyttöä, sillä tähän reseptiin tulee vain keltuaisia. Lisää keltuaisten joukkoon sokeri ja vatkaa vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää mehu ja sekoita. Kaada seos kattilaan ja lisää voi pieninä nokareina. Kuumenna seos kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Ota kattila pois lämmöltä ja sekoita edelleen muutaman minuutin ajan jotta siihen ei muodostu kuorta. Tahna on edelleen melko löysää, mutta se sakenee jäähtyessään. Siirrä tahna kuumennettuihin puhtaisiin lasitölkkeihin.

Curd säilyy jääkaapissa viikon tai pari, mutta jos haluaa nauttia tästä myöhemminkin, osan voi säilöä pakasterasiaan ja pakastaa tulevaa käyttöä varten.

 

Veriappelsiinimarmeladi

 

1,4 kg            veriappelsiineja
330 g pkt       Dansukker hillo-marmeladisokeria
120 g             erikoishienoa sokeria

 

Raasta kahden hyvin pestyn veriappelsiinin kuori ihan ohuelti niin ettei valkoista osaa tule mukaan. Kuori appelsiinit ja laita ne kuoriraasteen kanssa tehosekoittimen kannuun. Soseuta appelsiinit ja kaada ne kattilaan hillo-marmeladisokerin sekä erikoishienon sokerin kanssa ja sekoita hyvin.

Keitä veriappelsiinimarmeladia non 10 minuuttia välillä sekoitellen, jolloin marmeladi alkaa hyytyä. Tölkitä marmeladi heti kuumana tölkin yläreunaa myöten puhtaisiin, kuumennettuihin lasitölkkeihin, kierrä kansi kiinni, jäähdytä ja säilytä jääkaapissa. 

 

Ei kommentteja: