perjantai 10. maaliskuuta 2023

Kenraali Tso'n kana

 

Rapeaa kanaa ja makeansuolaista kastiketta riisin kera, sitä on Kenraali Tso'n kana. Se on Amerikan kiinalaisravintoloissa kaikkien tuntema ruoka, jonka kehittäjästä ollaan hieman eri mieltä. Kaikki kuitenkin lienevät yksimielisiä siitä, että ruoan alkuperä ei oikeasti ole Hainanin maakunnassa Kiinassa, josta kotoisin olevan mahtihenkilön mukaan annos on saanut nimensä. New Yorkin kiinalaisravintoloista liikkeelle lähtenyt ja maailmalla tunnetuksi  take-away -klassikoksikin tullut herkku tämä joka tapauksessa on. Kotona valmistettuna Kenraali Tso'n kana maullaan ja rakenteellaan päihittää kuitenkin noutoruokakaimansa mennen tullen.
 


 

Kenraali Tso’n kana

 Kana

 
600 g                    broilerin maustamattomia luuttomia reisipaisteja
1 tl                        raastettua inkivääriä
1 tl                        raastettua valkosipulia
2 rkl                      marinadia (resepti alla)

1,5 dl                    maissitärkkelystä

n. 5 dl                   ruokaöljyä friteeraukseen

Marinadi/kastike

3 rkl                      soijakastiketta

1 rkl                      hoisinkastiketta
1 rkl                      riisiviinietikkaa
1 rkl                      srirachaa
1 tl                        seesamiöljyä
2 dl                       kanalientä
3 rkl                      fariinisokeria
1 rkl                      maissitärkkelystä

2 rkl                      ruokaöljyä

2 tl                        raastettua tuoretta inkivääriä
2 tl                        raastettua valkosipulia
n. ½ tl                   chilihiutaleita

Lautaselle lisäksi

                              kevätsipulia viipaleina
                              seesaminsiemeniä

Lisäksi

                              keitettyä riisiä
                              parsakaalin nuppuja kiehautettuna suolalla maustetussa vedessä
                              tai/ja murskakurkkuja

                              (Parsakaali on perinteinen annokseen kuuluva lisuke. 

                              Päätimme jättää sen pois ja teimme sen sijaan salaatin
                              murskatusta kurkusta.)

Aluksi sekoita marinadi/kastikkeen kaikki aineet sokeria ja maissitärkkelystä lukuun ottamatta keskenään.

 


Paloittele reisipaistit suupalan kokoisiin paloihin. Sekoita niiden kanssa 2 rkl marinadia sekä 1 tl raastettua inkivääriä ja 1 tl raastettua valkosipulia. Anna maustua puolisen tuntia.

Sirottele maissitärkkelys kananpaloille niin, että kaikki peittyvät. Laita vähän kerrallaan ja lisää tarvittava määrä. Kuumenna sen verran öljyä pannulla 200°C:een, että sitä riittää kananpalojen puoliväliin ja nosta palaset pannulle. Itse kypsensin kahdessa erässä, 1,5-2 minuuttia ja kääntö ja toiset 1,5-2 minuuttia. Nosta palat talouspaperin päälle lautaselle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois. Älä peitä foliolla, ettei pinta pehmene.

 

 

Puhdista pannu tai käytä toista pannua kastikkeen tekoon, jolloin voit tehdä kastiketta samaan aikaan kanojen kanssa. Jos käytät samaa pannua, voit laittaa kanat peittämättöminä 100°C uuniin jolloin niiden pinta säilyy rapeana.

Lisää fariinisokeri ja maissitärkkelys marinadiin ja sekoita. Laita 2 rkl öljyä pannulle, kuullota siinä inkivääriä, valkosipulia ja chilihiutaleita. Kaada marinadi/kastike pannulle ja keitä sitä pari-kolme minuuttia niin, että se saostuu. Ei siirapiksi , vain sen verran, että lastaa vedettäessä syntyy hetkeksi vako pannulla.

 


Laita kananpalat pannulle ja kääntele niin, että kastiketta on joka puolella.

Kokoa annos ja herkuttele saman tien ennen kuin kastike pehmittää kanan rapean pinnan.

 

Murskakurkut on raikas lisuke itämaisten ruokien kanssa:


Murskakurkut

 

300 - 400g            tavallista kurkkua
0,5 tl                     suolaa

kastike

1,5 rkl                   riisiviinietikkaa

1 rkl                      soijakastiketta
2 tl                        seesamiöljyä
1 tl                        fariinisokeria
2 tl                        raastettua tuoretta inkivääriä

                              kevätsipulia

                              tuoretta korianteria
                              (seesaminsiemeniä)
 


Nuiji, murskaa ja leikkaa kurkut pieniksi paloiksi. Ripottele pinnalle suolaa ja anna makuuntua noin puoli tuntia.

 


Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Tässä vaiheessa voi päättää haluaako kastikkeesta mausteisemman vai miedomman. Miedomman saa jos kaataa joukkoon kurkuista irronneen suolaveden, vahvemman jos kaataa kurkkuveden kokonaan pois.  Lopuksi kastike sekoitetaan kurkkujen joukkoon. Viimeistele kurkut korianterilla ja kevätsipulilla (ja seesaminsiemenillä) ja tarjoile heti.

 


 

Ei kommentteja: