keskiviikko 15. maaliskuuta 2023

Irish Boxty on aamiainen, päivällinen, cocktailpala tai melkein mitä vain


Irlantilaisen (hiukan sovinistisen) lorun mukaan jos nainen ei osaa valmistaa boxtya, hän ei ikinä tule saamaan itselleen miestä. Hmmm...

Mikäli haluaa nauttia jotain mahdollisimman irlantilaista ruokaa, boxty tulee heti colcannonin ja Irish stewn jälkeen. Boxty on maailmankuulu irlantilainen pannukakku, joka valmistetaan pääosin hyvin vaatimattomasta raaka-aineesta, jauhoisesta perunasta. Resepti sisältää keitettyä muhennettua perunaa, raakaa raastettua perunaa, vehnäjauhoa, suolaa, maitoa (tai piimää) sekä paistamiseen hiukan öljyä. Boxty voi olla paksu aamiais-/brunssipannari, iso täytetty päivällislettu tai vaikka ihan pieni kahden haukkauksen cocktailpala. Jotkut kuulemma taputtelevat kohtalaisen kiinteäksi jätetystä taikinasta pieniä palleroita ja keittävät ne mykyiksi. Kaikki nämä ovat oikein sopivaa syötävää vaikkapa Pyhän Patrikin päiväksi, jota suojeluspyhimystään irlantilaiset juhlivat 17. maaliskuuta.

Käytin reseptinä Boxty Housen chef patron Pádraic Óg Gallagherin julkaisemaa reseptiä, joskin ohjeen vehnäjauhomäärä vaikutti hiukan runsaalta. Lopputuloksessa jäin kaipaamaan hiukan enemmän raastetun perunan purutuntumaa, joten ensi kerralla todennäköisesti vähennän jauhojen määrästä kolmanneksen ja korvaan sen raastetulla perunalla. Muuten näistä tuli oikein hyvää vaihtelua perinteisiin suolaisiin pannukakkuhin. Reseptiin on kirjattu Boxty Housen ainesmäärät.

Perustaikina on aina sama, jota voi tarvittaessa ohentaa lisäämällä maitoa. Perunat punnitaan kuorittuna.

Boxtyn sanotaan olevan parhaimmillaan seuraavana päivänä lämmitettynä, joten jos koko annos ei kerralla menekään, valmiit boxtyt voi laittaa jääkaappiin odottamaan.

 


 

Boxty

 

300 g             perunaa, keitettynä ja muhennettuna, jauhoinen laatu

300 g             perunaa, raastettuna, jauhoinen laatu
300 g             vehnäjauhoa
2 tl                suolaa
4 - 8,5 dl       maitoa
 


Kuori perunat, keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta vesi pois ja anna perunoiden pinnan kuivahtaa. Muhenna kypsät perunat kuumana perunapuristimen läpi.

Kuori perunat ja raasta ne karkeasti. Laita raaste puuvillaisen keittiöpyyhkeen sisään (mikään muu, caritaliina, chifonet tms ei kestä riittävää vääntöä), kääri pyyhe tiukalle ja väännä raaste mahdollisimman kuivaksi. Tee tämä kulhon päällä, jolloin neste perunoista valuu kulhoon. Odota tärkkelyksen laskeutumista 15-20 minuuttia, minkä jälkeen kaada varovasti pois neste, mutta säästä kulhon pohjalla oleva tärkkelys.

 

 

Sekoita keskenään perunamuhennos sekä vehnäjauho. Sekoita keskenään perunaraaste, tärkkelys sekä suola ja lisää tämä jauho-perunaseoksen joukkoon. Sekoita hyvin. Lisää maitoa ensin 4 dl ja sekoita hyvin. Lisää maitoa mikäli haluat taikinasta ohuempaa. Jätä taikina sitten kulhoonsa tekeytymään 30 minuutin ajaksi ennen kuin alat paistaa siitä pannukakkuja.

Boxty paistetaan keskilämmöllä joko ihan kuivalla tarttumattomalla pannulla tai pikkupikkuöljytilkan kanssa kuten kaikki pannarit, ensin ruskitus toiselle puolelle, sitten toiselle.

 


Nosta pannulle taikinaa halutun kokoista boxtya varten. Minä käytin aamiaisboxtya varten puolen desilitran mittalusikkaa. Paista ensin noin 2 minuuttia, tarkista väri, käännä ja sitten toiselta puolelta 2-3 minuuttia. Paistoaika riippuu siitä miten paljon nestettä taikinassa on ja miten suurta boxtya ollaan paistamassa. Jos väriä alkaa tulla liikaa, vähennä lämpöä.

 


 

Aamiaisboxty

 

Taikina saa olla jokseenkin tanakkaa. Voitele pannu silikonisudilla ihan ohuelti, nosta pienen kauhan avulla kolme pannaria pannulle ja paista ne keskilämmöllä kullanruskeiksi molemmin puolin. Lopputulos on suunnilleen noin sentin paksuinen pikkupannari.

Näiden kanssa maistuu pekoni, uppomuna (tai keitetty 7 min jääkaappimuna koko L), creme fraiche, tomaatit ja ruohosipuli tai kevätsipuli.

 


 

Cocktailpala-boxty

 

Taikina saa olla aamiaisboxtyn vahvuista. Voitele pannu silikonisudilla ihan ohuelti, nosta ruokalusikalla pannulle pieniä nokareita taikinaa ja paista ne kullanruskeiksi molemmin puolin.

Cocktailboxtyjen päällä on ranskankermaa, graavikirjolohta, tilliä, kevätsipulia ja kaprista.

 


 

 

Päivällisboxty

 

Tätä varten taikinaa voi ohentaa melkein tavallisen lettutaikinan tapaan. Voitele pannu silikonisudilla ohuelti ja nosta taikinaa pannulle sen verran että se peittää pannun pohjan.

Koko pannun kokoista pannaria on hiukan vaikea kääntää muutoin kuin heittämällä tai lautasen avulla. Lautanen on helpompi. Kun ensimmäinen puoli alkaa olla ruskistunut, Ota iso lautanen ja aseta se ylösalaisin pannun päälle. Käännä molemmat yhdessä niin että pannari putoaa lautaselle. Valuta sitten pannari takaisin pannulle ja paista toinenkin puoli.

Tarjoile iso boxtylettu täytettynä vaikka kana-herkkusienipaistoksen ja viskikastikkeen kanssa.

 

 

Kana-herkkusienipaistos ja viskikastike (kahdelle)

 

muutama       nokare voita

1                    valkosipulinkynsi
250 g             broilerin paistileikkeitä
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
100 g             herkkusieniä
0,5 dl             sherryä
0,5 tl             timjamia

2 rkl              voita

2 rkl              vehnäjauhoa
2 rkl              irlantilaista viskiä (Jameson 5 cl pullo)
5 dl                kanalientä
1 tl                kokojyväsinappia
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

 

Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Leikkaa paistileikkeet pieniksi paloiksi ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Viipaloi herkkusienet. Kuumenna voi pannulla, kuullota siinä valkosipuli ja paista broilerinpalat kypsiksi. Siirrä ne pannulta lautaselle, pyyhi pannu puhtaaksi ja lisää voita. Lisää herkkusieniviipaleet ja hauduta ne pehmeiksi. Lisää timjami sekä sherry ja kun sherry on haihtunut, siirrä herkkusienet pannulta broilerin kanssa samalle lautaselle. Pyyhi pannu.

Kuumenna pannulla voi ja lisää vehnäjauho. Sekoittele niin kauan että jauho ruskistuu, minkä jälkeen possauta pannulle viski. Kun viski on haihtunut, lisää kanaliemi ja valmista kastike. Hauduta 5-10 minuuttia jotta jauhot kypsyvät kokonaan. Lisää kokojyväsinappi, mausta suolalla sekä pippurilla ja hauduta vielä hetki. Lusikoi vajaa puolet kastikkeesta broilerin ja herkkusienten sekaan.

Lämmitä isot boxtyletut uunipellillä 120 asteessa. Laita lautaselle iso boxtylettu x 2, täytä ne broilerilla ja herkkusienillä, käännä letun puolikas kanneksi ja kaada kastiketta päälle. Lisäksi raikasta salaattia.

 

P.S. Kuten kaikista pannareista, boxtystakin on tehty ”pancake mix”, lisää vain vesi. Jos joku sattuu olemaan lähdossä Irlantiin, tällaista pannarijauhetta löytynee jostain sieltä tuotenimellä ”Gallagher’s Boxty House / Old Irish Reipe / Boxty Potato Pancake Mix”.

Ei kommentteja: