sunnuntai 11. syyskuuta 2022

Punajuuria carpaccion tapaan


Punajuuri sekä sen serkut raita- ja keltajuuri ovat niin maukkaita kasviksia, että niitä pitää käyttää muutoinkin kuin vain pikkelöitynä. Ruokavirasto muistuttaa kuitenkin, että punajuurta ei pidä syödä raakana, vaan aina hyvin kypsennettynä.

Torikauppiaalla oli niin kauniita pieniä juurikkaita, että ne suorastaan vaativat päästä viipaloiduiksi eräänlaiseksi ”carpaccioksi”. Ensin ne piti kuitenkin kypsentää ja tämä tapahtui paahtamalla ne uunissa. Annos sopii erityisen hyvin alkuruoaksi. Viimeistelin punajuuriviipaleet seljankukkavinaigrettella, kuivatuilla muistaherukoilla ja vuohenjuustokreemillä.

 


 

Punajuuria carpaccion tapaan

 

juurikkaiden kypsentäminen

 
5 – 7  pientä punajuurta
5 – 7  pientä raitajuurta
5 – 7  pientä keltajuurta
alumiinifoliota

Pese juurikkaat ja kääri jokainen erikseen alumiinifolion sisään. Älä katkaise juurta äläkä poista kantaa ennen kuin juurekset on paahdettu. Kypsennä uunissa 200 asteessa 60 minuuttia, minkä jälkeen anna paahtuneiden juuresten jäähtyä sen verran että niitä pystyy käsittelemään. Kuori juurekset kuumina, jätä kantaa sen verran että siitä voi pitää kiinni juureksia viipaloitaessa. Laita jokainen kuorittu juurikaslaji omaan muovipussiinsa ja jääkaappiin jäähtymään.

Punajuuret voi kypsentää myös airfryerissa, mutta se ei lyhennä kypsymisaikaa, eli 200 astetta ja 60 minuuttia sielläkin.

 

seljankukkavinaigrette

 
2 rkl  seljankukkamehutiivistettä
1 tl  omenaviinietikkaa
1 rkl  mietoa rypsiöljyä
1 rkl  hunajaa
1 tl  mustaherukkahyytelöä
ripaus suolaa

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi.

 

vuohenjuustokreemi

140 g  pehmeää vuohenjuustoa

4 rkl  kuohukermaa
1 tl  hunajaa

Laita kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa kunnes seoksesta tulee kermavaahdon kaltaista, pursotettavaa kreemiä. Siirrä seos pursotuspussiin.

 

lisäksi

mustaherukoita, tuoreita ja/tai kuivattuja

jotain ihan pieniä vihreitä yrtinversoja
 

Carpaccio, annokset

Viipaloi paahdetut ja kuoritut juurikkaat mandoliinilla 2-3 mm ohuksi viipaleiksi ja asettele lautasille. Valele pinnalle seljankukkavinaigrettea, pursota annoksiin vuohenjuustokreemiä ja viimeistele tuoreilla ja/tai (rouhituilla) kuivatuilla mustaherukoilla sekä yrttiversoilla.

 

 

Äläkä unohda näitä punajuurireseptejä:

Kylmä avokado-punajuurikeitto

Lindströmin hirvi

Punajuuri-mustapapupihvit

Lihaisa borssikeitto

Vaaleanpunainen juuressalaatti

Punajuuri-aurajuustolaatikko

Punajuuri-vuohenjuustolaatikko

 
2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Seljankukkaa ja punajuurta, vau! On niin erikoinen yhdistelmä, että täytyy testata.

Tuplaespresso kirjoitti...

Meinasin jo heittää pois vajaan seljankukkamehupullon, mutta sitten kokeilin käyttää sitä vinaigrettessa ja siihen se yllättäen sopi kuin nenä päähän. Toimii jopa lohisalaatissa. Taas väheni ruokahävikki.